Välkommen till Eira Fästingkliniken

Det lönar sig att ta ett fästingbett på allvar, fästingarna sprider många olika sjukdomar såsom fästingburen encefalit och borrelios.

I Finland förekommer fästingar ända upp i Lappland och enligt statistiken spred de under år 2016 en rekordmängd sjukdomar. Var femte fästing bär på Borrelia-bakterien och en per hundra bär på TBE-virus. Fästingar förekommer i Finland från april-maj till oktober-november.

Egenskötaren på Eira Fästingkliniken vaccinerar dig mot fästingburen encefalit, du behöver ingen remiss och du får snabbt en tid. Reservera vaccineringstiden behändigt via vår nätbokning.

Mikäli sinulla on akuutti punkin purema ja iho-oireita, kuumetta tai muita epämääräisiä oireita voit varata ajan suoraan myös Punkkiklinikan lääkärillemme. Hän selvittää onko atibioottihoito tarpeellinen.

Ifall du har ett akut fästingbett och hudförändringar, feber eller andra diffusa symptom kan du boka tid direkt till allmänläkare. Allmänläkaren kartlägger ifall en antibiotikakur är nödvändig.

 

Till Eira Fästingklinikens tjänster hör

  • förebyggande TBE-vaccinering mot fästingburen encefalit
  • grundlig kartläggning och undersökning av de första symptomen
  • laboratorieundersökningar
  • allmänläkarens tjänster
  • neurologtjänster

BOKA NU TID FÖR FÄSTINGVACCINERING! FÄSTINGVACCIN NU TILL KAMPANJPRIS 49 €!

Det är enkelt att ta vaccinet och du får det utan läkarremiss.

Boka tid via vår nätbokning eller 09 1620 570


Boka tid
Fästingarna bär på många sjukdomar

Fästingburen hjärninflammation dvs. TBE

TBE är en fästingburen hjärninflammation (tick-borne encephalitis). Hjärninflammation är en allvarlig sjukdom som fästingen kan smitta till en människa. Det finns ingen medicin som botar hjärninflammation men TBE-vaccinet skyddar mot den.

Skydda dig i tid, ta vaccinet. På Eira Fästingkliniken får du snabbt tid för vaccinering.

Borrelios eller Lyme's sjukdom

Borrelios eller Lyme´s sjukdom är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier som fästingarna sprider. Mot den finns inte vaccin.

BORRELIOS SYMPTOM

Vid en borreliainfektion uppstår det ofta en över 5 cm i diameter stor hudrodnad där fästingen bitit, eller ifall huden är känslig en slät, mjuk knöl, borrelia lymfosytom. En vandrande rodnad från bettstället är ett säkert tecken på borrelios.

Till och med hälften av borreliospatienterna som inte fått vård, får symptom några månader eller till och med över ett år efter bettet.

vården av borreliosen påbörjas redan då misstanke finns

Ifall fästingen kan avlägsnas under ett dygn efter bettet är risken för borreliasmitta liten.

Borreliosen bekräftas med blodprov. Antikroppar i blodprovet kan observeras först flera veckor efter fästingbettet varför det ofta är skäl att börja behandlingen genast utan ett blodprov.

På Eira Fästingkliniken kan läkaren undersöka en eventuell borreliasmitta och påbörja en antibiotikakur. Långt gångna borreliainfektioner behandlas inte på vår klinik.

Fästingvaccin

Reservera nu tid för vaccinering mot fästingburen encefalit. Du behöver ingen remiss, du får tid genast.

Läs mer