Missä Bowenin tautia esiintyy tyypillisemmin?
- Bowenin tautia esiintyy usein
- kasvoissa,
- korvalehdissä,
- kaulassa,
- päänahassa ja
- raajoissa.
Bowenin tautia esiintyy harvemmin vartalolla.
Bowenin taudin toteaminen?
Bowenin tautia on syytä epäillä, jos hilseilevä läiskä kasvoissa, kaulassa, päänahassa tai raajoissa ei parane kortisonivoiteen avulla. Ihotautilääkäri varmistaa diagnoosin ottamalla koepalan tutkittavalta alueelta.
Pitääkö Bowenin taudista olla huolissaan?
Bowenin tautia ei voi hoitaa itse ja se voi hoitamattomana edetä karvatuppia pitkin syvemmälle. Kun syöpä tunkeutuu orvaskeden ja verinahan välisen kalvon läpi, se on muuttunut okasolusyöväksi.
Säännöllinen omaehtoinen ihon tarkkailu, auringon UV-säteilyltä suojautuminen ja hakeutuminen ihotautilääkärin vastaanotolle tarpeen vaatiessa on hyvä muistaa.
Miten Bowenin tauti hoidetaan?
Erittäin paksut, haavautuneet läiskät poistetaan leikkaamalla. Pienet, ohuet ja yksittäiset läiskät voidaan hoitaa joko jäädytyshoidolla, hiilidioksidilaserilla ja PDT-hoidolla eli niin sanotulla fotodynaamisella punavalohoidolla. PDT-hoito sopii myös laaja-alaisempien läiskien hoitoon.
Bowenin taudin ehkäisy
Paras tapa ehkäistä Bowenin tautia on välttää haitallista UV-säteilyä. Iho suojataan vaatetuksella ja lieripäähineellä. Ne ihon alueet, jotka altistuvat auringolle suojataan aurinkosuojavoiteella (suojakerroin 50). Silmien ja silmäluomien suojana on hyvä käyttää aurinkolaseja.
Ihon omaseurana on hyvä tehdä säännöllisesti pari kertaa vuodessa ja mikäli havaitset ihomuutoksia, on hyvä varata aika ihotautilääkärille varmuuden saamiseksi.