Psykiatri on lääkäri, joka on erikoistunut psykiatriaan. Psykiatria sisältää erikoisaloina lasten-, nuoriso-, aikuis- ja oikeuspsykiatrian sekä erityisosaamisen alueina mm. päihde- ja vanhuspsykiatrian. Eiran psykiatrit hoitavat niin aikuisia kuin lapsia ja nuoria.

yleisimpiä aikuisten psykiatrisia häiriöitä ovat:

 • depressio
 • sosiaalisten tilanteiden pelko
 • yleistynyt ahdistuneisuus
 • paniikkihäiriö
 • julkisten paikkojen pelko
 • syömishäiriöt
 • pakko-oireiset häiriöt
 • kaksisuuntainen mielialahäiriö
 • erilaiset addiktiot
 • psykoosit
 • persoonallisuushäiriöt

 

LASTEN JA NUORTEN TAVALLISIMMAT OIREET:

Ammattiauttajan puoleen kääntymistä on syytä harkita silloin, kun normaalisti tasapainoinen ja eloisa lapsi muuttuu 'itsensä vastakohdaksi':

 • ei halua leikkiä yksin tai kenenkään kanssa
 • ei pysty nukkumaan kuten ennen
 • ei enää halua mennä kouluun tai muuten olla erossa vanhemmasta/ vanhemmista
 • valittaa erilaisia kipuja ja särkyjä
 • saa raivareita pienimmästäkin syystä
 • on jatkuvasti surumielinen eikä jaksa innostua mistään

Teini-ikäisen kohdalla hälytyskellojen on aika soida silloin, kun

 • aikaisemmin elämään myönteisesti suhtautuva nuori luopuu tapaamasta kavereita
 • laiminlyö ulkonäöstään huolehtimisen
 • on jatkuvasti ärtyisä ja väsynyt
 • alkaa saada koulussa itselleen epätavallisen huonoja arvosanoja
 • pyrkii kaihtamaan yhteisiä ruokailutilanteita
 • näyttää selvästi laihtuneen tai toistuvasti vaarantaa omaa turvallisuuttaan

KEHITYS- JA TRAUMAATTISET KRIISIT

Kehityskriisit, kuten murrosikä, vanhemmuus ja eläkkeelle siirtyminen kuuluvat elämään. Kriisin voi aiheuttaa myös avioero, työn menetys tai oma tai läheisen vakava sairaus tai läheisen kuolema. Hoidolla tuetaan potilasta kriisin kohtaamisessa ja sen läpikäymisessä ja pyritään löytämään selviytymiskeinoja ja helpottamaan elämänhallintaa.

Kriisioireita voivat olla mm. vaikeudet selviytyä arkiaskareista, liiallinen puuhakkuus ja keskittyminen epäolennaiseen. Oireita voi olla myös sekasortoiset ajatukset, kaventunut ajatusmaailma ja havaintokyky, voimakkaat tunteet ja/ tai niiden lukkiutuminen. Usein kiukku, viha, syyttely, ahdistuneisuus, avuttomuus, syyllisyyden tunne, häpeän tunne, itkuherkkyys, haavoittuvuus, somaattiset reaktiot ja erilaiset kivut kuuluvat kriisioireisiin. Myös tyypillisiä ovat ruokahaluttomuus, ylensyönti, univaikeudet, alkoholin tai lääkkeiden liikakäyttö tai jopa itsemurha-ajatukset ja itsemurhayritykset.Kenelle palvelu on suunnattu.

Traumaattisen kriisin aiheuttaja on usein äkillinen, odottamaton epätavallinen voimakas tapahtuma esimerkiksi liikenneonnettomuus, lähiomaisen äkillinen kuolema, väkivaltatilanne, tulipalo, sairastuminen tai yllättävä työn menetys.

Traumaattisessa kriisissä elämänhallinta pettää ja elämänarvot järkkyvät. Kriisin selviytymiseen vaikuttavat potilaan suhde tapahtumaan, aikaisemmat elämänkokemukset, psyykkiset ja fyysiset voimavarat sekä sosiaalinen tuki. Traumaattisen kriisin vaiheet ovat:

 1. sokki
 2. reaktio
 3. läpityöskentely
 4. uudelleen suuntautumisvaihe.

