KROPPENS FUNKTIONER REGLERAS AV KROPPENS EGET KLOCKSYSTEM

Klocksystemet påverkar bland annat ämnesomsättningen, hormonutsöndringen, matsmältningen, kroppens vakenhet samt dygnsrytmen. Regleringen av dessa funktioner är idealisk när de interna klockorna, dvs den centrala klockan och de perifera klockorna, går i samma takt. Interna klockor, som inte fungerar synkroniserat, stör kroppens ämnesomsättning och inre funktioner, vilket på sikt kan leda till olika slags hälsoutmaningar.

Naturligt ljus är den centrala klockans viktigaste taktgivare, men för de perifera klockorna är det regelbundna måltider. Då vi äter enligt ljuset hålls den centrala klockan och de perifera klockorna synkroniserade, och då fungerar hormon- och enzymfunktioner samt socker- och fettomsättningen mest effektivt. De interna klockorna kan uppskatta tiden på dygnet även genom regelbundna måltider.

Vikten av en regelbunden matrytm betonas särskilt under den mörka vintern, då mängden ljus är mindre. Däremot förvirras klocksystemet av oregelbundet ätande, långa måltidsintervaller, utebliven frukost och kvälls fokuserat ätande.

 

BÖRJA MED EN PROTEINrik FRUKOST

Att äta på morgonen och på dagen tenderar vara särskilt gynnsamt för kroppens klocksystem. Att äta frukost jämfört med att hoppa över frukost verkar främja sockermetabolism och hungerkontroll under dagen. En proteinrik frukost är särskilt fördelaktig för blodsockret och viktkontroll. Det är alltså ingen bra idé att äta bara gröt eller bröd på morgonen, men det skulle vara bra att tillsätta till frukosten till exempel keso, ostmassa, yoghurt, ägg, sojaprodukt eller en näve nötter.


gå INTE HUNGRIG I SÄNG

Så hur ska man agera på kvällen? Att äta på kvällen stör klocksystemets funktion. Precis innan du går och lägger dig bör du undvika att äta stora mängder, eftersom det ökar tarmhormonernas aktivitet, vilket i sin tur minskar sömnkvaliteten. En dålig sömn har dessutom negativa effekter på energiförbrukningen och på aptitreglerande hormoner, vilket gör det svårt att kontrollera ätandet.

En större måltid bör intas i god tid före sänggåendet och samtidigt bör man undvika småätande på kvällen. Du ska dock inte gå och lägga dig hungrig, för då kan det vara svårt att somna eller så kanske du vaknar hungrig på natten. Några timmar innan du går och lägger dig är det bra att avnjuta ett lätt kvällsmellanmål, som t.ex. yoghurt, fil eller motsvarande växtbaserat preparat, müsli och frukt, eller havregrynsgröt med bär.


Att äta morgon- och dagtid stöder kroppens klocksystem

Även om kroppen har ett klocksystem behöver ätandet inte vara exakt. Frukost bör avnjutas inom ett par timmar efter uppvaknandet, därefter är det bra att försöka äta dagens måltider var 3–4 timme om möjligt. Om du vill stödja det interna klocksystemets funktion bör du försöka äta mer på morgonen och på dagen i stället för på kvällen. I slutändan är det viktigast att hitta en matrytm som passar dig, som främjar tillräckliga och mångsidiga matvanor.

Holtta_Marianna.jpg

Eira sjukhus näringsterapeut Marianna Hölttäs tips för en bra matrytm

Näringsterapi på Eira

Våra certifierade näringsterapeuter ger dig individuell betjäning i alla slags frågor om näring och kost. Av dem får du tillförlitlig och uppdaterad information om näring och dess betydelse för hälsa och välmående samt i vård av sjukdom.

Bekanta dig med Eiras näringsterapeuter