Vad gör en psykolog?
En psykolog är specialiserad på beteende och psykisk hälsa, och kan ge dig råd och vägledning för olika livssituationer och kriser. En psykolog kan vara specialiserad på väldigt många delområden och en psykolog kan ha förutom en utbildning i psykologi även en utbildning i psykoterapi.
En psykolog är specialiserad på människans beteende samt psykisk hälsa och har avlagt en magisterexamen och erhållit rätten att agera som legitimerad psykolog, bekräftat av Valvira.
Ofta söker man sig till psykologens mottagning onödigt sent. Den som är i behov av terapi kämpar ofta ensam med sina problem eftersom man lätt känner sig förpliktad att klara sig på egen hand. Det är bra att med låg tröskel söka sig till mottagningen, då samtal med en utomstående kan hjälpa för att kunna hantera svåra känslor och utmanande livssituationer. Du hittar var och en av våra psykologers specialkompetenser i deras profiler, men för ditt första besök kan du boka en tid till vem som helst av dem.
Psykologen ger vägledning, råd och samtalsstöd för livets olika kriser och utmaningar. Eiras psykologer har specialkunnande i ett brett spektrum av utmaningar gällande psykisk hälsa, välmående samt andra utmaningar i livet så som:
- svårigheter med människorelationer
- utmaningar inom barn- och ungdomsutveckling samt neuropsykiatri
- föräldraskap
- nedstämdhet
- ångest
- depression
- sömnproblem
- koncentrationssvårigheter
- psykisk belastning
- nervositet
- rädsla
- personlig hälsa
- akut kris
- sjukdom
- stresshantering
- viktkontroll och näring
- ätstörningar
- arbetsrelationer
- neuropsykologi
Företagspsykolog
Till Eira sjukhus företagspsykolog kan man komma i många ärenden med den egna företagshälsovårdarens eller -läkarens remiss. Det kan hjälpa att tala med en utomstående vid problemsituationer på jobbet. Ibland är det viktigt att hitta en balans mellan arbete och fritid. Samtalshjälp och olika övningar ger lindring och lösningar för bl.a. spänning, koncentrations- och sömnsvårigheter, nedstämdhet eller belastning.
Företagspsykologen kan också hjälpa med arbetsgemenskapens skolningsbehov och problemsituationer, då samarbetet inte fungerar eller förändringar för med sig osäkerhet. Arbetets mening ändrar i olika livssituationer. Ibland är motivationen försvunnen och karriärfrågor kräver klarläggning. Ett besök hos företagspsykologen kan ge klarhet i många situationer.
Neuropsykolog
En neuropsykolog använder neuropsykologiska undersökningar för att fastställa omfattningen och svårighetsgraden av störningar i hjärnan och deltar i planeringen och genomförandet av patientens rehabilitering. Störningarna kan vara medfödda, orsakade av sjukdom eller olycka. Hjärnstörningar kan vara t.ex.
- talsvårigheter
- minnesstörningar
- störningar i iakttagelseförmåga
Psykoterapi
En psykoterapeut är en professionell inom hälsovården med terapiutbildning och har som grund en utbildning i psykologi, psykiatri, specialsjukvård, socialarbete eller teologi. Psykoterapeuterna på Eira är utbildade psykologer.
Psykoterapi är en vårdform, som är utvecklad för att lindra eller bota psykisk ohälsa. Psykoterapi baserar sig på växelverkan mellan psykoterapeuten och klienten i form av terapeutiska samtal och olika funktionella metoder.
En sk. lång psykoterapi börjar med en grundläggande kartläggning, där man klarlägger kundens problem, förändringsönskemål och hinder för förändringen. Under terapins gång följer man med måendet och förändringen. Terapin anpassas enligt kundens behov, målsättningar och situation. Inom psykoterapin använder man sig av olika arbetsmetoder, som anpassas till kundens behov och ett bra arbete baserar sig på ett samarbete mellan kund och psykoterapeut. Ibland kan det vara bra att träffa ett par olika psykoterapeuter för att hitta den terapeut som känns rätt för en längre vårdrelation. Ofta ansöker man FPA understöd för en lång psykoterapi. De här terapierna kallas ofta för FPA rehabiliteringspsykoterapier.
Familjepsykoterapi
En familjepsykoterapeut är specialiserad på att reda ut samverkan mellan familjemedlemmar. Ibland kan situationen i en familj hamna i en återvändsgränd. Utmaningar som gäller barnuppfostran eller problem som uppstår i anknytning till ungdomarnas självständighetsprocess, kan upplevas utmattande. Då kan man få hjälp och stöd av familjeterapeuten i frågor om barnuppfostran och föräldraskap. Då en familjemedlem mår dåligt, speglas illamåendet på hela familjens dynamik. Ett barn kan få hjälp av familjeterapi även i föräldrars skilsmässa eller i problem med skolgång. Rätt hjälp och stöd i ett tidigt skede av en kris påverkar varje familjemedlems välmående.
Familjeterapi passar för:
- vård av beteendemässiga och emotionella störningar hos barn och unga
- vård av missbruk och ätsrtörningar
- depression
- självdestruktivitet
- kroniska sjukdomar
- livskriser: skilsmässa, olycka, utmattning, arbetslöshet, dödsfall, samt utmaningar kring barnuppfostran och ungas självständighetsprocess