mitä osteopatia on?

Osteopatia on vanhin manuaalisen terapian hoitomuoto. Kädet ovat osteopaatin tärkein työkalu. Osteopaatti tutkii ja hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisia häiriöitä, kuten erilaisia nivelten lukkotiloja ja lihasperäisiä jännityksiä. Toiminnalliset häiriöt ovat oireita, joiden taustalta ei löydy sairautta. 
Moniin sairauksiin ja leikkausten jälkitiloihin voi liittyä selittämättömiä nivelten, lihasten ja muiden pehmytkudosten häiriöitä, joissa osteopaatti voi auttaa.

 

mihin osteopatia auttaa?

Osteopaatin vastaanotolle tullaan tyypillisimmin selkä- ja niska-hartiaseudun vaivojen vuoksi. Selän välilevyongelmat ja iskiasoireilu aiheuttavat kipua ja rajoittavat liikkumista. Niskahartiaseudun jännitystiloista seuraa päänsärkyä, huimausta ja puutumisoireita. Ne voivat altistaa migreenille ja jännityspäänsärylle. Osteopaatti hoitaa paljon myös lonkan, polven ja nilkan jäykkyyttä ja kipuja.

 

kenelle osteopatia soveltuu?

Osteopatia soveltuu kaiken ikäisille ja -kuntoisille ihmisille, ja se sopii myös raskaana oleville naisille. Urheilijat kuntouttavat osteopatialla urheiluvammojaan. Työikäiset hakevat usein apua stressioireisiin. Iäkkäät henkilöt hoidattavat muun muassa nivelten yleiseen jäykkyyteen ja ryhtimuutoksiin liittyviä vaivoja sekä tukirangan rappeumaoireita. Osteopatia ei sovellu henkilölle, jolla on hankala osteoporoosi, syöpä tai jokin akuuttivaiheen tulehduksellinen nivelsairaus. Ennen hoitoa on hyvä kertoa osteopaatille omista perussairauksista, lääkityksestä ja tehdyistä leikkauksista

 

voiko hoitoon tulla jos on liikkuntarajoitteinen?

Osteopaatin vastaanotolle voi tulla kaiken kuntoisena. Hoidettava asettuu hoidon ajaksi hoitopöydälle makuulle tai istuma-asentoon. Ellei hoitopöydälle pääsy onnistu omin jaloin, turvaudutaan avustavaan henkilöön. Liikuntarajoite on hyvä syy käydä osteopatiassa, koska liikuntarajoitteisiin liittyy monesti erilaisia kehon jännitys- ja kiputiloja.

 

tarvitaanko osteopatiaan lääkärin lähete?

Osteopatiaan ei tarvita lääkärin lähetettä. Kela ei korvaa hoitoa. Osteopaatti tekee tiivistä yhteistyötä lääkäreiden, erityisesti ortopedien kanssa. Lääkäri voi ohjata potilaansa osteopaatille ja päinvastoin: osteopaatti on koulutettu tunnistamaan lääkärin hoitoa vaativat tilat.

 

miten osteopaatti hoitaa?

Osteopaatti käsittelee pehmytkudoksia erilaisilla, liikkuvuutta lisäävillä ja rentouttavilla mobilisaatiotekniikoilla. Mahdolliset nikamalukot avataan nopeaa liikettä hyödyntävällä manipulaatiolla, kansankielessä niksautushoidolla. Äkillisen selkäkivun taustalla voi olla niin sanottu fasetti- eli nikamalukko, johon liittyvä kipu helpottaa usein jo ensimmäisellä hoitokerralla. Hoito on yksilöllistä, ja se suunnitellaan asiakkaan sen hetkisen tilanteen mukaan. Osteopaatin vastaanotto alkaa tutkimuksella, jossa osteopaatti tutkii kudosten laadun ja liikkeen. Ensimmäisellä vastaanottokerralla hän voi tehdä asiakkaalleen vastaavia neurologisia ja ortopedisiä tutkimuksia kuin lääkäri.

 

osallistuuko hoidettava itse hoitoon?

