Tbe-rokote ja sen antama suoja

TBE on punkin välittämä aivotulehdus (tick-borne encephalitis). Aivotulehdus on vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. Aivotulehdukseen ei ole tällä hetkellä parantavaa lääkettä ja sen suojaksi onkin kehitetty TBE-rokote eli puutiaisaivokuumerokote. Huomioithan, että TBE-rokote suojaa vain aivotulehdukselta, ei borrelioosilta.

MILLOIN PUNKKIROKOTE KANNATTAA OTTAA?

Puutiaiskausi alkaa yleensä Suomessa huhti-toukokuussa ja loppuu loka-marraskuussa.
Rokotus suositellaan aloitettavan talvikaudella, jotta tarvittavaa suoja olisi heti kun punkkikausi alkaa.

 

Kenelle TBE-rokotusta suositellaan?

Suomessa puutiaisen levittämää aivotulehdusta esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Tartuntoja on todettu myös Kokkolassa ja Lappeenrannassa, Isosaaressa Helsingin edustalla, Kotkan saaristossa ja Kuopion seudulla.

TBE-rokotusta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat alueilla, joissa puutiaisen levittämää aivotulehdusta esiintyy, sekä liikkuvat paljon metsässä ja maastossa.

Myös matkailijoiden, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Keski-Euroopassa, on hyvä ottaa rokote.

Rokote ei sovi henkilöille, joilla on todettu yliherkkyys kanan tai kananmunan proteiinille tai joilla on kananmuna-allergia, koska rokotteessa saattaa olla kananmunajäämiä. Aikaisempi vakava allerginen reaktio TBE-rokotteelle voi myös olla vasta-aihe rokottamiselle. Rokotusta ei suositella raskaana oleville ja imettäville. Mikäli rokotus on kuitenkin sinulle välttämätön, on sinun hyvä keskustella rokotusmahdollisuudesta lääkärin kanssa. Samoin, jos sinulla on jokin autoimmuunisairaus, keskustelu aina ensin lääkärin kanssa, onko sinun mahdollista saada rokote. Rokotamme sekä aikuisia että lapsia.
   

rokotusohjelma

Perusrokoteohjelmassa on kolme rokoteannosta. 
Ensimmäiset kaksi annosta 1-3 kuukauden välein. Kolmas rokoteannos annos suositellaan otettavan 5-12 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Rokotetta voi kuitenkin ottaa tarvittaessa nopealla aikataululla, jos olet esim. lähdössä riskialueelle ja tarvittavaa suojaa ei ehditä saavuttaa normaalilla aikataululla. 
Tällöin otetaan 
- ensimmäinen annos päivänä 0 ja 
- toinen annos päivänä 14
- kolmas annos annetaan normaalin aikataulun mukaisesti.

Jotta rokotesuojaus säilyy, muista ottaa tehosterokotus 3-5 vuoden välein.

 

BORRELIOOSI

Borrelioosi eli Lymen tauti on toinen punkin levittämä sairaus. Tähän ei löydy rokotetta, borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Ota punkki mahdollisimman pian pois, mitä nopeammin punkki saadaan pois, sitä pienempi on tartuntariski.

Usein kysytyt kysymykset

Onko punkkien välittämään aivotulehdukseen parantavaa lääkettä?

Aivotulehdukseen ei ole tällä hetkellä parantavaa lääkettä ja sen suojaksi on kehitetty punkkirokote (TBE-rokote).
Siksi rokotteen ottaminen on tärkeää.

Milloin kannattaa aloittaa?

Rokotus suositellaan aloitettavan jo talvikaudella, jotta tarvittava suoja olisi heti kun punkkikausi alkaa. Eli sinun kannattaa ottaa rokotus mahdollisimman pian.

Miten se rokotusohjelma menikään?

Ohjelmassa on 3 rokotusta. Jos varaat nyt ajan rokotukseen, niin suositeltavaa on, että tulet ottamaan toisen rokotteen 1-3 kk:n päästä tästä ensimmäisestä rokotteesta. Kolmas rokote olisi hyvä ottaa 5-12 kk toisen rokotteen jälkeen.

Jos olet lähdössä riskialueelle, niin voit tulla rokotukseen niin, että varaat ajan nyt ja seuraavaan rokotukseen tulet kahden viikon päästä ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Kolmannen tehosterokotteen voit sitten ottaa 5-12 kk toisen rokotteen jälkeen.

Tarvitsenko lääkärin lähetteen tai reseptin?

Et tarvitse. Voit varata ajan sairaanhoitajalle rokotukseen helposti meidän nettiajanvarauksestamme.

Onko punkkeja muualla kuin Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa?

Kyllä, tartuntoja on todettu myös Kokkolassa ja Lappeenrannassa, Helsingin edustalla, Kotkan saaristossa ja Kuopion seudulla. Muistathan, että myös Baltian maissa ja Keski-Euroopassa on punkkeja, jotka voivat levittää puutiaisaivokuumetta. Ja jos liikut paljon metsässä ja maastossa suosittelemme sinulle rokotetta.

Olen ottanut rokotteen muutama vuosi sitten. Milloin minun pitäisi ottaa se uudestaan?

Tehosterokote annetaan perussarjan jälkeen 3-5(10) vuoden välein riippuen rokotettavan iästä. Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi 3 vuoden kuluttua. Tämän jälkeen, jos altistuminen TBE-virukselle edelleen jatkuu, tehostetaan seuraavasti: alle 50-vuotiaille annetaan tehosteet 10 vuoden välein, 50-60-vuotiaille annetaan tehosteet 5 vuoden välein, yli 60-vuotiaille annetaan tehosteet 3 vuoden välein. Ei ole haittaa ottaa se useammin, mutta se on turhaa. Rokotteesta ei voi saada yliannostusta.

Punkkirokote ei suojaa Borrelioosia vastaan!

Tähän ei löydy rokotetta, borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

Varaa aika punkkirokotukseen

rokotteen ottaminen on helppoa ja saat sen saman tien

Rokotteen ottamiseen et tarvitse lääkärin lähetettä. Sairaanhoitajamme antaa rokotteen.

Varaa aika rokotukseen alta tai soita 09 162 0218

ti 20.11.
10:30
15 min
Kokko Marja
Työterveyshoitaja
Eiran lääkäriasema
Rokotusaika / Vaccineringstid
ti 20.11.
10:45
15 min
Kokko Marja
Työterveyshoitaja
Eiran lääkäriasema
Rokotusaika / Vaccineringstid
Näytä seuraavat vapaat ajat

Muista myös tärkeimmät matkailijan rokotteet!

Meiltä saat A- ja B-hepatiittirokotteet sekä keltakuumerokotteet helposti ilman reseptiä.

Kysyttävää rokotuksista?
Rokotusneuvontamme palvelee keskiviikkoisin klo 14-15, p. 09 1620 218.

Varaa aika rokotukseen
Hinnasto
Rokotukset Hinta
rokote + rokottaminen
Punkkirokotus eli TBE-rokotus
57 €
Hintoihin lisätään Kanta-maksu 0,95 €/käynti.