"Oireiden ollessa rauhallisia voi liikkua kohtuullisesti, vaikka nivelet hieman aristaisivatkin. Kannattaa yrittää löytää liikuntamuotoja, joita nivel sietää ja kestää, koska ilman kohtuullista liikuntaa mennään vain ojasta allikkoon, jos lihaksisto heikkenee. Kipeytyvä nivel toimii sitä paremmin, mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat."
"Lisäksi suosittelen potilailleni myös Välimeren ruokavaliota, joka auttaa pitämään painon normaalina. Ravinnon tulisi olla sellaista, jossa on enemmän kasvikunnan tuotteita. Turhien ja huonojen hiilihydraattien määrää pitäisi vastaavasti vähentää", Jyri Lepistö sanoo.
Nivelvaivojen kanssa ei kannata odottaa
"Nivelvaivoissa kannattaa aina hakeutua tutkimuksiin etenkin, jos vaiva alkaa rajoittaa normaalia liikkumista ja aiheuttaa särkyä, jonka takia joutuu käyttämään särkylääkkeitä", sanoo Jyri Lepistö.
Pistohoitoa akuutissa vaiheessa
"Hoidan potilaita muillakin menetelmillä kuin leikkauksella. Joskus esimerkiksi iäkkään potilaan omaiset saattavat arvella leikkauksen muodostuvan liian suureksi riskiksi, etenkin jos potilaalla on paljon muita sairauksia. Tällöin on käytössä muun muassa pistoshoitoja.
Pahimmassa akuutissa vaiheessa annan pistoksena kortisonia ja puudutusainetta, ja kun nivel saadaan rauhoitetuksi, voidaan antaa pistoksena hyaluronaattia, joka helpottaa oireita noin vuodeksi. Osa potilaista on ollut todella tyytyväisiä tuloksiin. Tämä täytyy kokeilla yksilöllisesti. Pistoshoidot ovat hyvä aloitus kivuliaille kulumapotilaille, joiden kuluma ei kuitenkaan vielä vaadi tekoniveltä."
Leikkaus on turvallinen toimenpide
Tekonivelleikkaukseen turvaudutaan tilanteessa, jossa nivelen tulehduksellinen sairaus on syövyttänyt tai tuhonnut sen rakenteita niin paljon, ettei toivoa muusta hoidosta ole.
"Ikänsä takia ei kannata siirtää leikkausta ja jäädä sinnittelemään ja kärsimään vaivan kanssa. Nykyisin joudutaan laittamaan keski-ikäisillekin tekoniveliä. Nuorin potilas, jolle olen laittanut tekonivelen, on ollut 17-vuotias. Vanhimmat ovat olleet yli 90-vuotiaita."