TERVETULOA EIRA iBD-KLINIKALLE!

Eira IBD-klinikka on uusi, tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon erikoistunut klinikka. Asiantuntijoidemme eri alojen kokemus täydentää toisiaan, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen hoitopolun. Meillä pääset helposti sekä erikoislääkärin että laillistetun ravitsemusterapeutin vastaanotolle.


TULE IBD-KLINIKAN OMAHOITAJAN NEUVONTAKÄYNnille

IBD-klinikan Omahoitaja on sairaanhoitaja, joka perehtyy tilanteeseesi ja ohjaa sinut juuri oikealle asiantuntijalle. Omahoitajan ensimmäiselle neuvontakäynnille varaat helposti ajan nettiajanvarauksestamme. Jatkossakin voit olla yhteydessä Omahoitajaan.

Halutessasi voit myös varata ajan suoraan Eira IBD-klinikan asiantuntijoiden vastaanotolle. Haluamme tarjota sinulle parhaiten sopivan toimintatavan - sinun lähtökohdistasi.

 

Syitä jotka aiheuttavat tulehduksellisen suolistosairauden ei täysin tunneta.

Sairauksien puhkeamiseen mahdollisesti altistaa:

 • Perimä
  Haavaista koliittia ja Crohnin tautia esiintyy joissain suvuissa enemmän, mutta taudit eivät ole periytyviä.
 • Elimistön immuunijärjestelmässä tapahtuva poikkeava reaktio
 • Jokin ympäristössä oleva tekijä
 • Tupakointi saattaa altistaa Crohnin taudin puhkeamiseen.

Oireet

Sekä haavaiselle koliitille, että Crohnin taudille on tyypillistä, että oireettomat jaksot vuorottelevat aktiivisten oirejaksojen kanssa. 
Haavainen koliitti ja Crohnin tauti esiintyvät suoliston eri osissa, vaikka osa niiden oireista ovat samanlaiset.

Haavainen koliitti on sairaus, joka aiheuttaa haavaista paksusuolen limakalvon tulehdusta ja peräsuolen limakalvon tulehdusta eli proktiittia. 

Sen yleisempiä oireita ovat

 • kouristava, tavallisimmin vasemmalla puolella oleva, vatsakipu
 • ripuli
 • veriset ja limaiset ulosteet

Lisäksi potilailla saattaa esiintyä lisääntyvää suolen liikettä, ulostamispakkoa, tarve päästä vessaan vaikka ulostetta ei ole, väsymystä ja voimattomuutta.

 

Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa maha-suolikanavan alueella.

Tyypillistä on, että sairaus on joko paksusuolessa tai ohutsuolessa tai molemmissa. Joskus harvoin tautia voi esiintyä myös mahalaukussa, ruokatorvessa tai suussa. 
Taudin esiintyminen suoliston eri osissa aiheuttaa erilaiset oireet ja siksi taudin diagnosointiin voi mennä enemmän aikaa kuin haavaisen koliitin diagnosointiin.

Crohnin taudin yleisemmät oireet 

 • voimakas, jatkuva vatsakipu tavallisemin oikealla alavatsassa
 • voimakas, jatkuva  ripuli

Yllämainitut oireet esiintyvät erityisesti ruokailun yhteydessä ja ovat voimakkuudeltaan ja pituudeltaan pidemmät kuin haavaisessa koliitissa.

Lisäksi potilailla saattaa esiintyä verta ulosteessa, pakottavaa tarvetta ulostaa, verenvuotoa peräsuolesta, kuumeilua, ruokahaluttomuutta, laihtumista, väsymystä, haavaumia peräaukon läheisyydessä tai suun haavaumia.

Haavaisen koliitin ja Crohnin taudin toteaminen

Tärkeänä osana diagnoosia on potilaan oireiden kartoittaminen.
Lisäksi tehdään mahdollisesta tulehduksesta kertovat laboratoriokokeet.

Oikean diagnoosin varmistamiseksi tarvitaan toisinaan/usein/aina paksusuolen tähystys eli kolonoskopia ja mahdollisesti mahasuolikanavan tähystystä. Tähystykset tehdään haluttaessa kevyessä nukutuksessa eli sedaatiossa mahdollisemman kivuttoman ja vaivattoman toimenpiteen varmistamiseksi.

Tähystyksen yhteydessä otetaan kudosnäytteitä suoliston limakalvolta.
Ennen lopullista diagnoosia lääkäri pyrkii poissulkemaan muut suolistotulehdusta aiheuttavat tekijät kuten bakteerit (mm. helikobakteeri). Tässä käytetään apuna ulostenäytettä.

Hoitomenetelmät Eiran sairaalassa

Haavaista koliittia ja Crohnin tautia hoidetaan ensisijaisesti lääkityksellä. Lääkitystä tukemaan tehdään ravitsemusammattilaisen suunnittelema ruokavalio helpottamaan oireita.

Tulehduksellisten suolistosairauksien pitkäaikaisuuden ja uusiutuvan luonteen vuoksi tarvitaan säännöllistä pitkäaikaista seurantaa ja usein pysyvää lääkehoitoa. 

Vaikeissa tapauksessa voidaan joutua tekemään suoliston leikkaus.

Tulehduksellisia suolistosairauksia ei voi parantaa, mutta lääkityksen ja elintapojen muutoksen avulla oireita pystytään usein helpottamaan.

Tulehduksellinen suolistosairaus vai ärtyvän suolen oireyhtymä?

Tulehduksellinen suolistosairaus tarkoittaa, pitkäaikaista sairautta suolistossa, joka aiheuttaa suoliston tulehduksen ja toisinaan myös vaurioittaa suoliston rakenteita. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen koliitti ja Crohnin tauti.

Toisinaan tulehduksellinen suolistosairaus sekoitetaan ärtyvän suolen oireyhtymään, koska ärtyvän suolen oireyhtymään liittyy usein samoja oireita (ripuli, ummetusoireet). Ärtyvän suolen oireyhtymässä oireet eivät johdu sairaudesta vaan ovat suolen toiminnallisesta häiriöstä. Myös ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvä selvittää asiantuntijan vastaanotolla. Lue lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä.

ME EIRA IBD-KLINIKAN ASIANTUNTIJAT AUTAMME SINUA!

Eira IBD-klinikan asiantuntijoilla on vuosien kokemus ja erittäin laaja näkemys suolisto- ja vatsaongelmiin. 
Asiantuntijoidemme eri alojen kokemus täydentää toisiaan, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen hoitopolun.
 
 
Eira IBD-Klinikan asiantuntijat
Väänänen Hannu Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri Varaa aika

Varaa nyt aika Eira vatsaklinikan Omahoitajan neuvontakäynnille!

Varaa aika IBD-klinikan Omahoitajalle helposti nettiajanvarauksesta. 
Tai ota meihin yhteyttä ibdklinikka@eiransairaala.fi

Omahoitajan neuvontakäynti 18,50 €

VARAA AIKA
Seuraavat vapaat ajat
ti 18.12.
14:00
1 h 0 min
Juvonen Erja
Sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Kysy lisää IBD-KLINIKAN omahoitajalta
Nimi
Puhelin
Sähköposti
Viesti