UNITUTKIMUKSET

Suppea yöpolygrafia

Voidaan mitata unen aikaista hengitysilmavirtausta, sykettä, sydämen toimintaa, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, veren happipitoisuutta, kuorsausta ja nukkuma-asentoa. Haluttaessa tutkimukseen voidaan liittää myös raajakytkennät jalkojen liikkeiden tutkimiseksi sekä ohimokytkennät unen tarkempaa selvitystä varten.

Tutkimus on ensisijainen uniapnean ja ylähengitysteiden ahtauman diagnostiikassa. Sillä voidaan selvittää myös muita unenaikaisia häiriöitä. Varaa tutkimukseen aika Eira Uniklinikalta. Tutkimus voidaan suorittaa kotona tai Eiran sairaalan vuodeosastolla

First Beat

Syketaajuuteen perustuva kolmen päivän mittaus, jonka avulla tunnistetaan terveyteen ja palautumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuspäivissä suositellaan olevan muutama työpäivä ja yksi vapaapäivä. Tutkimusvälineistö asetetaan tutkittavalle Eiran sairaalassa ja sen kanssa on melko vaivaton ja helppo olla kolme vuorokautta.

Sopii erityisesti kuntoilijoille sekä stressistä ja unettomuudesta kärsiville. Myös unirytmin korjaamisessa voi olla hyödyllinen apuväline.

Osler

Vireystilaa ja hereillä pysymistä mittaava tutkimus. Sitä käytetään mm. ajo- ja työkyvyn sekä päiväaikaisen väsymyksen arvioinnissa arvioinnissa erityisesti ammattikuljettajilla ja muissa vastaavaa vireystilaa vaativissa ammateissa toimivilla. Osler- tutkimus suoritetaan Eiran Uniklinikalla neljässä 40 minuutin pituisessa jaksossa ja siihen on hyvä varata yksi päivä (klo 8-17). Tutkimusjaksojen välillä voit ulkoilla tai käydä syömässä. Varaa aika tutkimukseen Eiran Uniklinikalta.

Laboratoriokokeet

Unettomuuden tai väsymyksen taustalla voi joskus olla jokin sairaus tai puutostila. Eiran uniklinikan asiakkaat saavat seuraavista verikokeista alennuksen.

 • B-12-vitamiini – Puutos voi aiheuttaa mm. unihäiriöitä
 • Ferritiini, hemoglobiini – Raudanpuuteanemian yhtenä oireena yleensä väsymys
 • PVK – Pieni verenkuva on perustutkimus mm. verisolujen ja hemoglobiinin tilan selvittämiseksi
 • CRP, La – Tulehdusarvot nousevat elimistön tulehdustiloissa
 • D-vitamiini – Puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä
 • Kilpirauhaskokeet – Kilpirauhasen vajaatoiminnan yhtenä oireena yleensä väsymys, uupumus, nukahtelu.

UNIHOIDOT

Kuorsaus- ja apneakiskot

Kuorsaus- ja apneakiskot ovat hyvä apu kuorsaaville sekä lievästä ja keskivaikeasta uniapneasta kärsiville. Hammaslääkärin valmistamat hampaisiin yöksi laitettavat kuorsaus- ja apneakiskot (suukojeet) tuovat alaleukaa eteenpäin ja estävät unen aikana veltostuvan kielen painumista nieluun. Näin ehkäistään tehokkaasti ilmateiden tukkeutumista. Eiran Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit arvioivat voisiko sinulle olla apua kuorsaus- ja apneakiskoista. Eirassa kuorsaus- ja apneakiskot valmistaa kokenut hammaslääkäri.

Ravitsemusterapia

Ravitsemusterapialla on hyvin suuri merkitys unettomuuden ja erilaisten uniongelmien hoidossa. Liikunta, oikeanlainen ravitsemus ja hyvä uni yhdessä muodostavat edellytykset terveellisille elämäntavoille. Oikeanlaisilla ruokailutottumuksilla voidaan vaikuttaa unen laatuun. Ravinnosta saadaan unen ja valveillaolon säätelyyn tärkeitä melatoniinia, serotoniinia sekä tryptofaania. Ravitsemusterapia kuuluu olennaisesti myös mm.uniapnean hoitoon ja laihdutukseen. Myös erilaisten puutostilojen korjaukseen saat ravintoterapeutiltamme ohjausta.

CPAP-hoito

CPAP-hoitoa eli ylipainehengityshoitoa käytetään unenaikaisten ylähengitysteiden ahtaumien hoitoon. CPAP-laitteella huoneilmaa puhalletaan maskin kautta hengitysteihin ja näin ilmatiet pysyvät avoimina potilaan nukkuessa. Tällöin hengityskatkokset ja unesta havahtumiset jäävät pois, samoin elimistön happitasapaino pysyy korkeana. Unen- ja elämänlaatu paranevat huomattavasti ja terveysriskit pienenevät. CPAP-hoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairarastavilla. CPAP-hoito toteutetaan potilaan kotona ja laitteen kanssa voi matkustella lähes normaalisti.
 

