Lääketieteellinen impulssivalohoito, eli IPL-hoito
Lääketieteellinen impulssivalohoito perustuu tiettyjen valon aallonpituuksien kohdentamiseen ihossa olevia värillisiä partikkeleita kohtaan. IPL-valoenergia ei ole ultraviolettivaloa, eikä IPL-hoito ole laserhoitoa. IPL-hoidossa ihoa ei rikota, vaan laitteen tuottama tietyn aallonpituuden omaava lämpöenergia kohdennetaan esimerkiksi ihokarvojen väripigmenttiin karvojenpoistohoidossa, verisuonten sisällä olevaan hemoglobiiniin punoituksen, aknen ja ruusufinnitaudin hoidossa, sekä pigmenttisolujen tuottamaan melaniiniin hoidettaessa pigmenttiläiskiä. IPL-hoito on turvallista hoitoon perehtyneen erikoislääkärin tekemänä.
Kenelle IPL-HOITO SOPII?
Tärkeimmät hoitoaiheet IPL-hoidossa ovat ihon valovanheneminen auringon säteilylle altistumisen seurauksena, ihon verisuonimuutokset, kuten punoitus, couperosa ja hämähäkkiluomet, ruusufinnitauti ja siihen liittyvät verisuonimuutokset, akne, epätasainen ihonväri, maksaläiskät sekä ihokarvojen poisto.
Hoito toteutetaan sarjahoitona, ja hoitoaiheesta riippuen tarvitaan yleensä noin kolme hoitokertaa kuukauden välein. Hoitokertojen kokonaismäärä on riippuvainen hoidettavan syyn vaikeusasteesta. Ihokarvojen poisto tehdään yleensä kuuden viikon välein, ja siihen voidaan tarvita enemmän hoitokertoja, jopa 5–8 hoitokertaa hyvän lopputuloksen saavuttamiseen.
IPL-hoitoa ei tehdä raskaana oleville, valolle herkistävää lääkitystä käyttäville, valoallergikoille tai valoyliherkille, ruskettuneelle iholle, itseruskettavia voiteita käyttäneelle, pigmenttiluomien alueelle, epilepsiaa sairastaville tai muita vakavia perussairauksia poteville.
IPL-hoidon kulku
Hoitotapahtumassa iho puhdistetaan kaikesta värillisestä (meikki, ym.) ja iholle levitetään hoitogeeliä. IPL-laitteesta valitaan potilaan ihonväriin, ihotyyppiin ja hoidettavaan ongelmaan sopivat asetukset, joita hoitoa antava lääkäri voi tarvittaessa muokata niin, että hoito on mahdollisimman tehokasta ja turvallista. IPL-hoito on lähes kivutonta ja tuntuu lähinnä kuminauhan räpsäytykseltä iholla, kestäen sekunnin murto-osan. Käsittelyn jälkeen iholle ei tavallisesti jää mitään poikkeavaa tuntemusta. Hoitopäivänä ei suositella saunomista, raskasta liikuntaa tai voimakkaiden mausteiden ja kuumien juomien nauttimista.
Hoidon jälkeen ei yleensä tarvita toipumisaikaa, mutta herkimmille saattaa tulla ihon punoitusta, kuumotusta ja lievää turvotusta, vaikka tämä onkin hyvin harvinaista. Tavallisimpia hoitoalueita ovat kasvot, kaula, decoltee-alue sekä esimerkiksi kädenselät. Hoidon jälkeen iho tulee suojata suoralta auringonvalolta 2–4 viikon ajan.
Varaa aika IPL-hoitoon Eirassa
Mikäli olet kiinnostunut IPL-hoidosta, varaa ihotautien erikoislääkäri Hanna Raition vastaanottoaika. IPL-hoito voidaan aloittaa heti vastaanotolla, jos mitään vasta-aiheita hoidolle ei ilmene.