VÅRDENS GÅNG
Under det första besöket kartlägger sömnskötaren möjligast noggrant patientens bakgrund och nivån på sömnproblemet. Varierande använder hon sig av färdigt strukturerade frågor och intervjuer som hjälpmedel. På Eira sjukhus samarbetar sömnskötaren med en specialist i lungsjukdomar, en specialist inom psykiatri och en docent inom klinisk neurofysiologi.
”Jag använder mig av olika frågor, sömndagbok och intervjuer som hjälpmedel. Med varje patient framskrider vi utgående från patientens eget behov”, säger Tuula Tanskanen.
Utgångspunkten är alltid patientens egen erfarenhet av sömnproblemet. Tuula är lyhörd inför patientens problem, strävar till att reda ut varför hen sökt sig till mottagningen och hurdan typ av vård önskas. Med hjälp av en motiverande intervju sporrar man patienten till vård, som i sin tur ger resultat.
I vård av sömnlöshet använder sig Tuula av en medicinfri vårdmodell som baserar sig på kliniska bevis från tidigare erfarenheter och rekommenderas även av Käypä hoito. Antalet besök är 5 – 6. För det första besöket reserveras en timme tid, de följande besöken tar ca. 45 minuter.
Till vården hör sömnvård och psykoedukation, vilket innebär kunskap om svårigheter och diagnoser. Dessutom används beteendeterapeutiska metoder, så som kontroll av sömnstörande faktorer och begränsning av tiden som tillbringas i sängen samt av kognitiva metoder. Flera olika avslappningsövningar och mindfulness-metoder tillämpas också.
DET BÄSTA VÅRDRESULTATET FÅS OFTAST GENOM 5 – 6 BESÖK
I vissa fall kan redan några besök hjälpa, men sömnlöshet som pågått en längre tid behöver oftast 5 – 6 besök för att det bästa resultatet skall uppnås. Orsaker bakom långvariga sömnproblem och dess följder kan vara knepiga att reda ut.
För att uppnå goda vårdresultat krävs att patienten förbinder sig till vården. Ibland krävs en omfattande förändring i livsstil och rutiner för att kunna bemästra sömnlösheten.
Tuula Tanskanen
Unihoitaja, sairaanhoitaja
Artikkeli Uniliiton Uniuutiset/Toimittaja Sari Tammikari