Suurin osa ihmisitä hyötyisi, kun päivän syöminen olisi säännöllistä:

  • illalla syöminen pysyy hallinnassa
  • mielihaluja on vähemmän
  • vireystila säilyy hyvänä
  • elimistö saa todennäköisemmin riittävästi tarvittavia ravintoaineita.

Jos kuitenkin huomaat, että syöminen jää usein muiden tehtävien alle, on hyvä pysähtyä miettimään millä toimilla ruokailusi onnistuisi säännöllisesti. Ennalta suunnittelu on usein tarpeellista uusien tapojen oppimiseksi.

Ota ravitsemusterapeutin vinkit talteen ja sovita terveellinen syöminen kiireeseen!

 

1. sOPIVA ATERIAVÄLI

Pysähdy pohtimaan mikä on sopiva ateriaväli sinulle. Usein 3-4 tuntia aterioiden välillä saa nälän sekä ateriakoon pysymään kohtuudessa sekä vireystilan hyvänä. Käy läpi päivän aikataulua ja suunnittele, missä kohtaa olisi hyvä pitää tauko syömiselle. Joskus voi olla hyvä laittaa ihan muistutus tai merkintä syömiselle.

 

2. VARAA SOPIVASTI EVÄITÄ LÄHELLE

Jos aikaa ei tunnu olevan lounaalle lähtemiseen, niin varaa sopivasti eväitä lähelle. Lämpimän aterian sijasta fiksusti koostettu voileipä-ateria ei ole huono vaihtoehto. Hyvässä ateriassa on väriä, kuituja sekä sopivasti proteiinia. Esimerkiksi runsaan voileivän kanssa voi syödä rahkaa tai jogurttia hedelmän ja pähkinöiden kera.

Valmistele aamupala ja lounas jo edellisenä iltana valmiiksi. Valmisruoistakin voi olla apua, kunhan muistaa tarkastella aterian värikkyyttä, suola- ja proteiinipitoisuutta. 

 

3. HYÖDYNNÄ SMOOTHIET

Jos syöminen tuntuu aluksi hankalalta, voit yrittää juoda aterian töiden lomassa. Esimerkiksi smoothie, jossa on marjoja, jogurttia tai rahkaa, kuituja hiutaleista sekä pehmeää rasvaa kuten avokadoa tai pähkinöitä, sopii ateriaksi, kunhan pitää huolen riittävästä määrästä. Tavallinen lasillinen ei riitä.  

 

4. RUNSAS AAMUPALA JA PÄIVÄLLINEN

Jos runsaampi ateriointi ei tunnu sopivan työpäivään, voi olla järkevää syödä monipuolinen ja riittoisa ateria ennen töitä ja heti töiden jälkeen. Isompi aamupala ja monipuolinen ateria töiden jälkeen voi mahdollistaa, että työpäivän aikana muutama kevyempi välipala 2-3h välein riittää.

Varaa töihin terveellisiä välipaloja, kuten kuitupitoinen voileipä, rahkaa, hedelmiä ja -soseita, puuropusseja, smoothie, pähkinöitä ja siemeniä sekä vähäsokerisia välipalakeksejä, proteiinijuomia ja patukoita. 

 

Suunnittelu ja valmistelu ennalta voi tuntua aikaa vievältä, mutta lopulta se voi säästää paljon aikaa arjessa. Pitkällä aikavälillä ateriasuunnittelu voi ylläpitää ja lisätä terveyttä sekä työhyvinvointia, joten panostaminen syömiseen kiireen keskellä on enemmänkin sijoitus kuin kulutus.

 

 

Holtta_Marianna.jpg

Vinkit kiireessäsyömiseen antoi Eiran sairaalan ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä.

Ravitsemusterapia Eirassa

Laillistetut ravitsemusterapeuttimme palvelevat sinua yksilöllisesti erilaisissa ravitsemukseen ja ravintoon liittyvissä kysymyksissä. Saa heiltä luotettavaa ja ajantasaista tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien hoitoon.

Tutustu Eiran ravitsemusterapeutteihin