Välikorvantulehdus
Välikorvantulehdukseen altistavia tekijöitä ovat
- nuori ikä
- nuhakuume
- päiväkoti- ja perhepäivähoito
- tutti
- altistuminen tupakansavulle
- allerginen nuha.
Välikorvantulehduksen oireet
Tulehduksen aste välikorvassa vaihtelee suuresti kuten sen oireetkin. Yleensä välikorvantulehdus kehittyy nopeasti. Välikorvan tulehduksen tyypillisiä oireita ovat
- korvakipu
- kuume
- nuhakuumeen aikana tai sen jälkeen muutoin tyytyväinen lapsi muuttuu kärttyisäksi
- ruoka ei maistu
- nukkuminen vaikeutuu
Äkillisen välikorvantulehduksen hoito
Välikorvantulehdus yllättää usein yöllä ja kivulias lapsi tarvitsee pikaista kivunlievitystä. Kotona kannattaakin pitää sopivaa kipulääkettä lääkekaapissa valmiina. Lääkärissä käynnin voi siirtää seuraavaan päivään jos lapsi muuten voi hyvin.
Välikorvantulehdus hoidetaan yleensä viisi päivää kestävällä antibioottihoidolla ja kipulääkityksellä. Usein kipeässä korvassa käytetään myös puuduttavia korvatippoja. Nuhatipat ja pystympi asento auttavat jos lapsi on hyvin tukkoinen.
Jos lapsella on korkea kuume, hän on hyvin kivulias, ja tärykalvo pullottaa, voi tärykalvopisto olla aiheellinen toimenpide. Hyvässä paikallispuudutuksessa toimenpide on kivuton.
Lieväoireisessa välikorvantulehduksessa voidaan antibioottihoito siirtää tai välttää edellyttäen, että paraneminen varmistetaan parin päivän kuluessa vastaanotolla. Lukuisat antibioottihoidot edistävät bakteereissa kykyä vastustaa antibiootteja ja häiritsevät lasten omia infektiopuolustustekijöitä.
Välikorvantulehduksen tarkistuskäynti tapahtuu viimeistään neljän viikon kuluttua korvatulehduksen toteamisesta
Pitkittyneen välikorvantulehduksen hoito
Pitkittyneessä välikorvantulehduksessa välikorvan limakalvolle muodostuu soluja, joita terveessä korvassa ei ole. Nämä muodostavat limaeritettä, jota häiriintynyt värekarvatoiminta ei pysty kuljettamaan normaalisti korvatorven kautta ulos. Tällöin kuulo madaltuu.