Fettlever – en sjukdom som skall tas på allvar men som vanligtvis går att bota
Fettlever upptäcks ofta genom en ultraljudsundersökning eller vid utredning av förhöjda levervärden. Även om det är vanligt, bör upptäckten av sjukdomen ses som en varningsklocka: kroppens förmåga att lagra fett på ett hälsosamt och säkert sätt har upphört. Det här har en skadlig effekt på ämnesomsättningen och leverns välmående, vilket inte nödvändigtvis syns i ett blodprov då diagnosen ställs. Skadorna kommer med åren och för en del personer betyder det mindre antal hälsosamma år av livet.
I en fettlever ansamlas för mycket fett inuti levercellerna. Man talar om fettleversjukdom när mer än 5 % av levervävnaden består av fettdroppar.
Icke-alkoholrelaterad fettlever är betydligt vanligare än alkoholrelaterad fettlever. Cirka 75 % av fettleversjukdomarna är icke-alkoholrelaterade.
Fettlever är vanligt i Finland; den konstateras ungefär hos var fjärde finländare och 60-70 % av diabetikerna har fettlever. Fettlever förekommer inte bara hos vuxna, utan även hos barn och unga.
Riskfaktorerna för fettleversjukdom
Finländare har genetiska anlag för fettlever. Hos personer med vissa genetiska defekter ansamlas fett i levern redan vid normal vikt, och levern blir lättare inflammerad och får ärrbildningar.
Riskfaktorer för icke-alkoholrelaterad fettlever är typ 2-diabetes och bukfetma. Å andra sidan ökar fettlever risken för att utveckla typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar. Risken att insjukna i fettlever påverkas både av övervikt och av ärftliga faktorer.
Tillräcklig fysisk aktivitet, hälsosam kost, behandling av eventuella relaterade sjukdomar och tillräcklig sömn minskar risken att insjukna.
Enligt Käypä hoito-rekommendationen minskar regelbunden träning fetthalten i levern med 20–30 procent. Det bästa resultatet får man om man kombinerar träning med hälsosam kost.
Riskfaktorn för alkoholrelaterad fettlever är kraftig och långvarig alkoholkonsumtion.
Symtom på fettlever och varför det är viktigt att känna igen dem
Fettlever ger vanligtvis inte symtom förrän leverns funktion redan har försvagats.
Fetma leder till ansamling av fett under huden och i de inre organen. I fettlever störs insulinets funktion och man talar då om insulinresistens.
Vid insulinresistenssyndrom, dvs metabolt syndrom rubbas:
- socker- och fettämnesomsättningen,
- regleringen av blodtrycket,
- funktionen av kvinnliga och manliga könshormon,
- koagulationssystemet
- giktmetabolismen
På grund av detta ökar fettlever hjärt-kärlsjukdomar.
Fettlever kan inte diagnostiseras utan undersökningar och ofta diagnostiseras fettlever när man utreder orsakerna till förhöjda levervärden.
Fettlever kan även leda till att det bildas bindväv i levern, och tillståndet kan utvecklas till ärrbildning i levern, d.v.s. levercirros. Den enda behandlingen för levercirros är en levertransplantation. Fettlever är också förknippad med en ökad risk för levercellscancer.
Eftersom fettlever i ett tidigt stadie inte visar leverrelaterade symtom är det viktigt att följa upp laboratorievärden som beskriver leverns tillstånd, såsom socker-, fett- och blodtrycksvärden. Därtill är det alltid skäl att ta reda på orsaken till förhöjda levervärden.
En kalkylator baserad på enkla blodprov kan användas för att bedöma framskriden fettleversjukdom.
Behandling av fettlever
Det finns ingen medicinsk behandling specifikt för fettlever. Leverinflammation kan behandlas med läkemedel, och behandling av relaterade sjukdomar är också viktigt.
Fettlever kan dock botas.
Den mest effektiva behandlingen är en bestående viktminskning. Som hjälp kan användas läkemedelsbehandling av fetma och näringsterapi. Vid svår övervikt befrämjar fetmaoperation fettleverns tillfriskning. Det är viktigt att ta hand om socker-, fett- och blodtrycksvärden både med icke-medicinska och med medicinska metoder.
Fettlever botas vanligtvis med ca 10% viktminskning, ibland behövs 15% viktminskning. En god nyhet är att fast det vid viktökning samlas fett i inre organen till sist, är fettet det första som lämnar dem vid viktminskning. Detta är trösterikt, då läkning av fettlever och därmed även ämnesomsättningen vanligtvis inte kräver att man uppnår en helt normal vikt.
Dieten kan bestämmas enligt egna behov. Den totala mängden energi är av stor betydelse, inte så mycket sammansättningen av kosten. Träning förbättrar insulinkänsligheten och minskar fetthalten i levern också genom en mekanism oberoende av viktminskning. Både aerob och muskeluppbyggande träning är effektiv.
Det primära målet med fettleverbehandling är måttlig viktminskning. Dessutom är en hälsosam kost en viktig del i förebyggandet och behandlingen av fettlever.
Näringsterapeut Marianna Hölttäs tips om hälsosam kost:
- En regelbunden måltidsrytm bidrar till hälsosamma matvanor.
- Undvik fet mat och föredra vegetabiliska fetter.
- Lägg till din kost mycket fiberrika grönsaker, frukt, bär och fullkornsprodukter.
- Minska användningen av tillsatt socker och för mycket salt.
- Undvik alkohol.
Våra erfarna näringsterapeuter hjälper till med livsstilsförändringar. Du bokar enkelt en tid här.