ENSIMMÄINEN vastaanottokäynti
Ensimmäistä gynekologin vastaanottoa ei tarvitse pelätä, mutta jos vastaanotto tuntuu jännittävältä siitä kannattaa rohkeasti mainita lääkärille. Esimerkiksi ehkäisyn aloittamista varten ei gynekologista tutkimusta ole välttämätöntä tehdä vaan asiat voidaan usein selvittää keskustelemalla.
Eri ehkäisymenetelmistä kannattaa tulla keskustelemaan gynekologin kanssa. Raskauden ehkäisyyn löytyy nykyään monia eri valmisteita, joista yleensä löytyy jokaiselle sopiva. Gynekologilta voi hyvin myös kysyä jälkiehkäisyn käytöstä ja raskauden keskeytykseen liittyvistä asioista.
Gynekologin vastaanotolle kannattaa myös hakeutua jos kuukautisiin liittyy kipuja tai kuukautiset ovat runsaat tai epäsäännölliset. Murrosiän myötä tulevat mahdolliset hormonimuutoksiin liittyvät asiat, kuten taipumus akneen, ovat myös tavallinen syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Näihin kysymyksiin saat apua ja ohjeita nopeasti Eiran sairaalan gynekologeilta.
Vastaanottoaika kannattaa myös varata, jos kuukautiset eivät ole alkaneet vielä 16-ikävuoteen mennessä.
Jos epäilet saaneesi sukupuolitartunnan tai haluat keskustella asiasta, ota rohkeasti yhteyttä. Itsensä ja kumppanin suojaaminen sukupuolitartunnalta on vastuullista.
Ennen vastaanottoa on hyvä miettiä vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Minkä ikäisenä kuukautisesi ovat alkaneet?
- Kuinka pitkä kuukautiskiertosi pituus on, eli aikaväli kuukautisvuodon alkamisesta seuraavan vuodon alkuun?
- Kuinka monta päivää kuukautisesi keskimäärin kestävät?
- Milloin kuukautisesi ovat viimeksi alkaneet?
- Onko sinulla migreeniä?
- Tupakoitko?
- Onko sinulla jokin lääkitys säännöllisessä käytössä, entä oletko allerginen jollekin lääkkeelle?
- Onko lähisukulaisillasi, kuten äidilläsi, tai sisaruksellasi tai tädilläsi ollut veritulppaa, maksasairautta tai esimerkiksi rintasyöpää?
- Onko jotain tiettyä, mitä haluaisit kysyä gynekologilta