Mistä vatsalihasten erkauma johtuu?
Raskauden aikana kasvava kohtu ja lapsi venyttävät tulevan äidin vatsanpeitteitä. Kyseessä on luonnollinen prosessi jossa myös suorat vatsalihakset erkanevat toisistaan. Kasvava kohtu ja lapsi venyttävät paitsi aluetta suorien vatsalihasten välissä, myös vatsanpeitteiden lateraali- eli sivuosia.
Vatsanpeitteet palautuvat synnytyksen jälkeen noin vuoden ajan.
Miksi erkauma kannattaa hoidattaa?
Osalla naisista palautuminen raskaudesta tai raskauksista on poikkeavaa, ja vatsanpeitteet sekä suorien vatsalihasten väli jäävät huomattavan venyneiksi ja vatsalihasten väliin voi jäädä pysyvä suorien vatsalihasten erkauma.
Jos erkauma on suuri (yli 5 cm), niin se muuttaa normaalipainoisella henkilöllä vatsanpeitteiden anatomiaa ja fysiologiaa, kun napakaksi tarkoitettu voimaa välittävä lihaskalvo-lihasjatkumo onkin veltto, eikä vartalon ja alaraajojen voima välity tarkoituksenmukaisesti.
Erkauman tyypillisiä oireita ovat:
- selkäkivut
- vartalon tuen puute arjessa ja liikuntaharrastuksissa
- vaikeus nostaa ja kumarrella
- vaikeus tehdä kiertoliikkeitä
Tavallinen vatsalihasliike, istumaannousu, saattaa olla yhtäkkiä mahdotonta tehdä, ja selkä ja keskivartalo väsyvät poikkeavan nopeasti jo pelkästä seisomisesta ja kävelemisestä. Osalla naisista vatsa on huomattavan ulkoneva, kuin olisi edelleen raskaana ja onnitteluita "perheen lisäyksestä" saa vielä tämän tästä.
Joskus suorien vatsalihasten väli toipuu paremmin, mutta toipuminen on vaillinaista vatsanpeitteiden sivuosien osalta. Tällöin vatsa voi olla huomattavan ulkoneva, vaikka suorien vatsalihasten erkauma olisi lievä. Oireet ovat usein samanlaiset vatsanpeitteiden sivuosaan painottuvassa lihaskalvo-ongelmassa ja varsinaisessa suorien vatsalihasten erkaumassa.
Erkauma voi aiheuttaa myös tyriä ja mahdollisesti ongelmia myös lantiopohjan lihaksissa kuten virtsanpidätysongelmia.
Mistä tietää onko vatsalihasten erkauma?
Erkaumaa voit itse tunnistella seuraavasti:
- Asetu selinmakuulle.
- Jännitä vatsalihaksia tekemällä vatsarutistus.
- Tunnustele vatsalihasten keskilinjaa yläasennossa, kun vatsalihakset ovat jännittyneet.
Anna pään laskeutua hitaasti takaisin alustalle ja anna sormien liukua vatsalihasten keskilinjan mukana.
Tuntuuko vatsalihasten keskilinja pehmeältä ja uppoavatko sormet vatsaan? Jos keskivatsan lihasten väliin jää rako, kyseessä on erkauma.
Mikäli omakohtainen tunnustelu tuntuu vaikealta tai olet tunnistanut erkauman ja synnytyksestä on jo aikaa, hakeudu erkaumiin erikoistuneen plastiikkakirurgin vastaanotolle. Hän arvioi erkauman suuruuden ja mahdollisen tarpeen sen korjaukseen.
Miten vatsalihasten erkauma hoidetaan?
Lievää erkaumaa kuntoutetaan vahvistamalla lantiopohjan lihaksia ja vatsalihaksia. Erkauman ensisijainen hoitomuoto onkin aina syvien vatsalihasten kuntoutus, siinäkin tapauksessa, että leikkaushoitoa harkitaan. On olennaista, että syvien lihasten vatsalihasten hahmotus on riittävällä tasolla, jotta leikkauksen jälkeinen toipuminen ja vartalon kannattelu palautetulla anatomialla onnistuvat sujuvasti.
Plastiikkakirurgi arvio aina yksilökohtaisesti hoidon tarpeen ja potilaan omien tarpeiden mukaan. Silloin kun kyse on leveästä erkaumasta tai huomattavasta yleisestä venyneisyydestä lihaskalvossa, leikkaus on sairaudenhoitoa ja arvonlisäverotonta.
Erkauman kirurginen hoito on tehokasta.
Erkaumaleikkaus toteutetaan useimmiten ns. abdominoplastia-tekniikalla, jossa arpi sijoittuu bikinirajaan ja lisäksi navan pohjalle tulee navan uudelleen istuttamisen vuoksi arpi. Kun vatsanpeitteiden erkauma korjataan leikkauksessa, suorat vatsalihakset palautetaan takaisin keskiviivaan anatomiselle paikalleen ja lisäksi lihaskalvosta poistetaan sivusuuntainen löysyys, mikäli sitä on. Sivusuuntaisen löysyyden korjaaminen on olennaista sekä esteettisistä että toiminnallisista syistä.
Osa potilaista toivoo, että kylkien, ”jenkkakahvojen” ja häpykummun kudosta vähennetään leikkauksen yhteydessä rasvaimulla. Tällä saadaan tietyillä vartalotyypeillä viimeistelty lopputulos.
Voit perehtyä erkauman leikkaukseen plastiikkakirurgi Reetta Tuomisen omilla erkauman leikkausta käsittelevillä sivuilla.
Napatyrä ja sydänalatyrä
Ohentuneessa lihaskalvossa tavataan varsin usein myös napatyriä tai sydänalatyriä, jotka sijaitsevan navan ja miekkalisäkkeen välissä.
Normaalipainoisen naisen keskiviivan tyrän diagnostiikassa tulisi aina selvittää, onko kyseessä erkauman myötävaikutuksella syntynyt tyrä. Jos potilaalla on sekä erkauma että tyrä, pelkän tyrän korjaaminen ei useinkaan tuota hyvää lopputulosta. Nämä tyrät voidaan ja kannattaakin korjata erkaumaleikkauksen yhteydessä.
Ennen erkaumaleikkausta huomioitavaa
Leikkauksen ajoituksen suhteen kannattaa huomioida, että painoindeksin tulisi olla lähellä normaalia. Jos vatsaontelossa on runsaasti rasvaa, ei lihaskalvoa voi kiristää tarkoituksenmukaisesti. Hyvä nyrkkisääntö on, että pystyasennossa ulostyöntyvän vatsan tulee painua tasaiseksi selin makuulla. Leikkausta ei haavanparanemisongelmien vuoksi tehdä tupakoitsijoille.
Tekstin sisältö: Plastiikkakirurgi Reetta Tuominen