Liikkuvuustestit kuuluvat osteopaatin tekemään tutkimukseen. Ne ovat helppoja testejä, eikä niistä suoriutuminen vaadi liikunnallisia erityistaitoja. Itse hoitotapahtuma on hoidettavalle helppo. Riittää, että hoidettava makaa tai istuu hoitopöydällä. Osteopaatti ohjaa asiakkaalle kotiharjoitteita. Jotta asiakas tekee ne varmasti oikein, liikkeet tehdään jo vastaanotolla.

 

sattuuko hoito?

Hoito ei ole aina kivutonta. Jos lihaskalvorakenteet ovat hyvin tiukat tai niissä on ärsyyntyneitä hermopäätteitä eli triggerpisteitä, pehmytkudoksia voidaan joutua käsittelemään melko voimakkaasti. Käsittely ei aiheuta sietämätöntä kipua. Mitä nopeammin ongelman kanssa tulee vastaanotolle, sitä helpommin se voidaan yleensä hoitaa.

 

kuinka pian hoidon vaikutukset voi huomata?

Hoito auttaa parhaimmillaan välittömästi. Esimerkiksi liukastuessa selkänsä satuttanut ihminen voi tulla vastaanotolle kyyryssä ja poistua paikalta selkä ojennettuna. Yleensä hoidon vaikutukset tuntuvat parin päivän viiveellä. Voimakkaan käsittelyn jälkeen voi ilmetä muutaman vuorokauden kestävää kudosten hoitoärsytystä. Se ei ole vaarallista, vaan merkki siitä, että keho alkaa korjaantua. Tyypillisesti asiakas käy osteopaatilla kolmesta neljään kertaan. Osa asiakkaista käy osteopaatilla ennaltaehkäisevästi esimerkiksi pari kertaa vuodessa. Kroonisia vaivoja hoidetaan monesti säännöllisin väliajoin toistuvilla muutaman kerran hoitosarjoilla.

 

onko osteopatia turvallista?

Koulutetun osteopaatin antama hoito on turvallista. Suomessa osteopaatin koulutus kestää ammattikorkeakoulussa neljä vuotta. Koulutetut osteopaatit ovat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran rekisterissä olevia terveydenhoitoalan ammattilaisia.

  

juho_otranen_2020-08.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on osteopaatti  Juho Otranen
Juho Otrasella  on 16 vuoden kokemus osteopaatin vastaanoton pitämisestä, ja erityisosaamisenaan nikama- ja nivelkäsittelyt, triggerpistekäsittelyt, fascia- eli lihaskalvokäsittelyt sekä urheiluvammojen kuntoutus.

Toimittajana Virve Järvinen.

Osteopaatin vastaanotto Eirassa

Älä jää kivun kanssa yksin!

Osteopaatin vastaanotolta saat apua erilaisiin nivelten, lihasten ja pehmytkudosten kiputiloihin.
Hoito on turvallista ja Eirassa osteopaatti tekee tiivistä yhteistyötä ortopedien kanssa.

Ajan vastaanotolle saat helposti ja nopeasti nettiajanvarauksesta!

Varaa aika osteopaatille
Lue lisää Eiran palveluista
Ortopedia_kiviranka_600x450px.jpg

Osteopatia

Osteopatiasta saat apua nivelten ja pehmytkudosten häiriö- ja kiputiloihin. Osteopaatti auttaa, jos kärsit esimerkiksi pääsärystä, niskakivuista tai iskiaksesta. Meillä on yli 15 vuoden kokemus osteopatiassa ja toimimme tiiviissä yhteistyössä ortopedien kanssa.

Lue lisää
Ortopedia_polvikipu_600x450.jpg

Ortopedia

Ortopedia on erikoisala, jossa tutkitaan ja hoidetaan luu- ja tukielinsairauksia ja -vammoja. Tyypillisiä kirurgisia toimenpiteitä ovat olkapään, lonkan, polven ja nilkan tähystyskirurgiset toimenpiteet sekä polven ja lonkan tekonivelleikkaukset.

Lue lisää
Fysioterapia_juha_600x450.jpg

Fysioterapia

Eira Fysioklinikka auttaa sinua kaikissa tuki- ja liikuntaelimistön oireissa ja niiden ennaltaehkäisyssä. Eirassa Helsingissä osaavat ja koulutetut terapeutit tarjoavat monipuolisesti kuntoutusta eri menetelmillä. Hoitoon pääset helposti myös ilman lähetettä. Tervetuloa!

Lue lisää