SYÖMISHÄIRIÖT

Syömishäiriöitä ovat mm. nuoruus- ja aikuisiässä alkava anoreksia, bulimia sekä niiden erilaiset yhdistelmät (eli tarkemmin määrittelemättömät syömishäiriöt), joista tärkein on kohtauksittainen ahmimishäiriö, myös lihavan ahmimishäiriöksi kutsuttu.

Erilaiset syömishäiriöt ovat erityisesti tyttöjen ja naisten ongelmia, mutta myös pojat ja miehet voivat kärsiä niistä. Syömishäiriöt ovat mutkikkaita hoidettavia, sillä usein niihin liittyy muitakin ongelmia tai psyykkisiä sairauksia. Lisäksi ne ovat usein pitkäkestoisia ja kulultaan aaltoilevia. Yksi syömishäiriö saattaa muuttua ilmiasultaan kokonaan toiseksi. Usein oireisiin liittyy myös eriasteinen masennus ja ahdistus.

Eiran sairaalassa toimii syömishäiriöpotilaiden tukena ravitsemusterapeuttejä jotka ohjaavat oikeanlaisen syömiskäyttäytymisen hahmottamiseksi. Kaikille potilaille tehdään yksilöllinen suunnitelma syömiseen liittyvien pulmien oikomiseksi. Tärkeää on saada välttämättömyydet esille: kuinka monipuolinen, riittävä syöminen auttaa paranemaan - kuinka paljon elimistö tarvitsee mm. rasvaa, proteiinia tai hiilihydraatteja, jotta olo kohenee. Valmentavaa otetta tarvitaan mustavalkoisen syömiskäyttäytymisen muuttamisessa. Parhaaseen tulokseen päästään, mikäli potilas tapaa ravitsemusterapeutin muutaman kerran.

Varaa nyt aika psykiatrin vastaanotolle

Mikäli olet kohdannut kehitys- tai traumaattisen kriisin tai tunnistat itsessäsi yllä mainittuja oireita, älä epäröi varata aikaa psykiatrin vastaanotolle! Eiran sairaalassa toimii useampi psykiatri erityyppisillä erikoisosaamisalueilla ja kokemustaustoilla. Alla voit tutustu heihin lähemmin, nähdä seuraavat vapaana olevat ajat ja kätevästi varata itsellesi vastaanottoajan.
Eiran sairaalassa toimivat psykiatrit
Holma Mikael Psykiatrian erikoislääkäri Varaa aika
Hölttä Eeva Geriatrian ja psykiatrian erikoislääkäri Varaa aika
Lahdelma Liisa Psykiatrian erikoislääkäri Varaa aika
Puustinen Leila Psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Varaa aika
Raevuori Anu Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Varaa aika
Riska Mikael Psykiatrian erikoislääkäri Varaa aika
Sandberg Seija FRC Psych (Lon), lastenpsykiatri
Österman Hannele Psykiatrian erikoislääkäri, päihdelääketieteen erityispätevyys Varaa aika
Seuraavat vapaana olevat ajat
Tänään
15:00
1 h 0 min
Hirvas Saana
Psykologi, psykoterapeutti, perhepsykoterapeutti
Eiran lääkäriasema
Tänään
18:00
1 h 0 min
Hölttä Eeva
Geriatrian ja psykiatrian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Tänään
18:00
30 min
Sandberg Seija
FRC Psych (Lon), lastenpsykiatri
Eiran lääkäriasema
Huom! Ei lääkeriippuvuushoitoja.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää artikkeleista
Syömishäiriöt–arkaluontoinen ongelma

Erilaiset syömishäiriöt ovat erityisesti tyttöjen ja naisten ongelmia, mutta myös pojat ja miehet voivat kärsiä niistä. Syömishäiriöt ovat mutkikkaita hoidettavia, sillä usein niihin liittyy muitakin ongelmia tai psyykkisiä sairauksia. Lisäksi ne ovat usein pitkäkestoisia ja kulultaan aaltoilevia. Yksi syömishäiriö saattaa muuttua ilmiasultaan kokonaan toiseksi. Syömishäiriöiden hoidossa on tärkeää saavuttaa luottamuksellinen potilas-lääkäri -suhde.

Lue lisää
Hinnasto
Psykiatria

Hinta
 Psykiatrin vastaanotto     alk. 154 €
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 €