Mitä vyöruusu on?
Vyöruusu (herpes zoster) on ihon paikallinen infektio. Sen aiheuttaja on vesirokkovirus varicella zoster, joka vesirokon jälkeen jää piileväksi selkäytimen hermojuureen. Jokainen, joka on sairastanut vesirokon, jää viruksen kantajaksi ja voi myöhemmin sairastua vyöruusuun.
Riskitekijöistä merkittävin on ikä, sillä elimistön immuunijärjestelmän puolustuskyvyn luonnollinen heikentyminen ikääntymisen myötä laukaisee piilevän viruksen aktivaation, ja 50 ikävuoden jälkeen vyöruusun riski kasvaa merkittävästi. Vyöruusulle altistavat myös puolustuskykyä alentavat lääkitykset ja sairaudet. Vyöruusuun voi sairastua useamman kerran elämän aikana.
Vyöruusun tarttuminen ja oireet
Vyöruusu ei tartu ihmisestä toiseen vyöruusuna. Vyöruusu voi tulla lähes mihin tahansa kohtaan kehoa. Kipu, jonka se aiheuttaa on hermokipua, joka voi olla hyvin voimakasta. Kipu voi tuntua monella eri tavalla; polttavaa tunnetta, kovaa kutinaa tai ihon kosketusarkuutta. Yli 50 % vyöruusupotilaista kokee voimakasta kipua.
Vyöruusu alkaa kivulla 1–8 vrk ennen iho-oireita. Ihottumavaiheessa alueelle kehittyy rakkuloita, jotka useimmiten parantuvat 4–6 viikon kuluessa, mutta joskus ne jatkuvat paljon pidempään. Muita oireita voivat olla kuume, päänsärky ja yleinen sairauden tunne.
Vyöruusun seurauksena voi jäädä pitkittynyt hermokiputila eli postherpeettinen neuralgia, joka voi kestää kuukausia tai jopa vuosia.
Vyöruusun ehkäiseminen
Vyöruusun puhkeamista voi ehkäistä rokotteella. Vyöruusurokotetta suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille aikuisille ja 18 vuotta täyttäneille aikuisille, joilla on suurentunut vyöruusun riski. Eirassa on käytössä vyöruusurokote Shingrix. Rokote muistuttaa elimistöä vyöruusua aiheuttavasta viruksesta. Näin elimistön oma puolustusjärjestelmä valmistautuu torjumaan virusta ja suojaamaan sinua vyöruusulta ja sen komplikaatioilta.
Shingrix voidaan antaa samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa. Rokotussuojan saaminen edellyttää 2 rokotusannosta. Rokotusannosten väliksi suositellaan 2 kuukautta. Annosväliä voidaan tarvittaessa pidentää enintään 6 kuukauteen asti. Suojan ylläpitämiseksi ei tämänhetkisen tiedon mukaan tarvitse tehosterokotusta.
Rokote annetaan aikuiselle olkavarteen. Kuumeisen infektion aikana ei tule rokottaa, vaan rokotus siirretään, kunnes asiakas on toipunut. Vasta-aiheet rokotukselle on yliherkkyys vaikuttaville aineille tai apuaineille.
Kysy lisää rokotteista ja rokottamisesta!
Voit kysyä lisää maksuttomasta rokotusneuvonnasta keskiviikkoisin klo 14.00 - 15.00, puh. 09 1620 218