VILKA RISKER FÖRKNIPPAS MED EN FETMAOPERATION?
Risken för komplikationer är på samma nivå som t.ex. efter en galloperation. Komplikationer som leder till en ny operation uppstår hos ca. 1 – 4 % av de opererade patienterna. De vanligaste komplikationerna är blödningar eller att fogen mellan tarm och magsäck brister. De här är dock väldigt sällsynta. Risken för dödsfall i samband med en fetmaoperation är på samma nivå som i gall- eller ledprotesoperationer, d.v.s. minimal.
Sena komplikationer så som magsår, tarmvred eller inre bråck är ovanliga, men de förekommer. Komplikationer med operationssår är sällsynta. Blodpropp förebyggs med injektioner av blodförtunnande läkemedel och lunginflammation förebyggs genom att patienten blåser i flaska.
Speciellt i början efter en fetmaoperation kan det uppstå kostrelaterade problem så som uttorkning, förstoppning, diarré, uppkastning, illamående och dumping-syndrom (t.ex. svettning, skakningar, hjärtklappning, kraftigt illamående eller lös avföring). Problemen är vanligtvis endast tillfälliga. De brukar minska med tiden, och de förekommer inte hos alla patienter.
HUR FÖRBEREDER JAG MIG FÖR EN FETMAOPERATION?
Före operationen träffar du fetmaoperationsteamets specialister: specialist i inremedicin, kirurg, näringsterapeut och fetmaoperationsskötare. Nödvändiga laboratorieprov och hjärtfilm tas av dig. Innan operationen bör du gå ner i vikt cirka 5 – 8 % från utgångsvikten, då levern minskar i storlek och operationen är lättare att utföra. Ifall du röker är det skäl att sluta innan operationen. Fiskleverolja skall man sluta äta i god tid före.
Även den mentala förberedelsen är viktig; ta reda på om operationen och om de livsstilsförändringar som förknippas med den. Ifall du känner någon som genomgått en fetmaoperation kan det vara ett värdefullt stöd för dig. Även Lile ry erbjuder kamratstöd.
HUR LÄNGE ÄR MAN PÅ SJUKHUSET?
Till sjukhuset kommer man på operationsdagens morgon och hem får man åka på basen av hur man mår, i allmänhet nästa dag.
HUR LÅNG ÄR SJUKLEDIGHETEN?
Kirurgen ordinerar vanligtvis en 3 veckors sjukledighet. Du får i lugn och ro vänja dig vid den nya måltidsrytmen och koncentrera dig på att återhämta dig från operationen.