HYSTEREKTOMI ÄR EN ALLMÄN GYNEKOLOGISK OPERATION
Antalet hysterektomier, d.v.s. borttagningar av livmoder, har minskat hos oss i Finland och i andra delar av världen på grund av en ökad användning av hormonspiral. Även om hormonspiralen är en utmärkt hjälp till rikliga och smärtsamma menstruationer, hjälper den inte alla och till alla slags problem. Då kan det vara aktuellt med hysterektomi. De vanligaste orsakerna till hysterektomi är livmoderframfall, blödningar samt myom. Framförallt då barnen är gjorda är hysterektomi ett vanligt vårdalternativ.
Livmodern kan avlägsnas genom öppen operation, via slidan (vaginalt) eller genom titthålsoperation (laparoskopi). Vaginal operation och laparoskopi är de mest använda operationsformerna. Äggstockar i gott skick lämnas kvar framför allt då operationen görs innan man uppnått klimakteriet. Då fortsätter den egna hormonproduktionen som förr även efter operationen. Äggledarna tas bort eftersom man inte har någon nytta av dem efter borttagningen av livmodern. Enligt nutida uppfattning härstammar äggstockscancer från äggledarnas celler.
BORTTAGNING AV LIVMODER MED HJÄLP AV TITTHÅLSOPERATION ÄR VANLIGAST OCH LÄTTAST
Borttagning av livmodern görs oftast med hjälp av en titthålsoperation (lapraskopi), men en till storleken stor livmoder kräver en öppen operation. Laparoskopi görs under nedsövning och kräver endast små, ca. 5 – 10 mm långa sår på huden. Genom dessa hål kommer man åt att med kamera noggrant se föremålet för operationen och föra in de behövliga instrumenten. Med operationerna strävar man alltid till ett kosmetiskt bra resultat.
Fördelen med titthålsoperationen är en noggrann och modern teknik med vilken man ser operationsområdet både nära och tydligt.
I jämförelse med öppen kirurgi minskar risken för blödningar, värk och komplikationer och sjukhusvistelsen förkortas med titthålsoperationer. Med en titthålsoperation är återhämtningen snabbare och långvariga besvär minskar. Från sjukhuset får man åka hem samma kväll eller följande dag. Sjukledig är man ca. 2 - 3 veckor. En eftergranskning görs 1 – 2 månader efter operation. Ifall det uppstår problem under återhämtningen sköts det ofta per telefon eller under ett kontrollbesök hos läkaren som utfört operationen.