SYDÄNKOHTAUSRISKITESTIin kannattaa tulla:

  • Jos sinulla on sukurasitteena sydän- ja verisuonitauteja kuten sepelvaltimotauti tai tyypin 2 diabetes
  • tai sinulla on jokin sepelvaltimotaudin riskitekijöistä: korkea kolesteroli, diabetes, korkea verenpaine.
  • Tai sinulla on ollut oireina rintakipuja, hengenahdistusta, väsymystä tai rytmihäiriöitä.

 

Jos olet sepelvaltimopotilas, Hertta sydänkohtausriskitestin avulla voidaan arvioida riskiä saada uusi kohtaus.

Niiden henkilöiden kohdalla jotka käyttävät kolesteroli lääkkeitä, Hertta-testin avulla voidaan arvioida hoidon riittävyys sydänkohtausriskin kannalta. 

 

UUTTA - saat selville myös riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen!

Nyt Hertta-testillä on mahdollista saada määritettyä myös riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Yksi testi, kaksi tulosta. Diabetes-riskiluku on suoraan prosentuaalinen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

 

MIKÄ SYDÄNKOHTAUSRISKITESTI HERTTA ON?

Hertta sydänkohtausriskitesti perustuu verinäytteeseen. Testin avulla saadaan mitattua vakavan sydänkohtauksen riskiä tarkemmin kuin yleisesti käytettyjen kolesterolimittausten avulla. Samalla testillä voidaan määrittää myös riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Hertan avulla pystytään ennustamaan lähivuosien (1-10 vuotta) sydänkohtausriskiä. Teettämällä Hertta-sydänkohtausriskitestin saat selville kuulutko sydänkohtausriskiryhmään ja onko sinulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tämä tieto auttaa sinua muuttamaan elintapojasi ajoissa ja pienentämään riskiä.

 

Tietoa sydänkohtauksesta eli sydäninfarktista

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti on äkillisestä hapenpuutteesta johtuva kuolio sydänlihaksessa. Kuoliota edeltää tukos, joka estää verenkierron sydänlihaksessa. Tukoksen seurauksena sydänlihassolut alkavat kärsiä hapenpuutteesta ja vaurioituvat. Jos tukosta ei saada avatuksi ja hapenpuute jatkuu, vaurio etenee vähitellen muutaman tunnin kuluessa ja sydänlihas menee kuolioon.

Infarktin taustalla on usein sepelvaltimotauti, joka ahtauttaa valtimosuonia. Infarkti voi johtua myös valtimoa ahtauttamattoman pullistuman repeämisestä ilman, että se olisi aikaisemmin aiheuttanut potilaalle mitään oireita. Tämän vuoksi sydäninfarkti tai sydänkuolema voi olla myös sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire.

Sydäntaudit ja diabetes liittyvät molemmat aineenvaihduntaan ja verenkiertoon. Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus jossa insuliinin käsittely elimistössä heikkenee. Elimistön korkea verensokeri lisää moninkertaisesti sydän- ja verisuonisairausten riskiä. Diabetes altistaa valtimoita ahtaumien muodostumiselle ja ahtaumat voivat puolestaan aiheuttaa sydänkohtauksen.

HERTTA SYDÄNRISKITESTI HELPOSTI JA NOPEASTI

Hertta-testiin voit tulla suoraan laboratorioomme ilman lähetettä sekä ilman ajanvarausta.

Tulokset tulevat 5-10 työpäivän sisällä ja ne lähetetään omakantaan. Jos riskiluku on korkea, on hyvä varata aika lääkärille ja keskustella miten toimia riskin alentamiseksi.

Eiran sairaalan laboratorio
osoite: Laivurinkatu 29, Helsinki

Katso aukioloajat tästä

Laboratorion puhelinnumero 09 1620 700

Hinnasto
Hinta

Sydänkohtausriskitesti Hertta

125 €

Testiin voi tulla ilman lääkärin lähetettä suoraan laboratorion aukioloaikoina - ei KELA-korvausta. Testistä ei peritä toimistomaksua.