Fysioterapeutin 5 vinkkiä

 

1) Valitse omalle jalkarakenteelle sopiva juoksukenkä

Sovitettaessa kengän tulee tuntua heti omalta, eikä lesti saa olla liian pieni tai iso. Hyvä kenkä tukee sopivasti nilkkaa, mutta antaa kuitenkin joustoa askellukseen.

 

2) Pyri harjoittelemaan pehmeällä alustalla

Vältä asfalttiteitä ja etsi kodin läheltä hiekkatie tai pururata. Pehmeä alusta lisää lihastyötä, mutta on hellävaraisempi nivelille.

 

3) Aloita rauhallisesti matkoja ja vauhtia pikkuhiljaa lisäten

Lenkkeily on hyvä aloittaa reippaasti kävellen ja lisätä pikkuhiljaa kävelylenkkeihin juoksuosioita sekä harjoitettavan matkan pituutta. Vauhdin tulee pysyä sellaisena, että jaksat säilyttää hyvän juoksuasennon koko matkan ja hengästyt kevyesti.

 

4) Pidä huolta myös oheisharjoittelusta

Hyvän juoksuasennon saavuttamiseksi kannattaa harjoitella myös keskivartaloa tukevia lihaksia sekä alaraajojen lihasvoimaa. Lihasepätasapainon välttämiseksi on tärkeää pitää huolta myös kehon liikkuvuudesta.

 

5) Kannusta ja motivoi itseäsi

Älä luovuta, jos lenkkeily tuntuu aluksi raskaalta. Aseta realistiset tavoitteet ja huolehdi että sinulla on kunnolliset varusteet (hyvät kengät ja mukavat vaatteet). Voit myös miettiä, tuntuisiko lenkkeily mukavammalta jonkun seurassa.

 

Sattuiko juokseminen? Oliko polvesi tai lonkkasi kipeä lenkin jälkeen?

Toisinaan juoksutekniikassa voi tapahtua virheitä tai lantiossa ja alaraajoissa olla lihasepätasapainoa, mitkä johtava virhekuormituksiin ja siten erilaisiin kiputiloihin.

Mikäli kipuja ilmenee, asiantuntevat fysioterapeuttimme tekevät vastaanotolla alaraaja-analyyseja ja kuvaavat tarvittaessa myös juoksutekniikkasi ongelma-alueiden kartoittamiseksi. Lue lisää Eira Alaraajaklinikasta

Tai varaa aika urheiluvammoihin erikoistuneelle ortopedillemme.

Varaa aika ortopedille