Missä okasolusyöpää esiintyy tyypillisimmin?
Suurin osa okasolusyövistä esiintyy ihon valovaurioalueilla. Okasolusyöpä voi ilmaantua myös aiemmin terveelle iholle tai pitkäaikaiseen haavaan, vanhaan arpeen tai sädehoidetulle iholle.
Okasolusyöpää esiintyy usein alueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle, esim.:
- kasvoissa,
- huulissa,
- korvanlehdissä,
- päälaella,
- kädenselissä,
- kyynärvarsissa
- säärissä,
- kroonisessa haavassa.
Okasolusyövän toteaminen
Jos ihosyöpä on edennyt okasolusyöpävaiheeseen, se on melko hyvin jo silmämääräisesti havaittavissa ja kokenut ihotautilääkäri tunnistaa okasolusyövän ulkonäön perusteella. Poikkeuksen tekevät kroonisiin haavoihin tulleet okasolusyöpätapaukset. Ihosta otetaan kudosnäyte, jolla lopullinen varmuus saadaan.
Pitääkö okasolusyövästä olla huolissaan?
Okasolusyövän toteamisessa olisi tärkeää, että muutosta epäilevä henkilö hakeutuisi ajoissa tutkimuksiin ja hoitoon, jo esiastevaiheessa. Esiasteita hoidetaan paikallisesti ja näin estetään niiden etenemien okasolusyöväksi.
Jos muutos on edennyt okasolusyöpävaiheeseen, olisi tärkeää saada hoitoa jo pienen muutoksen ollessa kyseessä. Pienen muutoksen hoito on merkittävästi helpompaa kuin kookkaiden ja mahdollisesti jo etäpesäkkeitä lähettäneiden kasvainten hoito.
Miten okasolusyöpä hoidetaan?
Okasolusyövän hoito on ensisijaisesti leikkaus. Sädehoitoa voidaan harkita, jos leikkausta on vaikea toteuttaa joko muutoksen koon tai sijainnin vuoksi tai potilaan huonon yleiskunnon vuoksi. Sädehoito ei paranna okasolusyöpää, mutta vähentää oireita ja hidastaa syövän etenemistä.
Okasolusyövän ehkäisy
Paras tapa ehkäistä okasolusyöpää on välttää haitallista UV-säteilyä sekä tarkistuttaa iho säännöllisesti, jos epäilyttäviä ihomuutoksia alkaa ilmaantua. Ihosyövän esiasteiden tehokas hoito vähentää okasolusyövän synnyn riskiä merkittävästi.
Iho suojataan auringolta vaatetuksella ja lieripäähineellä. Ne ihon alueet, jotka altistuvat auringolle suojataan aurinkosuojavoiteella (suojakerroin 50). Silmien ja silmäluomien suojana on hyvä käyttää aurinkolaseja.
Ihon omaseuranta on hyvä tehdä säännöllisesti pari kertaa vuodessa, ja mikäli havaitset ihomuutoksia, on hyvä varata aika ihotautilääkärille varmuuden saamiseksi.