Mikä on aurinkokeratoosi?

Aurinkokeratoosi eli aktiininen keratoosi on ihon uloimman osan eli orvaskeden muutos, joka voi hoitamattomana muuttua ihon pinnalliseksi syöväksi eli Bowenin taudiksi ja edelleen pahanlaatuiseksi okasolukerroksen syöväksi eli okasolusyöväksi.

 

Mikä aiheuttaa aurinkokeratoosin?

Aurinkokeratoosi tulee auringon UV:n rasittamalle ihoalueelle. Tärkein syy on pitkäaikainen ja toistuva altistuminen auringon ultraviolettisäteelle. Aurinkokeratoosin puhkeamiseen vaikuttaa koko elämän aikana saadun ultraviolettisäteilyn yhteen laskettu määrä. Siksi tauti yleistyykin iän myötä. Jos olet ollut paljon auringon UV-säteille alttiina voi aurinkokeratoosia esiintyä jo alle 35-vuotiaana. 50-vuotiaana tauti ei ole enää harvinainen ja yli 70-vuotiaana aurinkokeratoosi on tavallinen. Aurinkokeratoosia tulee lähes jokaiselle valkoihoiselle suomalaiselle, jos vain elää tarpeeksi vanhaksi.

Auringon UV-säteilyn lisäksi aurinkokeratoosille altistaa myös solarium ja UV-valohoitojen ultraviolettisäteily. Sairastumisriskiä lisää tupakointi ja elimistön omaa immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai lääkitys.

Säännöllinen ihotarkistus taudin toteamiseksi ja seurannaksi ihotautilääkärillä on tärkeää, etenkin kun ikää tulee lisää.

 

Miltä aurinkokeratoosi näyttää?

Aurinkokeratoosia ei aina itse havaitse. Huomaamattomana se saattaa näyttää vain kuivalta iholta tai sen voi sekoittaa ihottumaan: iho kutiaa ja punoittaa kuten ihottumassa. Toisinaan keratoosin sarveisaineen kasvu on hyvin voimakasta, jolloin ihomuutos saattaa muistuttaa hyvänlaatuista rasvaluomea.

 

Ihoa tarkasteltaessa on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin oireisiin:

Varhaisvaiheessa aurinkokeratoosi näyttää pieneltä punoittavalta täplältä tai litteältä syylältä. Aurinkokeratoosi voi muuttua melko tarkkarajaiseksi, karheaksi, vaalean hilseen peittämäksi punertavaksi läiskäksi. Myöhemmässä vaiheessa läiskä voi tummua, jolloin se muistuttaa kookasta kesakkoa.

Huulessa aurinkokeratoosi voi olla rohtuva ja kuoriutuva ihomuutos, joka ei parane.

Aurinkokeratoosin koko voi vaihdella muutamasta millimetristä muutamaan senttiin. Iholla voi olla vain yksi läiskä tai niitä voi useita.

Jos epäilet aurinkokeratoosia, varaa aika ihotautilääkärille!

Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua aina, jos havaitset ihossa ihomuutoksia, jotka eivät parane perushoidolla. Ihotautilääkärillämme on vuosien kokemus ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta. Vastaanotolla hän tutkii ja arvioi tilanteen ja ottaa tarvittaessa koepalan.

Ihomuutosten ja iholuomien kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan anna asiantuntijamme arvioida onko syytä huoleen.

Varaa aika ihotautilääkärille

Missä aurinkokeratoosia esiintyy tyypillisemmin?

Aurinkokeratoosia esiintyy yhtenä tai useampana läiskänä eniten UV-säteilylle altistuneilla keho osilla kuten

  • kasvoissa,
  • korvanlehdissä,
  • kädenselissä,
  • kyynärvarsissa
  • ja kaljuilla miehillä päälaella.

 

Aurinkokeratoosin toteaminen

Kokenut ihotautilääkäri tunnistaa aurinkokeratoosin vastaanotolla ihotarkistuksen yhteydessä. Tarvittaessa hän ottaa koepalan mikroskooppista tutkimusta varten.

 

Pitääkö aurinkokeratoosista olla huolissaan?

Arviolta noin joka neljäs aurinkokeratoosi paranee itsestään. Aurinkokeratoosi voi hoitamattomana johtaa pinnalliseen ihosyöpään ns. Bowenin taudiksi. Pinnallinen ihosolusyöpä voi edelleen edetä okasolusyöväksi.

