Vaihdevuosissa naiset kokevat muitakin oireita, joita ovat unihäiriöt, väsyneisyys, ärtyneisyys, mielialan vaihtelut, sydämentykytys, nivelsäryt ja kuivat limakalvot.
Itsehoito vai hormonikorvaushoito?
Osa naisista pärjää itsehoitotuotteilla, mutta tieteellistä näyttöä niiden tehokkuudesta ei ole. Luontaistuotteilla voi Tuomikosken mukaan olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Hän kehottaakin kokeilemaan itsehoitokeinona liikuntaa, joka voi helpottaa hikoiluja ja kuumia aaltoja. Jos oireet haittaavat elämää esimerkiksi vaikuttamalla unen laatuun tai yleisvointiin, kannattaa keskustella lääkärin kanssa tilanteesta.
"Hormonihoidosta on apua niille naisille, jotka kärsivät haittaavista vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, hikoiluista ja unihäiriöistä. Siihen estrogeeni on tehokas hoito, joka myös suojaa luukadolta. Hormonihoitoa käyttävät naiset voivat myös saada muita terveyshyötyjä. Oikein ajoitettu hoito pienentää sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riskiä. Toisaalta pitkäkestoinen hormonihoito lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä. Hormonihoidon hyödyt ja riskit liittyvät jossain määrin myös käytettyihin lääkemuotoihin ja annoksiin.", kertoo Tuomikoski.
Hormonihoidon hyödyistä ja haitoista kannattaakin jokaisen keskustella oman lääkärin kanssa. Kaikille hoidot eivät sovi. Nykytietämyksen mukaan hormonihoidon aloittaminen ei ole suositeltavaa enää naisille, joilla kuukautisten loppumisesta on yli 10 vuotta aikaa tai jotka ovat yli 60-vuotiaita tai joilla on useita hoitamattomia sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Heillä hormonihoidon aloittaminen voi jopa lisätä riskiä saada sydäninfarkti tai aivohalvaus.
Väitöstutkimuksensa vaihdevuosien ja sydänterveyden yhteydestä tehnyt Tuomikoski kertoo, että vaihdevuosissa myös sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät alkavat kertyä naisilla.
"Niinpä viimeistään viittäkymppiä lähestyttäessä kannattaa lopettaa tupakointi, lisätä liikuntaa ja tarvittaessa laihduttaa sekä pitää alkoholin käyttö kohtuullisena – tämä pienentää myös rintasyöpäriskiä", ohjeistaa Tuomikoski
Asiantuntijana artikkelissa on Pauliina Tuomikoski
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti