Peräpään vaivat ovat jokaiselle tuttuja

Ruoansulatuskanavamme alkaa suusta ja päättyy peräaukkoon.
Kanavan alkupään oireisiin haetaan nopeastikin apua lääkäriltä. Kun kanavan loppupäässä on ongelmia, lääkärille lähtöä usein pitkitetään, gastrokirurgian erikoislääkäri Piia Pulkkinen kertoo.

Peräpään vaivat koetaan arkaluontoisina, eikä niistä puhuta. Oikeasti peräpään vaivat ovat hyvin yleisiä.
Jokaisella on joskus elämässään ongelmia peräaukon seudulla.

 

Gastrokirurgit ovat perehtyneet peräaukon vaivoihin

Gastrokirurgin työssä peräaukon alueen tutkiminen on luonnollista eikä vastaanotolle hakeutumista kannata hävetä, Piia Pulkkinen kertoo. 

Gastrokirurgian erikoislääkärit tutkivat ja hoitavat esimerkiksi peräpukamia, peräaukon haavaumia, fisteleitä ja laskeumia sekä erilaisia vatsa - ja ulostamisvaivoja. Lääkärille niissä ei ole mitään kummallista. Esimerkiksi peräpukamat ovat elimistön normaali anatominen rakenne. Ne toimivat peräsuolikanavan tiivisteinä ja varmistavat pidätyskykyä.

 

Peräpään vaivat ovat useimmiten vaarattomia

Onneksi useimmat peräaukon seudun vaivat ovat vaarattomia. Lääkärille kannattaa kuitenkin hakeutua matalalla kynnyksellä, jos tulee seuraavia oireita:
verenvuoto peräsuolesta, muutos suolentoiminnassa, poikkeava vatsakipu tai tahaton laihtuminen. 
Peräaukon seudun vaivat voivat kuitenkin merkittävästi heikentää elämänlaatua. Ne vaikuttavat ulostamiseen ja voivat esimerkiksi tehdä siitä kivuliasta. 

WC-käyntien ja ulostamisen pitäisi tapahtua ilman, että siihen joutuu kiinnittämään erityistä huomiota, Piia Pulkkinen painottaa. 
”Elämänlaatu kärsii, jos vessaistunnot määräävät tekemiset. On ymmärrettävästi vaikea sopia menoja, jos vessakäynnit venyvät tai jos tarvitsee ulos lähtiessään pelätä, että hätä pääsee yllättämään tai uloste tuhrii housut. Pahimmillaan peräpään vaivat eristävät ihmisen kotiinsa.”

 

PERÄPÄÄN VAIVOJEN TUTKIMINEN ON YLEENSÄ KIVUTONTA

Peräaukon tutkiminen ja sinne katsominen voi tuntua potilaasta epämiellyttävältä, mutta se ei yleensä aiheuta kipua. 

Lääkäri katsoo peräsuoleen lyhyellä, läpinäkyvällä putkella eli proktoskoopilla.
Tutkimuksessa voidaan käyttää puudutegeeliä.

Kovin kipeää peräaukkoa ei tähystetä lainkaan. Peräaukon haavaumissa tunnustelu varovasti sormenpäillä riittää.
Hoito voidaan aloittaa ja siirtää tutkimus myöhempään ajankohtaan, vaikka tutkimus ei sillä hetkellä onnistuisi.

 

Kun vaiva on kertaalleen tutkittu, sitä voi usein ehkäistä ja hoitaa itse

Läheskään kaikki peräaukon seudun vaivat eivät vaadi leikkaushoitoa. Moni hoitaakin peräpään vaivoja itse aivan oikein.

Terveellinen kuitupitoinen ruokavalio, kuitulisän käyttöönotto, riittävä juominen ja liikunta pehmittävät ulostetta ja helpottavat ulostamista, Piia Pulkkinen kertoo.
Tarvittaessa kuituvalmisteen rinnalle voi vielä lisätä ulosteen nestepitoisuutta lisäävän ummetuslääkkeen.

Pitkiä WC -istuntoja, voimallista ponnistelua ulostamisen yhteydessä ja peräaukon seudun voimallista pyyhkimistä tulisi myös välttää. Peräaukon seudun suihkuttelu auttaa usein oireisiin, sillä se vähentää hankaustarvetta, rentouttaa peräaukon sulkijalihasta ja helpottaa ulostamista.

Itsehoito usein helpottaa oireita, mutta niiden pitkittyessä kannattaa hakeutua lääkäriin. Vaivaan voi usein saada avun jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä.

Tutkimuksessa varmistetaan, ettei kyseessä ole jatkuvaa hoitoa vaativa sairaus.

”Kun vaiva on diagnosoitu, itsehoitoa voi jatkaa lääkärin ohjeilla.”

 

Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Piia Pulkkinen Eiran sairaalassa hoitaa lantiopohjan laskeumia sekä peräaukon seudun vaivoja.

Asiantuntijana artikkelissa on Piia Pulkkinen
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Varaa aika gastrokirurgin vastaanotolle!

Peräpukamavaivat ovat yleisiä ja vastaanotolle tulemista ei kannata pitkittää.
Kokeneet gastrokirurgimme tutkivat tilanteen ja arvioivat riittäkö itsehoito vai onko kyseessä jatkuvaa hoitoa vaativa sairaus.

Varaa aika
Lue lisää vatsan- ja suoliston terveydestä
Gastro_perapukamat.jpg

Peräpukamat ja pukamaleikkaukset

Peräpukamilla tarkoitetaan peräaukon laskimolaajentumia. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä eikä kaikki vaadi hoitoa. Gastrokirurgin puoleen kannattaa kääntyä kiireellisesti, jos peräpukamiin liittyvä kipu tai verenvuoto on runsasta. Peräpukamat voivat myös aiheuttaa kutinaa, hygieniaongelmia, peräaukon seudun ihon ärsytystä ja lievää verenvuotoa. Nämä eivät ole yleensä vaarallisia, mutta voivat vaikuttaa elämänlaatuun.

Lue lisää
Leikkuri_hoitajat_600x450.jpg

Paksusuolen leikkaukset

Paksusuolen toimintaa voi häiritä krooniset- tai akuutit tulehdukset, hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet, divertikkelit ja erilaiset muut toimintahäiriöt. Oireet vaihtelevat syyn ja sijaintikohdan mukaan.

Lue lisää
Gastro_leikkuri_tahystys_600x450.jpg

Vatsan ja suoliston tähystykset

Epämääräisiä vatsavaivoja? Selvitä vaivat ajoissa! Lääkärin vastaanotolle on hyvä tulla, jos vatsassa tai suolistossa ilmenee uusi tai pitkittyvä oire. Eirassa gastroskopia ja kolonoskopia tehdään halutessasi myös kevyessä nukutuksessa.

Lue lisää
Vatsan_tutkimus_600x450.jpg

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Onko sinulla vatsan turvotusta, joka pahenee iltaa kohti? Toimiiko suolistosi epäsäännöllisesti? Epämääräisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa? Kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa.

Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää
Artikkeli_vuodeosasto_600x450.jpg

Sappikivet ja sappikivileikkaukset

Sappikivet syntyvät yleensä sappirakossa, josta ne voivat kulkeutua eteenpäin sappitiehyisiin. Sappikivet aiheuttavat tyypillisesti kipukohtauksia oikealla ylävatsalla tiettyjen ruokalajien jälkeen.

Lue lisää
Gastro_tyravatsa_600x450.jpg

Tyrä ja tyräleikkaukset

Tyrällä tarkoitetaan vatsaontelon seinämässä olevaa aukkoa tai heikkoa kohtaa, josta vatsaontelon sisältöä pääsee pullistumaan vatsaontelon ulkopuolelle tyräpussiin. Yleisimmät tyräkohdat ovatkin nivuset ja napa. Lääkäri tunnistaa tyrän normaalilla vastaanottokäynnillä.

Lue lisää