Bråckoperationerna hör, vid sidan av gall- och hemorrojdoperationer, till en av de vanligaste allmänkirurgiska operationerna. En erfaren kirurg kan ofta konstatera patientens bråck endast med händerna, utan en ultraljudsundersökning. I en del fall måste man göra en ultraljuds- eller tomografiundersökning.
Bråck syns ofta som utbuktningar
De vanligaste bråcken, så som ljumskbråck, ärrbråck samt bukbråck, syns som utbuktningar och är därför lättare att upptäcka. Ljumskbråck är vanligare hos män än hos kvinnor. Hos kvinnor är lårbråck det vanligaste. ”Ett bråck uppstår, då en del av tarmen eller fett buktar ut genom en öppning, eller en svag punkt i bukhålans vägg”, berättar Tom Scheinin, specialist i kirurgi och gastroenterologisk kirurgi.
En endoskopisk operation eller en öppen operation
Operationsmetoden, antigen öppen kirurgi eller en endoskopisk operation, avgörs alltid från fall till fall. Fördelen med en endoskopisk operation är, att man återhämtar sig snabbt. Värken efter operationen är lindrigare än i en öppen operation, eftersom man gör endast små snitt i huden i stället för ett öppet sår, och med hjälp av nya tekniker förblir skadan på vävnaden liten. Det här gör det möjligt för patienten att snabbt komma på fötter och hen kan åka hem, efter vissa operationer redan samma dag.
Det händer att patientens bråck inte går att trycka tillbaka genom öppningen i bukhålans vägg. Då kan det vara aktuellt med en öppen operation.
Symtomfria bråck behöver man nödvändigtvis inte behandla, men varken medicinering eller egenvård ger någon större hjälp mot dem.
”Bråck blir inte bättre av att vänta. Det lönar sig att operera bråck, ifall den värker eller om den upplevs kosmetiskt störande. Man får snabbt en tid till operation, t.o.m. inom en vecka”, instruerar Tom Scheinin