Tatueringen tas bort ett skikt i taget, vilket tar tid
På Eira sjukhus används vid tatueringsborttagningar en metod, som avsevärt påskyndar behandlingen. I R0-metoden använder man en behandlingsvätska, som gör att fölande behandling kan göras omedelbart.
"Metoden gör att man kan göra upp till fyra behandlingar under ett mottagningsbesök", säger Eiras laserterapeut.
Laserbehandlingen ger ett snyggt resultat
På Eira sjukhus används YAG Q-Switched-laser för borttagning av tatueringar. Den är också lämplig för permanent pigmentering av ögonbryn och läppar, samt ögonbryn gjorda med mikrobladsteknik.
Lasern spjälkar färgen, som är inkapslad under huden, i mikroskopiskt små bitar. De försvinner från kroppen med andra slaggprodukter.
”Behandlingen skadar inte huden. Då eftervården utförs enligt givna instruktioner, bildas inga ärr av laserbehandlingen. Hemvårds-instruktioner får man i samband med laserbehandlingen. ”
Man kan testa behandlingen
Tatueringar tas bara bort på intakt, frisk hud, på personer över 18 år. Yngre människor måste ha en vårdnadshavare närvarande. Det finns ingen övre åldersgräns för borttagning av tatueringar.
”Det lönar sig att börja med en provbehandling, särskilt om bilden som skall tas bort är stor. Med provbehandlingen ser man hur färgerna och huden reagerar på lasern.”
Det är bra att förbereda sej för provbehandlingen och följande behandlingar med en bedövningskräm, som går att köpa på apoteket utan recept.
"Tatueringsborttagning är inte smärtfritt, men en bedövningskräm som appliceras på huden i rätt tid lindrar smärtan effektivt."
Tatueringsborttagning kräver tålamod
Det exakta antalet behandlingar kan man inte bestämma i förväg, eftersom varje tatuering och varje hudtyp är unik. Tatueringens storlek, färg och dess djup samt kundens blodcirkulation och hudkänslighet påverkar antalet behandlingar.
Det krävs alltid flera behandlingar, med en paus på minst sex veckor mellan dem.
”Kunden bör förbereda sig för ett projekt som varar cirka ett år. Att ta bort en bild kostar mera än själva tatueringen. ”