VAD ÄR AKUPUNKTUR?
Akupunktur är en vårdform, där man påverkar nervsystemet med mycket tunna nålar så att kroppen korrigerar den obalans som förorsakar stress och sjukdomar. Enligt den kinesiska hälsouppfattningen hålls människan frisk så länge det finns tillräckligt med Qi (energi) och dess meridianflöde i kroppen är oförhindrat. Om flödet störs, blir människan sjuk. Genom att behandla akupunkterna kan man rena meridianerna och återställa Qis fria flöde, korrigera obalansen och bota sjukdom. Det finns sammanlagt 361 akupunkter och de befinner sig på 12 olika huvudmeridianer. Huvudmaridianerna är namngivna enligt de inre organ varifrån de utgår, t.ex. levermeridianen.
Akupunktur som term betyder att sticka med nålar och det moderna sättet är att använda engångsnålar i stål, med skaft av olika material, ss brons eller försilvrad stål. Akupunktur utan nålar kallas för akupressur och utförs oftast med tummen. Världshälsoorganisationen (WHO) förhåller sig nuförtiden positivt till akupunktur.
Akupunkturens historia når tusentals år tillbaka, men termen har sitt ursprung i 1700-talets Europa, då Sidenvägen började föra intryck mellan Europa och Kina i båda riktningarna. Enligt den kinesiska medicinen delas orsakerna till sjukdom i inre och yttre orsaker och akupunkturens kinesiska namn "Zhen" hänför sig till öppnandet av passagen mellan kroppen och den utomstående världen.
Yttre orsaker är yttre patogener (såsom bakterier och virus), samt vind, hetta, sommarhetta, köld och fukt.
Med inre orsaker menas uppdämda och långvariga känslor som hat/raseri, rädsla/skrämdhet, glädje, sorg och överdrivet grubbleri.
Mera information finner du på Akupunkturföreningens sidor.