RUNSAAT KUUKAUTISET JA MUUT VUOTOHÄIRIÖT
Jopa kolmasosa 15–50-vuotiaista naisista kokee jossain elämänvaiheessa kuukautisensa runsaiksi. Kuukautisvuodot tulevat säännöllisesti, ja ne ovat normaalin pituiset (korkeintaan 7 vrk), mutta kuukautiset ovat runsaat ja hyytymäiset.
Jos vuodot ovat olleet runsaat nuoresta alkaen, voi tautalla on perinnöllinen vuototaipumus. Sen sijaan, jos vuodot ovat runsastuneet nopeasti, voi taustalla olla kohtuperäinen syy. Lisäksi myoomat ovat tavallinen syy runsaisiin kuukautisvuotoihin.
Yli puolessa tapauksissa ei löydy mitään sairautta, joka aiheuttaa runsaan vuodon.
Poikkeuksellisten vuotojen syy tulee kuitenkin selvittää. Syyn selvittyä voidaan suunnitella sopivin hoitomuoto.
Tutkiminen gynekologin vastaanotolla
Vuodon määrän arviointi perustuu potilaan kertomukseen ja oireen haittaavuuteen. Runsaisiin kuukautisiin viittaavia oireita ovat
- vuodon mukana olevat hyytymät,
- kuukautissuoja pitää vaihtaa usein tai
- yöllä tarvitaan jopa vaippoja ja silti vuoto karkaa.
Haastattelemalla kartoitetaan kuukautisten haitta-astetta suhteessa työhön, vapaa-aikaan ja sukupuolielämään.
Vastaanotolla tehdään gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimuksen avulla saadaan lisätietoa kohdun rakenteesta.
Lisäksi hemoglobiinin mittauksella selvitetään mahdollinen, runsaan vuodon aiheuttama, anemia.
Runsaiden kuukautisten hoitomenetelmät
Vuodon runsauteen ei voi itse vaikuttaa, mutta on tärkeää huolehtia itse riittävästä raudan saannista.
Runsaita kuukautisvuotoja voidaan hoitaa vuodon määrää hillitsevällä lääkehoidolla kuten traneksaamihappo-lääkehoidolla.
Lisäksi tulehduskipulääkkeet vähentävät vuotoa. Sen sijaan asetyylisalisyylihappo (ASA) sen sijaan lisää vuotoa, joten sitä ei tule käyttää.
Yhdistelmäpillerit niukentavat kuukautisvuotoja.
Toisinaan runsas kuukautisvuoto voi johtua kuparikierukasta ja tällöin kannattaa harkita vaihtoa keltarauhashormonia vapauttavaan hormonikierukkaan.
Kohdunpoisto tulee kyseeseen, jos lääkitys ei tehoa, sitä ei voida käyttää tai se ei auta vuodon syyhyn tai jostain muusta syystä päädytään leikkaushoitoon. Kohdun poisto tehdään yleensä tähystysleikkauksena, mutta erityisen kookas kohtu vaatii avoleikkauksen. Tutkimusten mukaan potilaat ovat tyytyväisiä kohdunpoistoon runsaiden kuukautisten hoidossa, ja toimenpide on parantanut heidän elämänlaatuaan.
Myoomat ja niiden hoito
Myooma on yleinen sidekudoskasvain kohtulihaksessa ja ne oireilevat monella tavalla aiheuttaen hyvinkin kiusallisia oireita kuten
- runsaita kuukautisia,
- ylimääräisiä verisiä vuotoja,
- kipuja,
- painon tunnetta sekä
- tihentynyttä virtsaamistarvetta.
Lähes puolella naisista on myooma ja koska ne oireilevat monella tavalla ja usein niiden hoitaminen parantaa elämänlaatua. Oireettomia alle 10 cm myomia ei tarvitse hoitaa. Oireisten myoomien hoito riippuu potilaan iästä ja elämäntilanteesta.
Joskus käytetään lääkitystä vuotojen vähentämiseen ja myoomien pienentämiseen ennen leikkausta.
Ulipristaaliasetaatti on selektiivinen progesteronireseptorin muuntaja keskivaikeiden tai vaikeiden oireiden hoitoon hedelmällisessä iässä oleville naisille.
GnRH-agonisteja (esimerkiksi gosereliini ja leuproreliini) voidaan käyttää ennen leikkausta pienentämään myoomia, jolloin oireet helpottavat.
Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla yleensä hoitona on myooman kuoriminen kohdusta. Kohtuonteloon työntyvä myooma voidaan höylätä pois kohtuontelon tähystyksessä, jolloin kohtu säästyy.