kUINKA YLEISIÄ SUONIKOHJUT OVAT?
Suonikohjut ovat varsin yleinen vaiva naisilla: jopa 30 %:lla naisista on jossain elämän vaiheessa suonikohjut. Ehkä juuri siksi ne mielletäänkin usein naisille tyypilliseksi vaivaksi, mutta myös noin 20 %:lla miehistä on suonikohjuja.
SUONIKOHJUT JA NIIDEN OIREET
Suonikohjuja aiheuttava pintalaskimoiden vajaatoiminta on yleinen vaiva, mutta aina se ei näy päällepäin.
Tunnistettavin oire on näkyvät pullistumat ja sinertävät paksut pintaverisuonet jaloissa.
Myös iholla näkyvät hennot violetinsiniset ns. luutasuonet, joiden varret muistuttavat hämähäkinseittiä, ovat merkki laskimoiden vajaatoiminnasta. Kyseessä on silloinkin suonikohjutauti.
Huomioitavaa on, että jalkojen särky, turvotus, öinen suonenveto ja levottomat jalat saattavat myös viitata suonikohjuihin.
Pitkälle edetessään vajaatoiminta aiheuttaa säären kutinaa, ihomuutoksia ja säärihaavoja.
Jos suonikohjut mietityttävät, on hyvä hakeutua verisuonikirurgin vastaanotolle, ja etenkin jos sinulla on joitain seuraavista oireista:
- Kosmeettista haittaa aiheuttavat näkyvät verisuonet
- Jalkojen turvotus
- Kutiava ihottuma säärissä
- Säärihaava
- Olet altistunut pinnallisille laskimotukoksille.
Miten suonikohjuja tutkitaan?
Suonikohjuja tutkitaan verisuonikirurgin vastaanotolla. Verisuonikirurgi tekee ensin oirekyselyn ja tutkii ja tarkistaa alaraajat silmämääräisesti. Tämän jälkeen tehdään ultraäänitutkimus.
Tutkimuksen aikana potilas seisoo pienellä korokkeella, jolloin laskimot täyttyvät ja ovat helposti havaittavissa ultraäänen avulla. Ultraäänitutkimuksessa mitataan sairaiksi todettujen laskimosuonten läpimitat, arvioidaan niissä tapahtuvan takaisinvirtauksen voimakkuus sekä paikannetaan yhteyssuonet ja suonikohjujen haarat ja arvioidaan syvien laskimosuonten tilanne.
Ultraäänilaite on ainoa keino, jolla voidaan todentaa myös säären sisäiset suonikohjut ja on hoitotoimenpiteiden arvioinnissa välttämätön. Ultraäänitutkimus on turvallinen ja kivuton toimenpide joka kestää noin 20 minuuttia. Tutkimuksen jälkeen verisuonikirurgi arvioi löydösten perusteella hoitotarpeen ja sinulle sopivan hoitomenetelmän. Esitutkimus ei velvoita varaamaan aikaa toimenpiteeseen.
Miten suonikohjuja hoidetaan?
Paineen tunnetta jaloissa voit helpottaa tukisukkien avulla. Säännöllinen liikunta auttaa myös vilkastuttamaan jalkojen verenkiertoa. Lisäksi apteekista ostettavat, reseptivapaat voiteet lievittävät paikallista lievää tulehdusta. Mitkään itsehoitokeinot eivät poista suonikohjuja aiheuttavaa syytä ja eivät paranna suonikohjuja pysyvästi.
Eiran sairaalan kokeneet verisuonikirurgit tekevät vuosittain useita satoja suonikohjuhoitoja ammattitaidolla. Suonikohjuhoidon valinta arvioidaan potilaskohtaisesti. Ennen hoidon valintaa verisuonikirurgian erikoislääkäri tekee huolellisen ultraäänitutkimuksen vastaanotollaan ja suosittelee juuri sinulle sopivan parhaan hoitokeinon.
Nykyiset suonikohjujen hoidot perustuvat sairaan suonirungon tukkimiseen, eivätkä sen poistoon. Eiran sairaalassa on käytössä nykyaikaiset hoitomenetelmät.
Kookkaiden suonikohjujen paras hoitomuoto on laserhoito.
Ensisijainen hoito pienten ja keskisuurten suonikohjujen hoidossa on ultraääniohjattu vaahtoruiskutushoito.
Parhaan lopputuloksen saamiseksi, useasti käytetään molempia menetelmiä. Hoidot ovat tänä päivänä nopeita ja vaivattomia ja kotiin pääsee saman päivän aikana.
Miksi on tärkeää hoidattaa suonikohjut?
Pinnallisiin suonikohjuihin voi tulla paikallinen verihyytymä eli veritulppa. Joskus pinnallinen tukos voi edetä vakavaksi syvien laskimoiden tukokseksi.
Mikäli laskimoveri ei virtaa normaalisti ja tilanne on jatkunut pitkään, raajan verenkierto heikkenee ja iho kärsii hapenpuutteesta. Pahimmillaan tilanne voi johtaa säärihaavojen syntyyn.