Riklig menstruation och andra avvikande blödningar
Upp till en tredjedel av kvinnor mellan 15 och 50 år upplever i något skede av livet riklig menstruation. Menstruationsblödningarna förekommer regelbundet och är av normal längd (max 7 dagar), men de är rikliga och det förekommer klumpar i blödningen.
Om läckorna har varit rikliga från ung ålder kan man ha en ärftlig tendens för blödningar. Däremot, om blödningarna ökat i snabb takt, kan det finnas en orsak som bottnar i livmodern. Därtill är myom en vanlig orsak till kraftiga menstruationsblödningar.
I mer än hälften av fallen hittas ingen sjukdom som orsakar de rikliga blödningarna.
Avvikande blödningar är ändå skäl att undersöka. När man fått reda på orsaken, kan man fastställa den mest lämpliga behandlingsformen.
Gynekologisk undersökning på mottagningen
En bedömning av hur rikliga blödningarna är baserar sig på patientens egen upplevelse och hur besvärliga symtomen är. Symtom som tyder på kraftig mens är
- koaguleringar i blödningen,
- mensskydd måste bytas ofta
- på natten behövs till och med blöjor som ändå inte räcker till
Genom intervju kartlägger man graden av mensbesvären i förhållande till arbete, fritid och sexliv.
På mottagningen görs en gynekologisk undersökning och med hjälp av en ultraljudsundersökning erhålls ytterligare information om livmoderns struktur.
Dessutom mäter man hemoglobinet för att fastställa eventuell anemi orsakad av överdriven blödning.
Vårdmetoderna för riklig menstruation
Du kan inte själv påverka hur rikliga blödningar du har, men det är viktigt att sköta om ett tillräckligt järnintag.
Rikliga menstruationsblödningar kan behandlas med medicin som minskar blödningarna, såsom tranexamsyra-medicinbehandling.
Även antiinflammatoriska läkemedel minskar blödning. Acetylsalicylsyra (ASA) ökar däremot blödning, så den ska inte användas.
Kombinationspiller minskar menstruationsblödningar.
Ibland kan kraftiga mensblödningar orsakas av om du har kopparspiral och i så fall bör du överväga att byta den till en hormonspiral som frigör gulkroppshormon.
Om läkemedel inte fungerar, det inte kan användas eller det inte hjälper till blödningen, eller om man av någon annan anledning gör beslut om kirurgisk behandling kan borttagning av livmodern bli aktuellt. Hysterektomi utförs vanligtvis som en titthålsoperation, men om livmodern är särskilt stor krävs en öppen operation. Enligt forskning är patienterna nöjda med hysterektomi i behandling av riklig menstruation och de upplever att ingreppet har förbättrat deras livskvalitet.
Myom och behandlingen av dem
Myom är vanliga binvävstumörer i livmodermuskeln och ger många olika slags symtom som kan vara ytterst besvärande, så som
- riklig menstruation
- överlopps blodiga flytningar,
- värk,
- en känsla av tryck
- ett ökat behov av att tömma blåsan.
Närmare hälften av alla kvinnor har myom. Eftersom de ger många olika slags frekvent förekommande symtom, förbättrar behandlingen av dem livskvaliteten. Symtomfria myom som är mindre än 10 cm behöver inte behandlas. Behandlingen av symtomatiska myom beror på patientens ålder och livssituation.
Medicinering används ibland för att minska blödningar och krympa myom före operation.
Ulipristalacetat används för behandling av måttliga till svåra symtom hos fertila kvinnor.
GnRH-agonister (till exempel goserelin och leuprorelin) kan användas före operation för att krympa myomet och på så sätt lindra symtomen.
Kvinnor i fertil ålder behandlas vanligtvis genom att myomet skalas bort från livmodern. Ett myom som sticker ut i livmoderhålan kan hyvlas bort under endoskopi och därmed lämnas livmodern kvar.