Mikä on uniapnea?

Uniapneasta puhutaan silloin kun ylähengitystiet ahtautuvat unen aikana ja sen seurauksena voi aiheutua toistuvia hengityskatkoksia, unen häiriintymistä ja päiväaikaista väsymystä.

Kun aivojen ohjauskeskusta tunnistaa, että sinulla on hengityskatkos, se saa sinut heräämään juuri sen verran, että haukot henkeäsi ja alat taas uudestaan hengittämään. Tämä voi toistua usean kerran yössä ja hengityskatkosten pituus voi vaihdella. Usein et itse muista heränneesi yön aikana. Hengityskatkokset rasittavat elimistöä ja siksi on tärkeää hoidattaa uniapnea.

Uniapnean vaikeustaso määritellään  apnea-hypopneaindeksin (AHI/t) avulla. Toistuvat vähintään kymmenen sekunnin mittaiset hengityskatkokset ovat apneoita ja hengityksen vaimentumat hypopneoita.
  • Lievä uniapnea: AHI on 5-15
  • Keskivaikea: AHI o n16-30
  • Vaikea uniapnea: AHI on yli 30

Tunnista uniapnean tyypilliset oireet

Usein jo läheisesi on saattanut kiinnittää huomiota uniapnean äänekkääseen oireeseen eli katkeilevaan kuorsaukseen ja se onkin tavallinen uniapnean oire, koska se tarkoittaa, että hengitysilma ei kulje vapaasti ylähengitysteissä. 
Mutta kaikki uniapneasta kärsivät eivät kuitenkaan kuorsaa.  

 

Muita tyypillisiä uniapnean oireita ovat:

  • aamupäänsärky
  • tihentynyt yöllinen virtsaamistarve
  • yöhikoilu
  • kurkun karheus
  • suun kuivuminen
  • jatkuva pitkäaikainen väsymys, joka voi johtaa nukahteluun
  • muistamattomuus
  • vaikeuksia keskittymisessä
  • ärtyneisyys
  • sukupuolivietin aleneminen
  • unettomuus
  • unenaikaiset hengityskatkokset
  • heräily tukehtumisen tunteeseen
     

Jos tunnistat uniapneaan liittyviä tyypillisiä oireita itselläsi tai läheiset ovat huomanneet yöllisiä hengityskatkoksia nukkuessasi, älä odota, vaan hakeudu uniapneaan erikoistuneen erikoislääkärin vastaanotolle. 

Mikä aiheuttaa uniapneaa?

Ylivoimaisesti suurin iän mukana lisääntyvä syy on ylipaino. On hyvä kuitenkin, muistaa, että noin kolmannes uniapneaa sairastavista ei ole ylipainoisia.

Myös nenän tukkoisuus ja univaje lisäävät oiretta.
Lisäksi alkoholin tai rauhoittavien lääkkeiden käyttö lisäävät oireita sekä tupakointi, joka turvottaa limakalvoja.
Toisinaan ylähengitysteiden rakenteelliset syyt aiheuttavat hengityskatkoksia nukkuessa. 
On hyvä kuitenkin, muistaa, että noin kolmannes uniapneaa sairastavista ei ole ylipainoisia.

Uniapneaa todetaan myös lapsilla, mutta silloin tavallisesti syynä on liian isot nielurisat tai jokin rakenteellinen ja purentaan liittyvä ongelma.

Miksi uniapnean hoito on tärkeää?

Hoitamaton uniapnea liittyy moniin sairauksiin ja voi jopa aiheuttaa niitä. Hoitomaton uniapnea voi heikentää elämänlaatua ja lyhentää elinikää. 
Yölliset hengityskatkokset ovat rasite elimistölle, erityisesti sydämelle ja aivoille.  Uniapneaa sairastavalla on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin kuten sydäninfarktiin. Lisäksi hoitamaton uniapnea lisää aivoinfarktin sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Uniapnea kohottaa myös verenpainetta ja lisää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Hoitamaton uniapnea on riski ehdotonta valppautta vaativissa työtehtävissä kuten ammattiautoilijana tai lentäjänä, ja liikenneonnettomuuksien riski kasvaa uniapneaa sairastavilla. Raskaana olevan äidin hoitamaton uniapnea on vaaratekijä sikiölle.

Uniapnea on pitkäaikaissairaus, joka kehittyy hitaasti ja sillä on taipumus vaikeutua ajan myötä ilman hoitoa. Vaikea-asteinen uniapneaa sairastavan on suurempi riski sairastua liitännäissairauksiin kuin lievää uniapneaa sairastavan. 

Voiko uniapneasta parantua?

Lievässä uniapneassa elämäntapamuutos saattaa riittää hoidoksi, jos uniapnea ei johdu rakenteellisista ongelmista. Laihduttaminen, alkoholin vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen on tärkeää. 

Mikäli kyseessä on asentoriippuvainen uniapnea, asentohoito eli nukkumisasennon vaihto kyljellään tai vatsallaan nukkumiseksi voi auttaa pitämään ylähengitysteitä vapaana.

Purentaongelmissa voidaan suositella uniapneakiskoja ja tukkoisen nenän hoitoon kortisonilääkitystä.
Mikäli uniapean todetaan johtuvan rakenteellisista ongelmista, voidaan suositella kirurgisia toimenpiteitä.

Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa hoidetaan ensisijaisesti unen aikana käytettävän ylipainehengityslaitteen (CPAP-laite) avulla. 

Uniapnean laitehoidossa on hyvä muistaa, että vain säännöllinen laitteen käyttö pitää uniapnean hoitotasapainossa ja siitä saa optimaalisen hyödyn. Jos laitehoidon lopettaa, saadut tulokset katoavat vähitellen pois. Hyvien hoitotulosten saavuttaminen lisää käyttömotivaatiota.

Uniapnean laitehoito on aina uniapneaan erikoistuneen lääkärin määräämä ja se vaatii lääkintälaitteen säännöllisen kontrollin terveydenhuollon ammattilaisen toimesta.

 
UNIAPNEAN HOITO EIRAN SAIRAALASSA

Uniapnean hoito alkaa erikoislääkärin vastaanotolla

Mikäli epäilet uniapneaa tai sinulla on uniapnealle tyypillisiä oireita, varaa aika uniapnean hoitoon erikoistuneen lääkärimme vastaanotolle.

Vastaanotolla hän selvittää oireesi, suosittelee tarvittavat tutkimukset ja diagnosoi sen jälkeen uniapneariskisi. 

Eirassa käytämme mm. seuraavia unettomuuden ja uniapnean tutkimuksia:

  • Yöpolygrafia - Ensisijainen tutkimus uniapnean ja ylähengitysteiden ahtauman diagnosoinnissa.
  • Osler-tutkimus - Mittaa vireystilaa ja hereillä pysymistä.
  • Oximetria-tutkimus - Antaa viitteitä mahdollisesta uniapneasta veren happipitoisuutta ja pulssia tarkkailemalla sekä tietoa palautumisesta.
  • Laboratoriokokeet

Lue lisää tutkimuksista tästä

CPAP-hoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeassa ja vaikeassa uniapneassa

Uniapneassa on tyypillistä unenaikaisten ylähengitysteiden ahtauma. Ahtaumaa hoidetaan yleisesti ylipainehengityshoidon avulla eli CPAP-hoidolla. Hoito tapahtuu CPAP-laitteen avulla.
Nukkuessa pidettävän maskin avulla hengitetään pienellä paineella ilmaa. Tämä estää hengitysteiden tukkeutumisen unen aikana.

Hoitomuoto on tehokas ja usein hoidon avulla hengityskatkokset ja unesta havahtumiset jäävät pois, samoin elimistön happitasapaino pysyy korkeana. Unen- ja elämänlaatu paranevat huomattavasti ja terveysriskit pienenevät.

Lue lisää CPAP-hoidosta

Kuorsaus- ja apneakiskot

Kuorsaus- ja apneakiskot ovat hyvä apu kuorsaaville sekä lievästä ja keskivaikeasta uniapneasta kärsiville. Hammaslääkärin valmistamat hampaisiin yöksi laitettavat kuorsaus- ja apneakiskot (suukojeet) tuovat alaleukaa eteenpäin ja estävät unen aikana veltostuvan kielen painumista nieluun. Näin ehkäistään tehokkaasti ilmateiden tukkeutumista.

Eiran Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit arvioivat voisiko sinulle olla apua kuorsaus- ja apneakiskoista

Uniapnean muut hoitomuodot

laihdutus

Lievässä uniapneassa laihdutus voi olla riittävä hoito. Liikunta, oikeanlainen ravitsemus ja hyvä uni yhdessä muodostavat edellytykset terveellisille elämäntavoille. Oikeanlaisilla ruokailutottumuksilla voidaan vaikuttaa unen laatuun. Ravinnosta saadaan unen ja valveillaolon säätelyyn tärkeitä melatoniinia, serotoniinia sekä tryptofaania.  

Laihdutukseen apua saat Eiran ravitsemusterapeutilta, Painonhallintaklinikan sairaanhoitajilta sekä fysioterapeuteilta. Eirasta on mahdollisuus ostaa myös Personal Trainer- palveluita, jos tarvitset liikkumiseen enemmän ohjausta tai motivointia. Liikunta on tärkeässä roolissa myös muiden uniongelmien hoidossa.

