Tjocktarmsoperationer görs oftast som titthålsoperation under narkos, men om situationen så kräver kan öppen operation bli aktuell.
Vid behov kan man operera bort stora delar av tjocktarmen utan nämnvärt nedsatt tarmfunktion.
EFTER OPERATIONEN
Patienten uppmuntras att röra på sig senast dagen efter operationen och kan avnjuta flytande föda. Värkmedicin ges efter behov.
Sjukhusvistelsens längd beror på ingreppets omfattning. Utskrivning övervägs när tarmen har börjat fungera och patienten kan urinera och äta som vanligt samt klarar sig med oral värkmedicinering.
Patienter som opererats för divertikulos i tjocktarmen återvänder till exempel i medeltal hem två dagar efter operationen. Hudsåret är vanligen stängt med underhudsstygn som försvinner av sig själv och inte behöver tas bort.
Ca en månad efter ingreppet bokas en tid för efterkontroll på kirurgens mottagning. Sjukledighetens längd beror på operationens typ och omfattning och är i medeltal två till fyra veckor.
Divertikulos samt vård
En divertikel är utbuktning på tarmväggen, om de finns flera talas det om divertikulos. Sjukdomen är allmän och över 70% av över 80 åringar har divertiklar. Sjukdomen är godartad och cancer förekommer inte.
Divertikulosen ger i allmänhet inga symptomer. Ibland kan det uppstå gasbildning, magen sväller och tarmens funktion varierar.
Man misstänker att för lite fiber i kosten kan orsaka divertiklar.
Symptom på inflammerade divertiklar är en stark smärta i nedre delen av buken till vänster.
Detta kräver alltid besök hos läkare och en antibiotikakur. Sjukdomen utreds med röntgenundersökning eller skopi av tjocktarmen. En symptomfri sjukdom kräver inte uppföljning.