Silmäluomien toiminnalliset häiriöt ovat kohtuullisen yleisiä keski-ikäistyvillä ja sitä vanhemmilla henkilöillä, kun kudokset antavat periksi. Taustalla voi myös joskus olla jokin sairaus.
Ylä- ja alaluomien toiminnalliset häiriöt
Silmäluomet suojaavat silmää ulkoisilta vaurioilta ja yhdessä kyynelnesteen kanssa voitelevat silmän pintaa. Poikkeamat silmäluomissa voivat haitata luomien toimintaa ja näin vaikuttaa myös näkökykyyn.
Raskaat yläluomet
Raskaiden yläluomien taustalla voi olla riippuluomi, lippaluomi tai kulmakarvan laskeutuminen tai kaikki nämä tekijät yhdessä.
Alaluomien virheasennot
Alaluomi on normaalisti napakasti kiinni silmän pinnassa. Jos luomi kääntyy sisäänpäin, ripset pääsevät hankaamaan silmän pintaa ja tämä voi aiheuttaa roskantunnetta, silmän punoitusta, vetistystä, rähmintää ja jopa näön sumenemista.
Alaluomi voi myös kääntyä ulospäin, jolloin silmä punoittaa ja vetistää, luomireunat tulehtuvat ja ärtyvät.
Muut silmäluomien toiminnalliset ongelmat:
Silmäluomissa voi olla myös erilaisia kasvaimia, rasvapatteja ja näppylöitä, jotka voivat kosmeettisen haitan lisäksi aiheuttaa todellista näköhaittaa tai muutosta luomen toiminnassa.
Varaa aika silmäkirurgin vastaanotolle
Eiran sairaalan silmäkirurgin vastaanotolla selvitetään oireiden aiheuttaja ja mietitään hoitovaihtoehdot. Hoito on usein paikallispuudutuksessa tapahtuvaa päiväkirurgista toimintaa.
Toimenpiteen jälkeen mustelmat ja turvotus ovat tavallisia. Sairausloman pituus vaihtelee päivästä kymmeneen päivään ja paikallista salva- tai tippahoitoa määrätään tapauskohtaisesti. Ompeleet poistetaan tavallisesti viikon kuluttua toimenpiteestä.