Mikä on paksusuolen tähystys?

Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia on toimenpide, jonka tekee erikoislääkäri. Se on tärkein menetelmä, kun tutkitaan paksusuolen sairauksia. Tähystyksessä nähdään koko paksusuoli sekä yleensä myös ohutsuolen loppuosa.

 

Milloin kannattaa tulla paksusuolen tähystykseen?

Paksusuolen tähystystä suositellaan mikäli sinulla on:

  • mustaa tai veristä ulostetta
  • verenvuotoa peräaukosta
  • positiivinen ulosteen veritesti
  • epäselvää raudanpuute-/vuotoanemiaa
  • epäselvää laihtumista
  • pitkittynyttä ripulia
  • pitkittynyttä ummetusta
  • aikaisemmin tähystyksessä todettuja polyyppeja
  • suolen toiminnan muutos
  • lääkärin toteama paksusuolen kasvainepäily
  • jonkin suolistosairauden seurantatarve tai muu syy, jolloin lääkäri suosittaa tähystyksen tekemistä.

Ja jos näiden oireiden lisäksi edellisestä kolonoskopiasta on yli 5 vuotta.


Tutkimukset osoittavat että, kolonoskopian avulla on voitu merkittävästi ehkäistä paksusuolen syövän riskiä ja kuolleisuutta yli 50-vuotiailla
(JAMA. 2016 Jun 21; 315(23):2595-2609).

 

Tarvitsenko lääkärin lähetteen?

Eiran sairaalassa pääset paksusuolen tähystykseen Eira vatsaklinikan ammattihenkilön tekemän arvion kautta. Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle helposti nettiajanvarauksestamme. Oireittesi ja tilanteesi kartoituksen jälkeen arvioidaan, onko juuri tähystys paras tutkimus selvittämään tilannettasi.

 

KUINKA NOPEASTI PÄÄSEN Toimenpiteeseen?

Tähystykseen pääsee Eirassa nopeasti, yleensä kahden viikon sisällä, poikkeuksena lääkäreiden loma-ajat. Tilanteen vaatiessa pystymme järjestämään tutkimuksen nopeamminkin.

 

Miten voin varata ajan?

Ajan voit varata Eiran sairaalan leikkausosastolta puh: 09 1620 600. Ajanvaraus onnistuu myös käymällä Eiran lääkäriaseman vastaanotossa.

Miten VALMISTAUDUN TÄHYSTYKSEEN?

Saat tarkat valmistautumisohjeet ja tyhjennysaineet ajanvarauksen yhteydessä. Valmistautuminen sisältää suolen tyhjennyksen sekä pieniä muutoksia ruokavalioon edeltävällä viikolla.

 

Miten tähystys tehdään?

Tähystys tehdään taipuisalla, noin 1 cm halkaisijaltaan olevalla tähystimellä. Tähystimen kautta voidaan ottaa näytteitä ja tehdä pieniä toimenpiteitä, esim. polyypin poistoja. Tähystyksessä nähdään koko paksusuoli, sekä yleensä myös ohutsuolen alkuosa. Rutiinikoepalat otetaan usein tähystyksen yhteydessä. Koepalojen otto ei satu. Merkittävät löydökset voidaan myös valokuvata.

 

Paljonko paksusuolen tähystys maksaa?

Paksusuolen tähystyksen hinnat Eiran sairaalassa löydät täältä.

 

Tähystys voidaan tehdä kevyessä nukutuksessa, "humautuksessa", jolloin tutkimus on kivuton eikä potilas muista sitä jälkikäteen.

Onko mahdollista saada tähystystä nukutuksessa?

Eirassa on mahdollista tehdä tähystys kevyessä nukutuksessa eli sedaatiossa. Se on miellyttävä kevytnukutus, josta toipuu nopeasti ja lyhyen seurannan jälkeen pääsee kotiin, mielellään saattajan kanssa. Sedaatiossa käytettävät lääkkeet eivät aiheuta pahoinvointia.

 

Kuinka kauan tähystys kestää?

Tähystyksen kesto vaihtelee riippuen suolen mutkaisuudesta, aiemmista vatsan alueen leikkauksista, suolen tyhjennyksen onnistumisesta ja mahdollisten tutkimuksen yhteydessä tehtävien toimenpiteiden kestosta. Keskimäärin tähystys kestää n. 30 min. Kevyesti nukutetun potilaan tähystys sujuu yleensä nopeammin, kuin hereillä olevan.

 

Kuka tähystyksen tekee?

Eirassa tähystyksiä tekevät kokeneet sisätautilääkärit ja gastrokirurgit. Samoin nukutuslääkärimme ovat pitkän uran omaavia ammattilaisia. Sairaanhoitajamme ovat tukenasi tähystyksessä.

 

Sattuuko tähystys?

Kevytnukutuksessa tehtävä tähystys on täysin kivuton, eikä toimenpiteestä jää muistikuvia. Ilman lääkitystä tähystys voi ajoittain aiheuttaa kipua. Peräaukko puudutetaan geelillä. Suoli täytetään ilmalla, se venyttää suolta. Venytyksen suoli aistii kipuna. Ajoittain myös tähystin voi venyttää suolta, mutta kivun tunteet ovat ajoittaisia. Näytteiden otto ei satu. Osa potilaista ei koe tutkimusta lainkaan kivuliaana.

 

Kuinka nopeasti toivun tähystyksestä?