 

KORVA-, NENÄ- JA KURKKUTAUTIEN ERIKOISLÄÄKÄRI

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa ylähengitysteiden tukkoisuutta. CPAP-hoidon aikana nenän limakalvot kuivuvat ja kosteuttavien tippojen ja maskin vaihdon lisäksi, voi olla syytä käydä erikoislääkärin vastaanotolla varmistamassa, että tukkoisuutta ei aiheuta esim. nenän polyypit.

 

KIVUN HALLINTA

Kipu tai erilaiset pinnetilat saattavat häiritä nukkumista. Eiran ortopedit ja muut erikoislääkärit voivat vastaanotollaan tutkia mistä vaivat mahdollisesti johtuvat. Kokeneet fysioterapeutit voivat auttaa helpottamaan öisiä kiputiloja. Usein apua kipuun ja rentoutumiseen voi löytyä myös akupunktiosta.

 

Uniapnean hoitoon erikoistunut lääkärimme
Erikoislääkäri Adel Bachour hoitaa kuorsaus- ja uniapneaongelmia Eiran sairaalan Uniklinikalla. Bachour Adel Keuhkosairauksien erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ma 27.1.
16.00
30 min
Erikoislääkäri Adel Bachour hoitaa kuorsaus- ja uniapneaongelmia Eiran sairaalan Uniklinikalla.
Bachour Adel
Keuhkosairauksien erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea
Eiran lääkäriasema
ma 27.1.
16.30
30 min
Erikoislääkäri Adel Bachour hoitaa kuorsaus- ja uniapneaongelmia Eiran sairaalan Uniklinikalla.
Bachour Adel
Keuhkosairauksien erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea
Eiran lääkäriasema
ma 27.1.
17.00
30 min
Erikoislääkäri Adel Bachour hoitaa kuorsaus- ja uniapneaongelmia Eiran sairaalan Uniklinikalla.
Bachour Adel
Keuhkosairauksien erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää Eira Uniklinikan palveluista
Uni_cpap-hoito_2023-03.jpg

CPAP-hoito ja seuranta

Onko sinulle todettu uniapnea ja suositeltu CPAP-hoidon aloittamista? Mietitkö hoidon aloitusta tai jonotatko laitetta? Meillä pääset aloittamaan hoidon nopeasti ja Uniklinikan Omahoitaja vastaa mielellään kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Varaa aika uniapnean hoitoon erikoistuneen erikoislääkärin vastaanotolle.

Lue lisää
Uniklinikka_mittaaminen_firsbeat_600x450.jpg

Unitutkimukset

Eira Uniklinikalla on käytössään useita tapoja tutkia unettomuutta, unihäiriöitä ja uniapneaa. Varaa vastaanottoaika Uniklinikan asiantuntijalle. Vastaanotolla kartoitetaan uniongelmien syyt ja valitaan juuri sinulle parhaat tutkimukset.

Lue lisää
Uniklinikka_uneton_nainen_20160822.jpg

Unettomuus ja sen hoito

Eira Uniklinikalla hoidetaan unettomuutta ja unihäiriöitä useilla eri hoitomuodoilla. Varaa aika sertifioidun unihoitajan vastaanotolle tai voit halutessasi ensin soittaa maksulliseen Uniklinikan Omahoitajan puhelinneuvontaan. Saat kokonaisvaltaista apua uniongelmiisi nopeasti.

Lue lisää
Uniklinikka_auringonlasku_600x450.jpg

Unihoitajan vastaanotolla

Kun huoli nukkumisesta alkaa hallita elämää, kannattaa hakea apua unihoitajan vastaaanotolta.

Lue lisää
Hinnasto
Uniapnea Hinta
alv 0%
Uniklinikan Omahoitajan etävastaanotto
10 min puhelinneuvonta
20 min puhelinneuvonta

25 €
35 €
Uniapneaan erikoistuneen lääkärin vastaanotto, 30 min 180 €
Yöpolygrafia eli unirekisteröinti kotona
Sis. laitteen käytön opastuksen, tarvittavan välineistön sekä erikoislääkärin analyysin
 371 €
 Asiantuntijat  
Bachour Adel, erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea
Heikkilä Kirsti, uniklinikan Omahoitaja, sairaanhoitaja
 
CPAP-laitehinnasto Hinta
alv 25,5%
 Resmed® CPAP-laite, AirSense 10 ja AirSense for her, sisältää Climateline Air lämpöletkun  770 €
 Resmed® CPAP-laite, AirSense 11, sisältää Climateline Air lämpöletkun 770 €
 Resmed® CPAP-laite, Airmini 1030 €
 Nenä- ja sierainmaskit 124 €
 Kokokasvomaskit 248 €
 CPAP-laite vuokra/ 1 kk. Kk-vuokra hyvitetään laitteen oston yhteydessä. 300 €/kk
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 29,70 €. Kanta-maksu on 3,30 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti