mITÄ PSYKOLOGI TEKEE?
Psykologi on ihmisen mielen ja käyttäytymisen asiantuntija, joka on suorittanut ylemmän korkeakoulutukinnon ja saanut Valviran vahvistaman oikeuden toimia laillistettuna psykologina.
Psykologin vastaanotolle lähdetään usein turhan myöhään. Terapiaa tarvitseva sinnittelee ongelmiensa kanssa yksin, koska velvollisuus ja halu pärjätä ilman apua istuu meissä syvällä. Vastaanotolle kannattaa kuitenkin hakeutua matalalla kynnyksellä, sillä usein keskustelu ulkopuolisen kanssa auttaa haastavassa elämäntilanteessa ja vaikeiden tunteiden kanssa. Löydät kunkin psykologimme eritysosaamisen hänen profiilistaan, mutta ensikäynnille voi varata ajan kenelle tahansa psykologeistamme.
Psykologi antaa ohjausta, neuvontaa ja keskustelutukea elämän erilaisissa haasteissa ja kriisitilanteissa. Eirassa toimivat psykologit ovat erikoistuneet hyvin moninaisiin mielenterveyden, hyvinvoinnin ja elämäntilanteeseen liittyviin haasteisiin kuten:
- ihmissuhteiden aiheuttamat haasteet
- lasten ja nuorten kehitys- ja neuropsykiatrin haasteisiin
- vanhemmuus
- alavireisyys
- ahdistuneisuus
- masennus
- univaikeudet
- keskittymiskyvyttömyys
- kuormittuminen
- jännittäminen
- pelkotilat
- omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
- äkillinen kriisi
- sairastuminen
- stressinhallinta
- painonhallinta ja ravitsemus
- syömishäiriöt
- työyhteisön ihmissuhteet
- neuropsykologia
TYÖTERVEYSPSYKOLOGI
Eiran sairaalan työterveyspsykologin vastaanotolle voi tulla monenlaisissa asioissa oman työterveyshoitajan tai -lääkärin lähetteellä. Keskustelu ulkopuolisen asiantuntijan kanssa voi auttaa työn ongelmatilanteiden jäsentelyssä. Toisinaan on tärkeää etsiä keinoja työn ja vapaa-ajan parempaan tasapainoon. Keskusteluapu ja erilaiset harjoitukset tuovat helpotusta ja ratkaisuja esimerkiksi jännittämiseen, keskittymis- ja univaikeuksiin, alavireisyyteen tai kuormittuneisuuteen.
Työterveyspsykologi voi auttaa myös työyhteisön koulutus- ja valmennustarpeissa tai pulmatilanteissa, kun yhteistyö ei suju tai muutokset tuovat epävarmuutta. Työn merkitys vaihtelee eri elämäntilanteissa ja toisinaan motivaatio voi olla kateissa ja urakysymykset kaipaavat selkiyttämistä. Työterveyspsykologin tapaaminen voi tuoda selkeyttä moneen asiaan.
NEUROPSYKOLOGI
Neuropsykologi selvittää aivoperäisten häiriöiden laatua ja vaikeutta neuropsykologisten tutkimusten avulla ja osallistuu potilaan kuntoutuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Häiriöt voivat olla synnynnäisiä, sairaudesta tai tapaturmasta johtuvia. Aivoperäisiä häiriöitä voivat olla mm.
- puhehäiriöt
- muistihäiriöt
- havaintohäiriöt
PSYKOTERAPIA
Psykoterapiaa antaa terapiakoulutuksen läpikäynyt terveydenhuollon ammattilainen, joka voi olla peruskoulutukseltaan mm. psykologi, psykiatri, erikoissairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä tai teologi. Eirassa toimivilla psykoterapeuteilla on psykologin koulutus.
Psykoterapia on hoitomuoto, joka on kehitetty psyykkisen kärsimyksen lievittämiseksi tai poistamiseksi.
Psykoterapia perustuu vuorovaikutteiseen psykoterapeutin ja asiakaan väliseen terapeuttiseen keskusteluun ja erilaisiin toiminnallisiin menetelmiin.
Ns. pitkä psykoterapia lähtee liikkeelle alkukartoituksesta, jossa jäsennellään yhdessä asiakkaan ongelma, muutostoiveet ja muutoksen esteet. Vointia ja muutosta seurataan terapian aikana. Terapia räätälöidään juuri asiakkaan tarpeita, tavoitteita ja tilannetta vastaavaksi. Psykoterapiassa käytetään erilaisia työmenetelmiä, joista räätälöimällä rakentuu sopiva työskentelytapa useimpiin tarpeisiin. Lisäksi hyvä terapeuttinen työskentely perustuu hyvään yhteistyösuhteeseen psykoterapeutin ja asiakkaan kesken. Joskus kannattaa tavata paria psykoterapeuttia, ennen kuin valitsee kenen kanssa pitkän hoitosuhteen aloittaa. Usein pitkään psykoterapiaan haetaan KELAlta tukea. Näitä terapioita kutsutaan KELAn kuntoutuspsykoterapioiksi.
Perhepsykoterapia
Perhepsykoterapeutti on erikoistunut perheenjäsenten välisten vuorovaikutussuhteiden selvittämiseen. Joskus perhetilanne voi ajautua umpikujaan. Meitä voi kohdata kriisit tai haasteet lasten kasvatuksessa tai nuorten itsenäistymisprosessissa voivat aiheuttaa uupumusta. Yhden perheenjäsenen huonosti voiminen heijastuu koko perheen dynamiikkaan. Lapsi voi hyötyä perheterapiasta myös vanhempien avioeron yhteydessä tai koulunkäyntiin liittyvissä hankaluuksissa. Perheterapeutti antaa myös ohjausta lasten kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä ja ohjausta vanhemmuuteen. Perheterapiassa oikea annettu apu ja tuki jo kriisin varhaisessa vaiheessa vaikuttaa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointiin.
Perheterapia sopii hyvin:
- lasten ja nuorten käytös- ja tunnehäiriöiden hoitoon
- päihteiden käytön ja syömishäiriöiden hoitoon
- masennus
- itsetuhoisuus
- krooniset sairaudet
- elämän kriisit: avioero, onnettomuus, uupumus, työttömyys, kuolema sekä lasten kasvatukseen ja nuorten itsenäistymisprosessiin liittyvät haasteet.