Som individer reagerar vi olika på förändringar och ovanliga situationer

Eftersom vi alla är individer, reagerar vi olika på olika saker, berättar psykolog och psykoterapeut Marina Maatela. Ångest och oro är en naturlig och förståelig reaktion på förändringar och ovanliga situationer. En del av oss reagerar över situationen med en stor ångest, en del funderar över sannolikheter och andra tycker att situationen är beklaglig, men fortsätter att fokusera på sitt eget liv. Alla dessa sätt att reagera är fullt normala.

Då man upplever ångest, är kroppens alarmsystem aktiverat för det farliga och hotfulla i informationen man får och håller det på en längre tid hamnar man i ett tillstånd av ständig oro. Den osäkra situationen känns hotfull och både kroppen och sinnet reagerar på det. Den obehagliga känsla skapar ångest, som förstärks bara mer av egna funderingar.

När tankarna blir rejält negativa börjar situationen kännas mer hotfull än vad den faktiskt är. Kroppen går in i standby läge - och den överbelastas på grund av det kontinuerliga standby läget. Ångesten uppstår eftersom kroppen verkar förbereda sig för strid och börjar gå på övervarv.

 

Så här kan du minska din ångest och oro

Om oron och ångesten börjar ta för mycket plats i dina tankar, är här några tips som kan stöda ditt välmående:

1. Registrera hurdana känslor situationen väcker i dig. Acceptera människors olika reaktioner.

Alla individuella reaktioner är normala, så kräv inte av någon - inklusive dig själv - att känna på ett visst sätt. För en del är situationen väldigt ångestfull. Då är det viktigt att ge den berörda stöd och utrymme i att ventilera sina funderingar och tankar. Andra vill fortsätta sitt normala liv och skydda sig mot informationsflödet som situationen gett upphov till. Låt oss tolerera alla sätt att reagera.

2. Fokusera emellanåt på något helt annat, ge själen tid att andas ut.

Det är inte nödvändigt att se eller läsa varje relaterad nyhetssändning eller artikel just då den publicerats. Kan du ta ledigt från nyheterna och begränsa intaget av information exempelvis till en gång om dagen?

Var medveten om dina egna gränser; är det bättre att läsa eller lyssna på nyheterna än att se en livesändning? Följ tillförlitliga informationskällor som närmar sig frågan på ett neutralt sätt, som strävar till att presentera saker i ljuset av den mest tillförlitliga informationen och inte aktivt försöker påverka dina åsikter.

3. Avlastning från vardagsrutiner

Ångest och oro kan lindras genom att följa regelbundna dagliga rutiner. Regelbundna rytmer i att sova, äta, träna och göra trevliga saker förbättrar ditt humör. Att röra sig i naturen eller ta en kopp te med en vän kan ge en lättnad i vardagen.

Lätta din belastning genom att minska på mängden program och måsten. Läs eller lyssna på böcker, se serier, lyssna på poddar, prova på online jumppa och stretching, fokusera på att läsa eller leka med ditt barn eller spela något – med barn eller vuxna.

4. Lägg märke till de saker som är bra och fundera på hur du kan påverka

Påminn dig själv om saker som betyder något för dig. Tänk på hur det skulle kännas att kunna minska din belastning inom något livsområde? Kan något ärende skjutas upp till ett senare skede eller kan man sänka kravnivån? Eller kan man möjligtvis göra något väldigt trevligt just nu?

Kanske kan du träffa en vän just nu den här veckan och inte senare den här månaden eller åka skidor nu när solen skiner och lämna din tvätt till i morgon - de kommer inte att springa i väg. Skulle du nu kunna anmäla dig till sånglektioner eller plocka fram stickningen, gå på bio eller ta en promenad, titta på en animerad film eller gamla bilder med barnen, skriva ett riktigt vykort till din moster och ett brev till en vän?

 

Mera information och stöd:

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat

 

image-90f85e67-92f8-4a20-9684-d1352581e8f2.jpg 

Artikeln är skriven av psykolog, psykoterapeut, företagspsykolog  Marina Maatela.

Psykologens mottagning på Eira

Psykologen ger vägledning, råd och samtalsstöd för livets olika kriser och utmaningar. Eiras psykologer har ett specialkunnande i många delområden gällande psykisk hälsa, välmående samt andra utmaningar i livet. Det är bra att med låg tröskel söka sig till mottagningen, då samtal med en utomstående hjälper. Du bokar enkelt en tid till våra psykologer via vår nätbokning. Du behöver ingen remiss.

Eiras psykologer
Eira_Tehtaankadun_portaikko_600x450.jpg

Psykiatri

En psykiater är specialiserad på att undersöka och sköta störningar i den mentala hälsan. Psyket kan sättas i obalans av olika skäl. Att identifiera symptom och att uppsöka vård förbättrar avsevärt förutsättningarna att tillfriskna; överlag får man bra resultat av psykiatriska behandlingar. Allt som oftast är psykiatriska behandlingar mycket effektiva.

Läs mer
Psykiatria_vastaanotto_600x450.jpg

Psykolog, psykoterapeut och psykoterapi

En psykolog är specialiserad på beteende och mental hälsa, och kan ge dig råd och vägledning för olika livssituationer och kriser. En psykolog kan vara specialiserad på väldigt många delområden och en psykolog kan ha förutom en utbildning i psykologi även en utbildning i psykoterapi.

Läs mer