Näringsterapeuten ger näringsrådgivning, planerar individuella dieter för patienten och följer upp dem. I rådgivningen fäster man uppmärksamhet vid den nuvarande livssituationen och tidigare kostvanor.
Rådgivningen baserar sig på allmänna näringsrekommendationer, och ger konkreta råd i val av mat och livsmedel. Till expertisen hör kunskap om behovet av energi och näringsämnen, dess inverkan på upptagningsförmågan och en kännedom om bristsymtom.
Näringsterapi är en central del av vården vid behandling av:
- över- och undervikt
- ätstörningar (anorexi, bulimi )
- diabetes
- förhöjt blodtryck
- förhöjda fetmavärden i blodet
- metabolisk syndrom
- matallergier
- reumatism
- gikt
- celiaki
- laktosintolerans
- tarminflammationer
- övriga buk- eller tarmbesvär, såsom förstoppning, diarré, irritabel tarmsyndrom
- sömnapné
- grundsjukdom som inverkar på ätningen (cancersjukdomar etc)
På näringsterapeutens mottagning kan man också diskutera om oro för dietens tillräcklighet, t.ex. en vegetarisk diet, åldringars matvanor, ovanligt ensidig diet etc.