Mikäli tutkimus on tehty kevytnukutuksessa, olet heräämössä noin tunnin. Tämän jälkeen pääset kotiin, mielellään saattajan kanssa. Tutkimuspäivänä ei lääkityksen vuoksi saa ajaa moottoriajoneuvoja. Ilman lääkitystä tehdystä tähystyksestä pääset lähtemään heti toimenpiteen päätyttyä. Mikäli olosi on heikko, voi lepohuoneeseen jäädä toipumaan, kunnes voit paremmin.

 

Milloin saan vastaukset tutkimuksesta?

Tutkimuksen päätyttyä saat heti kuulla lääkäriltä mitä suolessa silmämääräisesti nähtiin. Koepalojen tulokset valmistuvat noin viikossa. Saat kontrolliajan lääkärille vastausten kuulemista varten. Hyvin harvoin koepaloista ilmenee sellaista, mitä lääkäri ei olisi tähystyksessä jo nähnyt. Sinut tähystänyt lääkäri miettii myös mahdollisen jatkohoidon tarpeen ja lääkitykset.

 

 Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tom Scheinin Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuusleikkaukset, vatsan alueen leikkaukset, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset.

 

Asiantuntijana artikkelissa on  Tom Scheinin
Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Suurin osa vatsa- ja suolistovaivoista vaarattomia, mutta hyvä tutkia ajoissa

Suureen osaan tavallisimpia vatsa- ja suolistovaivoja löytyy toiminnallinen tai muu nykyaikaisin menetelmin hoidettava syy.
Nekin on kuitenkin hyvä tutkia ja syy selvittää.

Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle, jos sinulla on uusi vatsan- tai suolistoalueen oire.
Vastaanotolla voidaan mahdollisesti sulkea pois pahanlaatuinen sairaus ja näin hälventää turhaa huolta.

Varaa aika
Lue lisää Vatsaklinikan palveluista
Vatsaklinikka_nainen_600x450.jpg

Eira Vatsaklinikka

Kärsitkö epämääräisistä vatsavaivoista? Onko sinulla turvotusta, usein toistuvaa ummetusta tai ripulia? Yllättääkö stressivatsa tai närästääkö ruuan jälkeen? Haluatko vihdoin selvittää vatsavaivasi syyt? Vai onko sinulla jo jokin diagnoosi, mutta kaipaat lisää tietoa ja tukea. Eira Vatsaklinikan asiantuntijat auttavat vatsan ongelmissa.

Lue lisää
IBDklinikka_600x450.jpg

Eira IBD-KLINIKKA

Onko sinulla voimakasta vatsakipua tai jatkuvaa ripulia ilman syytä? Onko sinulla jo todettu tulehduksellinen suolistosairaus IBD eli haavainen koliitti tai Crohnin tauti? Meiltä saat nopean avun äkillisiin tai pitkittyneisiin oireisiin sekä lisätukea jo käynnissä olevaan hoitoon.

Lue lisää
Gastro_leikkuri_tahystys_600x450.jpg

Vatsan ja suoliston tähystykset

Epämääräisiä vatsavaivoja? Selvitä vaivat ajoissa! Lääkärin vastaanotolle on hyvä tulla, jos vatsassa tai suolistossa ilmenee uusi tai pitkittyvä oire. Eirassa gastroskopia ja kolonoskopia tehdään halutessasi myös kevyessä nukutuksessa.

Lue lisää
Leikkuri_hoitajat_600x450.jpg

Paksusuolen leikkaukset

Paksusuolen toimintaa voi häiritä krooniset- tai akuutit tulehdukset, hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet, divertikkelit ja erilaiset muut toimintahäiriöt. Oireet vaihtelevat syyn ja sijaintikohdan mukaan.

Lue lisää
Vatsan_tutkimus_600x450.jpg

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Onko sinulla vatsan turvotusta, joka pahenee iltaa kohti? Toimiiko suolistosi epäsäännöllisesti? Epämääräisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa? Kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa.

Lue lisää
Artikkeli_vuodeosasto_600x450.jpg

Sappikivet ja sappikivileikkaukset

Sappikivet syntyvät yleensä sappirakossa, josta ne voivat kulkeutua eteenpäin sappitiehyisiin. Sappikivet aiheuttavat tyypillisesti kipukohtauksia oikealla ylävatsalla tiettyjen ruokalajien jälkeen.

Lue lisää
Gastro_perapukamat.jpg

Peräpukamat ja pukamaleikkaukset

Peräpukamilla tarkoitetaan peräaukon laskimolaajentumia. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä eikä kaikki vaadi hoitoa. Gastrokirurgin puoleen kannattaa kääntyä kiireellisesti, jos peräpukamiin liittyvä kipu tai verenvuoto on runsasta. Peräpukamat voivat myös aiheuttaa kutinaa, hygieniaongelmia, peräaukon seudun ihon ärsytystä ja lievää verenvuotoa. Nämä eivät ole yleensä vaarallisia, mutta voivat vaikuttaa elämänlaatuun.

Lue lisää
Gastro_tyravatsa_600x450.jpg

Tyrä ja tyräleikkaukset

Tyrällä tarkoitetaan vatsaontelon seinämässä olevaa aukkoa tai heikkoa kohtaa, josta vatsaontelon sisältöä pääsee pullistumaan vatsaontelon ulkopuolelle tyräpussiin. Yleisimmät tyräkohdat ovatkin nivuset ja napa. Lääkäri tunnistaa tyrän normaalilla vastaanottokäynnillä.

Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää