Sappivaivoja voi aiheuttaa tietyt ruuat, pikäaikainen tai äkillinen tulehdus
Sappikivet aiheuttavat tyypillisesti kipukohtauksia oikealla ylävatsalla tiettyjen ruokien ja rasvaisen ruuan jälkeen.
Tällaisia ruokia ovat:
- omena
- kaali
- lanttu
- kananmunan keltuainen
- paprika
- kurkku
Myös sappirakon pitkäaikainen tulehdus voi aiheuttaa sappikivioireita.
Toisinaan kipujen taustalla on äkillinen sappirakon tai haiman tulehdus.
Kipuoireet johtuvat sappikiven kiilautumisesta sappirakon ulosvirtauskanavaan. Sappikiven kulkeutuessa sappitiehyisiin, kivi voi estää sappinesteen vapaan virtauksen. Silloin sappiväriaine jää elimistöön ja potilas muuttuu kellertäväksi. Silmän valkuaisten tai ihon muuttuminen keltaiseksi on aina hälyttävä oire joka vaatii pikaista lääkärin arviota.
Jos on viitteitä sappitiehytkivistä, tehdään ennen leikkausta sappiteiden magneettitutkimus tai pohjukaissuolen tähystys ja sappiteiden varjoainekuvaus sekä mahdollisen sappitiehytkiven poisto tässä yhteydessä.