"Meillä suomalaisilla tuntuu olevan paha tapa pitkittää tutkimuksiin ja hoitoon menoa. Suurempi osa tuki- ja liikuntaelinsairauksista voitaisiin saada hallintaan ja jopa parannetuiksi ilman leikkausta, kunhan niihin päästään käsiksi ennen kuin ne kehittyvät liian pitkälle”, kertoo ortopedi Esko Kaartinen.
Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä kolmasosalla jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus
Vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä suomalaisista noin kolmasosalla syynä on jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus. Usein on kyse siitä, että nämä sairaudet on yksinkertaisesti todettu liian myöhään. Siksi vaivojen kanssa ei kannata sinnitellä, vaan niiden syyt on selvitettävä ajoissa.
Konservatiiviset eli ei-leikkaukselliset hoitomuodot tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa ovat sitä tehokkaampia, mitä nopeammin ne aloitetaan.
Tutkimuksiin pääsy voi pahimmillaan kestää kuukausia julkisella puolella
Esko Kaartinen sanoo olevansa huolissaan julkisen terveydenhuollon edelleen pitkähköistä hoitojonoista.
”Monet potilaat turvautuvat ymmärrettävästi ensin julkisen puolen tarjoamiin palveluihin, jolloin jo tutkimuksiin pääsy voi pahimmillaan kestää kuukausia. Tuona aikana vaiva voi jo pahentua niin, että kirurgia jää ainoaksi vaihtoehdoksi”, kuvailee Kaartinen.
LUOTETTAVA DIAGNOOSI NOPEASTI
Yksityissairaalassa asiakas pääsee nopeasti ortopedin vastaanotolle, ilman erillistä yleislääkärin lähetettä ja haitallisia jonotuksia. Nopeasti järjestynyt vastaanotto nopeuttaa myös hoitotarpeen ratkaisevan diagnoosin määrittämistä.
”Hoitovaihtoehtoja on joskus useitakin, ja yhteistuumin potilaan kanssa löydetään varmasti jokaiselle sopivin ratkaisu terveysongelman poistamiseksi.”
Eiran ortopeditiimissä on kokeneet asiantuntijat tuki- ja liikuntaelinsairauksien monille eri osa-alueille kuten olka-, selkä-, lonkka-, polvi ja nilkkakipujen hoitoon, tähystyskirurgiaan ja tekonivelkirurgiaan.
Esko Kaartinen painottaa, että ortopedia on pitkälle tiimityötä.
”Meillä Eirassakin on erinomaiset valmiudet fysioterapiaan ja lääkkeellisiin hoitoihin.”