Var förekommer vanligtvis skivepitelcancer?
Största delen av skivepitelcancer inträffar i ljus skadade områden av huden. Skivepitelcancer kan också uppträda på tidigare frisk hud eller i ett långvarigt sår, gammalt ärr eller hud som har strålbehandlats.
Skivepitelcancer förekommer ofta i områden som har exponerats för solens UV-strålning, t.ex i.:
- ansiktet,
- läpparna,
- öronsnibbarna,
- hjässan,
- handflata,
- underarmarna
- smalbenen,
- ett kroniskt sår.
Diagnostisering av skivepitelcancer
Om hudcancern har utvecklats till skivepitelcancerstadiet är det ganska lätt att se det med blotta ögat och en erfaren hudläkare kan identifiera skivepitelcancern på basen av dess utseende, med undantag av fall med skivepitelcancer i kroniska sår. Ett vävnadsprov tas från huden, vilket ger den slutliga säkerheten.
Skall man vara orolig för skivepitelcancer?
Vid diagnostisering av skivepitelcancer är det viktigt att en person som misstänker en förändring söker sig till undersökningar och behandling i tid, redan i förstadiet. Förstadier behandlas lokalt och därmed förhindras deras utveckling till skivepitelcancer.
Om förändringen har utvecklats till skivepitelcancer, är det viktigt att få behandling även för en liten förändring. Behandlingen av en liten förändring är betydligt enklare än behandlingen av stora tumörer som redan kan ha skickat metastaser.
Hur behandlas skivepitelcancer?
Behandling av skivepitelcancer är i första hand operation. Strålbehandling kan övervägas om operationen är svår att utföra antingen på grund av förändringens storlek eller placering eller på grund av patientens dåliga allmäntillstånd. Strålbehandling botar inte skivepitelcancer, men den minskar symtomen och bromsar utvecklingen av cancern.
Förebyggande av skivepitelcancer
Det bästa sättet att förebygga skivepitelcancer är att undvika skadlig UV-strålning och att kontrollera huden regelbundet om oroväckande hudförändringar börjar dyka upp. Effektiv behandling av förstadier minskar avsevärt risken för skivepitelcancer.
Huden skyddas mot solen med kläder och hatt. De områden på huden som utsätts för solen skyddas med solskyddskräm (skyddsfaktor 50). Solglasögon är bra att använda för att skydda ögon och ögonlock.
Egenkontroll av huden är bra att göra regelbundet ett par gånger om året och upptäcker man hudförändringar är det skäl att boka tid till hudläkare.