De flesta människor skulle dra nytta av regelbundna mattider:
• kvällsätandet hålls under kontroll
• begären minskar
• man känner sig piggare
• kroppen får mera sannolikt tillräckligt med näringsämnen som den behöver
Ifall du märker att ätandet oftast blir i skymundan av andra uppgifter, kan det vara bra att stanna upp och fundera över vad du skulle kunna göra för att få en regelbundenhet i dina måltider. Nya rutiner kräver oftast en förhandsplanering.
Ta vara på näringsterapeutens tips och passa in dem i dina hektiska dagar!
1.Lämpligt mellanrum mellan måltiderna
Fundera ut hurdana tider kunde vara lämpliga för ditt ätande. Tre till fyra timmars mellanrum mellan måltiderna brukar vara en lämplig rytm. Hungern och portionerna hålls på en måttlig nivå och du känner dig pigg. Gå igenom dagens tidtabell och planera in lämpliga pauser förmåltider. Ibland kan det vara bra att göra en påminnelse eller markera tiden för måltiden.
2. Ha med lämplig matsäck nära till hands
Ifall det inte finns en möjlighet att gå och äta lunch, är det bra att ha med en matsäck som är lätt till hands. En vettigt sammanställd smörgåslunch är inte ett dåligt alternativ. En bra måltid har färg, fibrer samt en lämplig mängd proteiner. Tillsammans med en fyllig smörgås, kan man till exempel äta kvarg eller yoghurt med frukt och nötter.
Förbered frukost och lunch färdigt redan föregående kväll. Färdigmat kan också underlätta, bara man har kontroll på dess salt- och proteinhalt samt färg.
3. Utnyttja smoothien
Om ätandet känns besvärligt i början, kan man prova på att dricka måltiden under arbetsdagen. Till exempel en smoothie, som innehåller: bär, yoghurt eller kvarg, fibrer från flingor samt mjuka fetter så som avocado och nötter, kan vara en bra måltid. Det är endast viktigt att se till att mängden är tillräcklig, ett vanligt dricksglas räcker inte.
4. Riklig frukost och middag
Ifall det känns som om en riklig måltid inte passar under arbetsdagen, kan det vara lämpligare at äta mångsidigt och rikligt på morgonen och genast efter arbetsdagen. En stadig frukost på morgonen samt en mångsidig middag genast efter arbetsdagen kan göra, att man klarar sig på lättare mellanmål med 2 – 3 timmars mellanrum under arbetsdagen.
Ta med hälsosamma mellanmål till arbetet, så som en fiberrik smörgås, kvarg, frukt och -pureér, grötpåsar, smoothie, nötter, frön samt sockersnåla mellanmålskex, proteindryck och bars.
Det kan kännas tidsödande att planera och förbereda måltider i förväg. Men det kan i slutändan spara tid under vardagen. Att planera måltider för en längre tid kan upprätthålla och förbättra hälsan och arbetsmotivationen. Det här gör att en satsning på måltider under hektiska dagar kan ses mera som en investering än som något besvärligt och tidskonsumerande.
Vinkit kiireessäsyömiseen antoi Eira sjukhus närignsterapeut Marianna Hölttä.