Leikkausjännityksestä kannattaa kertoa
Valtaosa ihmisistä jännittää silmäleikkausta, silmäkirurgi Kirsi-Tiina Kukkonen kertoo.
”Silmät ovat herkkä alue ja on luonnollista jännittää niihin kohdistuvia toimenpiteitä.”
Osa ihmisistä miettii silmäleikkaukseen liittyviä riskejä ja osa mahdollista kipua. Osa pohtii, voivatko he itse tehdä leikkauksessa jotain, mikä johtaa leikkauksen epäonnistumiseen.
”Leikkausjännityksen taustalla voi olla inhimillinen pelko hallinnan menettämisestä ja tunne toisen ihmisen avun varassa olemisesta.”
Leikkausjännityksestä kannattaa kertoa hoitohenkilökunnalle hyvissä ajoin, jo esitutkimuksessa. Ajoissa annettu, asianmukainen tieto lievittää jännitystä.
”Oli syy leikkausjännitykseen mikä tahansa, sitä voidaan helpottaa.”
Silmäleikkauksen esitutkimus ehkäisee riskejä
Sairaalaoptikko selvittää perusteellisessa esitutkimuksessa, soveltuuko laser- tai ikänäköleikkaus potilaalle. Laser- ja ikänäköleikkaukset tehdään vain terveisiin silmiin, ja laserleikkaus silmiin, joiden sarveiskalvo on säännöllinen ja riittävän paksu.
”Silmäkirurgi tutkii potilaan ennen leikkausta. Kun silmä on terve, leikkauksen riskit ovat hyvin pieniä”, Kukkonen sanoo.
Ikänäköleikkauksessa silmän oma linssi korvataan keinolinssillä. Toimenpide vastaa teknisesti kaihileikkausta, joka on yleisin kirurginen toimenpide Suomessa. Kaikkiin leikkauksiin liittyy tulehdusriski. Taittovirhe- ja ikänäköleikkauksissa se on äärimmäisen pieni, 1/10 000.
"Potilas voi vähentää tulehdusriskiä käyttämällä antibiootti-kortisonitippaa viikosta kahteen leikkauksen jälkeen.”
Esilääkitys rauhoittaa
Potilas ei voi tehdä silmäleikkauksessa mitään väärin. Riittää, että hän lepää rauhassa leikkauspöydällä ja suuntaa katseen lääkärin pyytämään suuntaan.
Potilaan pitää olla vain pieni hetki puhumatta ja liikkumatta. Jos hän haluaa, hän saa puolikkaan tabletin nukahtamislääkettä.
”Nukahtamislääke rentouttaa, ja leikkaus on yllättävän nopeasti ohi.”