CPAP-hoidon aloitus, neuvonta ja ohjaus

 • Sopivan maskin sovittaminen ja tilaaminen Resmedistä.
 • Oman CPAP-laitteen tilaaminen Resmedistä.
 • Laitteen ja maskin saavuttua toinen käynti, jossa ohjataan laitteen käyttöön.
 • Virtuaaliseuranta laitteen käytöstä kotona ensimmäisen viikon ajan/tai halutessa puhelinyhteys.
 • Seurantakäynnit yleensä hoidon alkuvaiheessa ja jatkossa tarpeen mukaan. Seuranta mahdollista toteuttaa myös virtuaaliseurannalla.

Keuhkolääkärin ja korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäri

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa ylähengitysteiden tukkoisuutta. Kuorsaukseen ja tukkoiseen nenään löytyy apua ja usein esim. CPAP-hoidon aikana nenän limakalvot kuivuvat ja kosteuttavien tippojen, maskin vaihdon lisäksi voi olla syytä käydä erikoislääkärin vastaanotolla varmistamassa että tukkoisuutta ei aiheuta esim. nenän polyypit. Keuhkolääkärin tapaamiset ovat myös osa uniapneapotilaan hoidon seurantaa.

Kivun hoito

Kipu tai erilaiset pinnetilat saattavat häiritä nukkumista. Eiran ortopedit ja muut erikoislääkärit voivat vastaanotollaan tutkia mistä vaivat mahdollisesti johtuvat. Kokeneet fysioterapeutit voivat auttaa helpottamaan öisiä kiputiloja. Usein apua kipuun ja rentoutumiseen voi löytyä myös akupunktiosta.

Laihdutus

Laihdutus on usein selkein keino mitä uniapneasta tai ylähengitystien ahtaumasta kärsivät voivat itse tehdä parantaakseen vointiansa. Usein vaivat lieventyvät huomattavasti jo pienelläkin painonpudotuksella. Laihdutukseen apua saat Eiran ravitsemusterapeutilta, uniklinikan sairaanhoitajilta sekä fysioterapeuteilta. Eirasta on mahdollisuus ostaa myös Personal Trainer- palveluita, jos tarvitset liikkumiseen enemmän ohjausta tai motivointia. Liikunta on tärkeässä roolissa myös muiden uniongelmien hoidossa.

Eirassa tehdään myös lihavuusleikkauksia vuosien kokemuksella ja loistavilla hoitotuloksilla.

Hormonihoidot

Hormonihoidot suunnitellaan gynekologien seurannassa.

Varaa aika Unihoitajalle!

Tule Unihoitajan ensikäynnille kartoittamaan unesi tilanne.

Tai lähetä yhteydenottopyyntö uniklinikka@eiransairaala.fi

Varaa aika unihoitajan vastaanotolle
Seuraavat vapaat ajat
ma 25.2.
17.00
30 min
Tanskanen Tuula
Unihoitaja, sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Varaathan ensikäynnille kaksi peräkkäistä aikaa. Vastaanotto on maksullinen.
ma 25.2.
17.30
30 min
Tanskanen Tuula
Unihoitaja, sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Varaathan ensikäynnille kaksi peräkkäistä aikaa. Vastaanotto on maksullinen.
ma 25.2.
18.00
30 min
Tanskanen Tuula
Unihoitaja, sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Varaathan ensikäynnille kaksi peräkkäistä aikaa. Vastaanotto on maksullinen.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Eira Uniklinikka

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa tai heräiletkö useasti? Häiritsevää kuorsausta? Hengityskatkoksia? Haluaisitko löytää lääkkeettömiä keinoja unettomuuden hoitoon? Varaa aika Eira Uniklinikalle. Meiltä saat kokonaisvaltaista apua uniongelmiisi.

Lue lisää
Hinnasto
Eira Uniklinikka Hinta

Unihoitajan vastaanotto:
Ensikäynti 60 min
Vastaanotto 45 min
Vastaanotto 30 min

Uniryhmä tarjoaa lääkkeetöntä apua unettomuuden hoitoon 6 x 90 min


80 €
60 €
40 €

250 €

Uniklinikan sairaanhoitajan puhelinaika
10 min puhelinneuvonta
20 min puhelinneuvonta
 
12 €
20 €
Kvantitatiivinen yöoksimetria
98 €

Suppea yöpolygrafia eli unirekisteröinti kotona
Sis. laitteen käytön opastuksen, tarvittavan välineistön sekä erikoislääkärin analyysin

318 €
Kela-korvaus 52 €

Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € ja Kanta-maksu 0,95 €, paitsi puhelinneuvonta-aikoihin ja lähetteellä tultaviin laboratoriotutkimuksiin.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti