UNIHOIDOT

Unettomuuden lääkkeetön hoito unihoitajan ohjauksella

Hyvä uni edellyttää rauhallista mieltä ja kehoa, sopivaa ympäristöä ja oikeaa rytmitystä. Lääkkeettömillä hoitomenetelmillä pyritään luomaan otolliset olosuhteet unelle toteutua.

Sertifioitu Unihoitaja kartoittaa ensikäynnillä terveydentilasi, univaikeuksiesi taustaa ja mitkä tekijät mahdollisesti heikentävät unesi laatua.
Hoito-ohjelmaan sisältyy opastusta unesta ja nukkumisesta, unirytmin säännöllistämiseen tähtääviä menetelmiä, uneen ja unettomuuteen liittyvien haitallisten ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen tunnistamista ja uudelleenarvioimista. Lisäksi hoito-ohjelmaan sisältyy monipuolisesti erityyppisiä rentoutusharjoituksia, muun muassa lihas- ja hengitysrentoutus- ja mindfulness-harjoituksia

CPAP-hoito

CPAP-hoitoa eli ylipainehengityshoitoa käytetään unenaikaisten ylähengitysteiden ahtaumien hoitoon. CPAP-laitteella huoneilmaa puhalletaan maskin kautta hengitysteihin ja näin ilmatiet pysyvät avoimina potilaan nukkuessa. Tällöin hengityskatkokset ja unesta havahtumiset jäävät pois, samoin elimistön happitasapaino pysyy korkeana. Unen- ja elämänlaatu paranevat huomattavasti ja terveysriskit pienenevät. CPAP-hoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairarastavilla. CPAP-hoito toteutetaan potilaan kotona ja laitteen kanssa voi matkustella lähes normaalisti.
 

CPAP-hoidon aloitus, neuvonta ja ohjaus

 • Sopivan maskin sovittaminen ja tilaaminen Resmedistä.
 • Oman CPAP-laitteen tilaaminen Resmedistä.
 • Laitteen ja maskin saavuttua toinen käynti, jossa ohjataan laitteen käyttöön.
 • Virtuaaliseuranta laitteen käytöstä kotona ensimmäisen viikon ajan/tai halutessa puhelinyhteys.
 • Seurantakäynnit yleensä hoidon alkuvaiheessa ja jatkossa tarpeen mukaan. Seuranta mahdollista toteuttaa myös virtuaaliseurannalla.

Kuorsaus- ja apneakiskot

Kuorsaus- ja apneakiskot ovat hyvä apu kuorsaaville sekä lievästä ja keskivaikeasta uniapneasta kärsiville. Hammaslääkärin valmistamat hampaisiin yöksi laitettavat kuorsaus- ja apneakiskot (suukojeet) tuovat alaleukaa eteenpäin ja estävät unen aikana veltostuvan kielen painumista nieluun. Näin ehkäistään tehokkaasti ilmateiden tukkeutumista. Eiran Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit arvioivat voisiko sinulle olla apua kuorsaus- ja apneakiskoista. Eirassa kuorsaus- ja apneakiskot valmistaa kokenut hammaslääkäri.

Muita Eirassa sovellettavia unettomuuden hoitomuotoja

Ravitsemusterapia

Ravitsemusterapialla on hyvin suuri merkitys unettomuuden ja erilaisten uniongelmien hoidossa. Liikunta, oikeanlainen ravitsemus ja hyvä uni yhdessä muodostavat edellytykset terveellisille elämäntavoille. Oikeanlaisilla ruokailutottumuksilla voidaan vaikuttaa unen laatuun. Ravinnosta saadaan unen ja valveillaolon säätelyyn tärkeitä melatoniinia, serotoniinia sekä tryptofaania. Ravitsemusterapia kuuluu olennaisesti myös mm.uniapnean hoitoon ja laihdutukseen. Myös erilaisten puutostilojen korjaukseen saat ravintoterapeutiltamme ohjausta.

LAIHDUTUS

Laihdutus on usein selkein keino mitä uniapneasta tai ylähengitystien ahtaumasta kärsivät voivat itse tehdä parantaakseen vointiansa. Usein vaivat lieventyvät huomattavasti jo pienelläkin painonpudotuksella. Laihdutukseen apua saat Eiran ravitsemusterapeutilta, uniklinikan sairaanhoitajilta sekä fysioterapeuteilta. Eirasta on mahdollisuus ostaa myös Personal Trainer- palveluita, jos tarvitset liikkumiseen enemmän ohjausta tai motivointia. Liikunta on tärkeässä roolissa myös muiden uniongelmien hoidossa.

KORVA-, NENÄ- JA KURKKUTAUTIEN ERIKOISLÄÄKÄRI

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa ylähengitysteiden tukkoisuutta. Kuorsaukseen ja tukkoiseen nenään löytyy apua ja usein esim. CPAP-hoidon aikana nenän limakalvot kuivuvat ja kosteuttavien tippojen, maskin vaihdon lisäksi voi olla syytä käydä erikoislääkärin vastaanotolla varmistamassa, että tukkoisuutta ei aiheuta esim. nenän polyypit. Keuhkolääkärin tapaamiset ovat myös osa uniapneapotilaan hoidon seurantaa.

KIVUN HALLINTA

Kipu tai erilaiset pinnetilat saattavat häiritä nukkumista. Eiran ortopedit ja muut erikoislääkärit voivat vastaanotollaan tutkia mistä vaivat mahdollisesti johtuvat. Kokeneet fysioterapeutit voivat auttaa helpottamaan öisiä kiputiloja. Usein apua kipuun ja rentoutumiseen voi löytyä myös akupunktiosta

 

UNITUTKIMUKSET

Suppea yöpolygrafia

Yöpolygrafia-tutkimus on ensijainen tutkimus uniapnean ja ylähengitysteiden ahtauman diagnostiikassa. Sillä voidaan selvittää myös muita unenaikaisia häiriöitä.

Tutkimuksessa mitataan:

 • unen aikaista hengitysilmavirtausta
 • sykettä
 • sydämen toimintaa
 • rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä
 • veren happipitoisuutta
 • kuorsausta
 • nukkuma-asentoa.

Haluttaessa tutkimukseen voidaan liittää myös raajakytkennät jalkojen liikkeiden tutkimiseksi sekä ohimokytkennät unen tarkempaa selvitystä varten.

Tutkimus voidaan suorittaa kotona tai Eiran sairaalan vuodeosastolla. Ajan tutkimukseen varaat Eira Uniklinikalta

 

First Beat

FirstBeat-hyvinvointianalyysi on syketaajuuteen perustuva kolmen päivän mittaus, jonka avulla tunnistetaan terveyteen ja palautumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuspäiviin suositellaan sisältyvän 2 työpäivää ja yksi vapaapäivä. Tutkimusvälineistö asetetaan tutkittavalle Eiran sairaalassa ja sen kanssa on melko vaivaton ja helppo olla kolme vuorokautta.

Sopii erityisesti kuntoilijoille sekä stressistä ja unettomuudesta kärsiville. Myös unirytmin korjaamisessa voi olla hyödyllinen apuväline.

Lue lisää FirstBeat-tutkimuksesta

Osler

Vireystilaa ja hereillä pysymistä mittaava tutkimus. Sitä käytetään mm. ajo- ja työkyvyn sekä päiväaikaisen väsymyksen arvioinnissa arvioinnissa erityisesti ammattikuljettajilla ja muissa vastaavaa vireystilaa vaativissa ammateissa toimivilla.

Osler- tutkimus suoritetaan Eiran Uniklinikalla neljässä 40 minuutin pituisessa jaksossa ja siihen on hyvä varata yksi päivä (klo 8-17). Tutkimusjaksojen välillä voit ulkoilla tai käydä syömässä. Varaa aika tutkimukseen Eiran Uniklinikalta.

Laboratoriokokeet

Unettomuuden tai väsymyksen taustalla voi joskus olla jokin sairaus tai puutostila. Eiran uniklinikan asiakkaat saavat seuraavista verikokeista alennuksen.

 • B-12-vitamiini – Puutos voi aiheuttaa mm. unihäiriöitä
 • Ferritiini, hemoglobiini – Raudanpuuteanemian yhtenä oireena yleensä väsymys
 • PVK – Pieni verenkuva on perustutkimus mm. verisolujen ja hemoglobiinin tilan selvittämiseksi
 • CRP, La – Tulehdusarvot nousevat elimistön tulehdustiloissa
 • D-vitamiini – Puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä
 • Kilpirauhaskokeet – Kilpirauhasen vajaatoiminnan yhtenä oireena yleensä väsymys, uupumus, nukahtelu.

Varaa aika Unihoitajalle!

Unihoitajan vastaanotolla selvitetään uniongelmien syitä, hoidetaan unihäiriöitä lääkkeettömillä menetelmillä, ohjataan tarvittaessa unirekisteröintiin ja oikealle erikoislääkärille.

Tule Unihoitajan ensikäynnille kartoittamaan unesi tilanne.

Tai lähetä yhteydenottopyyntö uniklinikka@eiransairaala.fi

Varaa aika unihoitajan vastaanotolle
Seuraavat vapaat ajat
ma 24.2.
18.00
1 h 0 min
Tanskanen Tuula
Unihoitaja, sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Huomioithan, että vastaanotto on maksullinen.
Näytä seuraavat vapaat ajat

Eira Uniklinikka

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa tai heräiletkö useasti? Häiritsevää kuorsausta? Hengityskatkoksia? Haluaisitko löytää lääkkeettömiä keinoja unettomuuden hoitoon? Varaa aika Eira Uniklinikalle. Meiltä saat kokonaisvaltaista apua uniongelmiisi.

Lue lisää

Unitesti

Nukuitko taas huonosti? Heräilitkö aamuyöstä? Kuorsattiinko teillä viime yönä? Tee nopea unitesti selvittääksesi onko unesi riittävän hyvänlaatuista vai voisiko Eira Uniklinikalta löytyä apua.

Lue lisää
Hinnasto
Eira Uniklinikka Hinta

Unihoitajan vastaanotto, 60 min / ensikäynti TARJOUS
Kampanjahinta on voimassa 24.2.2020 asti

Unihoitajan vastaanotto, 60 min

Uniryhmä tarjoaa lääkkeetöntä apua unettomuuden hoitoon 6 x 90 min

nyt 65 € ( 80 €)

 

80 €

250 €

Uniklinikan sairaanhoitajan puhelinaika
10 min puhelinneuvonta
20 min puhelinneuvonta
 
12 €
20 €
Kvantitatiivinen yöoksimetria
98 €

Suppea yöpolygrafia eli unirekisteröinti kotona
Sis. laitteen käytön opastuksen, tarvittavan välineistön sekä erikoislääkärin analyysin

318 €
Kela-korvaus 52 €

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 18,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €, paitsi puhelinneuvonta-aikoihin ja lähetteellä tultaviin laboratoriotutkimuksiin.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti