FRAMFALL AV LIVMODER OCH SLIDA
Var femte kvinna har under sitt liv ett gynekologiskt framfall, d.v.s. framfall av livmoder och/eller slida, och av dem som genomgått förlossning till och med två av tre kvinnor. Framfall är en följd av försvagad bindväv.
SYMPTOM PÅ GYNEKOLOGISKA FRAMFALL:
• känsla av tryck och att något putar ut i bäckenbotten
• urineringsbesvär
• avföringsbesvär
• återkommande urinvägsinfektioner
• oförmåga att tömma urinblåsan
Ibland kan ett tydligt framfall dock vara symptomfritt, men å andra sidan kan även ett lindrigt framfall orsaka besvär som stör livskvaliteten.
BEHANDLINGSALTERNATIV:
Framfall kan skötas med en borttagning av livmodern genom operation, traditionellt med att vårda slemhinnorna, ring- eller kubvård, fysioterapi eller med en livsstilsförändring. Med livmoderframfall förknippas ofta en försjunkning av slidans framvägg, d.v.s. framfall av urinblåsan (cystocele) och/eller slidans bakvägg, d.v.s. framfall av ändtarmen (rectocele).
Vid ett framfall tas livmodern bort via slidan och vid behov korrigeras cysto- och/eller rectocele. Ifall man kan konstarea ett tydligt framfall vars symptom försämrar livskvaliteten, gör man upp en plan för operation. Eftervården och återhämtningen efter en framfallsoperation är densamma som efter en borttagning av livmodern med en titthålsoperation. Läs mera om borttagning av livmoder.
Lindriga framfall behandlas med bäckenbottengymnastik eller med olika slags stödringar som sätts in i slidan, besvärliga framfall behandlas med operation. För att kunna göra en bedömning av den lämpligaste behandlingsmetoden tar man i beaktande patientens egen uppfattning om sina symptom samt gynekologens diagnos om vilken del av bäckenbotten som framfallet berör.
En operationsbehandling korrigerar 70 – 80 % av framfallen permanent.