Milloin lääkehoitoa käytetään lihavuuden hoidossa?
Monet ovat kamppailleet pitkään lihavuuden kanssa ja kokeilleet useita erilaisia elintapamuutoksia saavuttamatta pysyviä tuloksia. Lääkehoitoa on mahdollista harkita, jos elintapamuutokset eivät ole tuoneet toivottua vaikutusta painoon. Lääke voi parantaa laihtumistulosta, mutta vaatii pitkää hoitoa ja samanaikaisia muutoksia elintavoissa.
1. Lääkehoitoa käytetään tukemaan elintapamuutosta
Vaikka noudattaisit annettuja suosituksia elintapamuutoksessa, niin aina ne eivät tuota riittävää tulosta. Lääkehoito voi auttaa laihdutuksen käyntiin saamisessa.
Lihavuuden lääkehoito on tutkitusti ja todistetusti tehokasta; laihtumistulokset lääkehoitoa käyttävillä ovat keskimäärin 2–3 kertaa parempia kuin pelkillä elintavoilla laihdutettaessa.
2. Jos ruokahalun hallinnassa on haasteita
Toisinaan ruokahalun hallinta on haasteellista ja annoskoot ovat kasvaneet liian suuriksi. Lisäksi, vaikka ei olisikaan nälkä, tulee helposti naposteltua ja mielitekoja on vaikea vastustaa.
Lihavuuslääkkeet parantavat kylläisyyden tunnetta ja voivat helpottaa syömisen hallintaa. Tunnesyömiseen on mahdollista saada apua myös muista elintapojen muutospoluistamme.
Lue lisää Elintapojen muutospoluista
3. Painonpudotuksen jälkeen
Elintapoja muuttamalla on saatu painoa pudotettua, mutta elimistö pyrkii palaamaan usein takaisin ylipainoon. Lihavuuslääkkeiden avulla on mahdollista tukea pysyvää painonpudotusta. Lihavuuden lääkehoito on tutkitusti ja todistetusti tehokasta; laihtumistulokset lääkehoitoa käyttävillä ovat keskimäärin 2–3 kertaa parempia kuin pelkillä elintavoilla laihdutettaessa.
Lääkehoidon vaikutus elimistöön on aina yksilöllinen. Sisätautilääkärimme perehtyvät tilanteeseesi ja suosittelevat juuri sinulle sopivaa hoitoa.
Varaa 60 min maksuton neuvontakäynti painonhallintaklinikan sairaanhoitajalle tästä. Hän opastaa miten pääset eteenpäin lihavuuden lääkehoitopolulla.
Kenelle lihavuuden lääkehoito sopii?
Perusterveiden kohdalla lihavuuslääkkeitä voidaan harkita, jos painoindeksi eli BMI on yli 30. Ylipainoisilla (BMI vähintään 27) lihavuuslääkitys voidaan aloittaa, mikäli ylipainoon liittyy jokin sairaus, jonka hoito edellyttää laihduttamista.
Tällaisia liitännäissairauksia ovat:
- tyypin 2 diabetes
- verenpainetauti
- korkea kolesteroli
- uniapnea
- nivelrikko
Miten lihavuuden lääkehoito tapahtuu Eirassa?
Lääkehoito aloitetaan sisätautilääkärin kanssa. Pääset lääkärin vastaanotolle lihavuussairaanhoitajan kautta. Lääkäri seuraa lääkehoidon toteutumista jatkossa seurantavastaanotoilla ja puhelinsoitoin.
Lisäksi saat meiltä kokonaisvaltaista tukea elintapojen muutoksiin. Etenkin ruokahalua hillitsevät lääkkeet voivat parantaa kylläisyyttä sekä syömisen hallintaa ja siten auttavat ruokailutottumusten muokkaamisessa terveellisemmiksi.
Kokonaisvaltainen painonhallintatiimimme; lihavuussairaanhoitaja, sisätautilääkäri, fysioterapeutti ja ravitsemusterapeutti, auttavat sinua pysyvään painonhallintaan. Me autamme sinua onnistumaan! Lue lisää: Elintapojen muutospolut
Varaa aika maksuttomalle neuvontakäynnille
Painonhallintaklinikan sairaanhoitaja kartoittaa neuvontakäynnillä tilanteesi ja osaa neuvoa sinulle sopivimman hoitopolun. Voit keskustella lihavuussairaanhoitajamme kanssa myös puhelimitse. Sen jälkeen saat ajan sisätautilääkärille.
Painonhallintaklinikan ammattilaistiimi tekee tiivistä yhteistyötä sinun parhaaksi ja konsultoi tarvittaessa toisiaan. Joskus saatat tarvita lisätukea tai -tutkimuksia. Koko painonhallintatiimimme on käytettävissäsi yksilöllisten tarpeittesi mukaisesti.
Erillistä maksua vastaan käytössäsi ovat:
- Fysioterapeutti / PT
- Psykologi
- Ravitsemusterapeutti
- Sisätautilääkärin lisäkäynnit (välttämättömiä lääkehoidon seurannassa)
- Laboratoriotutkimukset