Riski yksittäisen aurinkokeratoosin muuttumisesta oksasolusyöväksi on melko pieni, mutta mitä enemmän iholla on aurinkokeratoosia, sitä suurempi todennäköisyys on kehittyminen Bowenin taudiksi ja siitä edelleen okasolusyöväksi.

Säännöllinen omaehtoinen ihon tarkkailu, auringon UV-säteilyltä suojautuminen ja hakeutuminen ihotautilääkärin vastaanotolle tarpeen vaatiessa on hyvä muistaa.

 

Miten aurinkokeratoosia hoidetaan?

Aurinkokeratoosia voidaan hoitaa joko jäädytyshoidolla ja PDT-hoidolla eli niin sanotulla fotodynaamisella punavalohoidolla tai pinnallisten ihosyöpien hoitoon kehitetyllä lääkevoidehoidolla. Tauti voi hoidosta huolimatta uusiutua alueilla, jotka ovat alttiita UV-säteilylle. Edellisen aurinkokeratoosin lähelle voi ilmaantua toinen esiaste. Tämän vuoksi hoidonkin jälkeen itsetarkkailu on tarpeen ja mahdollisten uusien muutosten ilmaantuessa on hyvä hakeutua säännöllisesti ihotautilääkärin vastaanotolle. Jos aurinkokeratoosia hoidetaan ajoissa, se ei kehity syöväksi asti.

 

Aurinkokeratoosin ehkäisy

Paras tapa ehkäistä aurinkokeratoosia on välttää haitallista UV-säteilyä. Iho suojataan vaatetuksella ja lieripäähineellä. Ne ihon alueet, jotka altistuvat auringolle suojataan aurinkosuojavoiteella (suojakerroin 50). Silmien ja silmäluomien suojana on hyvä käyttää aurinkolaseja.

Ihon omaseurana on hyvä tehdä säännöllisesti pari kertaa vuodessa ja mikäli havaitset ihomuutoksia, on hyvä varata aika ihotautilääkärille varmuuden saamiseksi.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle

Tervetuloa kokeneiden ihotautilääkärien vastaanotolle!
Tutkimus- ja hoitomenetelmistä valitaan yhdessä sinun kanssasi tilanteeseen parhaiten soveltuvat vaihtoehdot.

Eiran sairaalan ihotautilääkärit
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto. Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito. Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hanna Raitio Eiran sairaalassa, erityisosaaminen kemialliset ihonkuorinnat, täyteainehoidot, mesaterapia, kryopolyysi. Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ti 1.10.
09.00
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.

ti 1.10.
11.30
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.

ti 1.10.
14.00
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.

Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää ihotaudeista ja palveluista
Ihotaudit_melanooma-ei-ole-ainoa-ihosyöpä.jpg

Melanooma ei ole ainoa ihosyöpä – Aurinko altistaa myös muille ihosyöville

Auringolle altistuminen edesauttaa Suomen yleisimpien ihosyöpien eli okasolusyövän ja tyvisolusyövän syntyyn. Toisin kuin melanoomaa, niitä voidaan hoitaa ei-leikkauksellisesti fotodynaamisen PDT-hoidon avulla.

Lue lisää
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowenin tauti

Bowenin tauti on ihon uloimman kerroksen pinnallinen syöpä, vaikkakin harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste, aurinkokeratoosi. Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane perusvoiteen tai kortisonivoiteen avulla. Varaa aika kokeneille ihotautilääkäreillemme helposti nettiajanvarauksestamme. He arvioivat onko syytä huoleen.

Lue lisää
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa. Se kehittyy hitaasti ja yleisyys lisääntyykin siksi iän myötä. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan tyvisolusyövän jo alkuvaiheessa, jolloin pystytään estämään sen eteneminen syvempiin kudoksiin. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
PDT-punavalohoitoon käytettävä laite Eiran sairaalassa.

PDT eli fotodynaaminen hoito

PDT-hoito eli fotodynaaminen hoito on ei-leikkauksellinen hoitomuoto, jota käytetään ensisijaisesti okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän eli pintabasaliooman hoitoon. Hoito sopii etenkin alueille, jotka ovat kosmeettisesti näkyvällä paikalla ja halutaan välttää arpien syntyminen.

Lue lisää
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Iholuomiklinikka

Mietityttääkö luomi tai ihomuutos? Oletko runsasluominen? Onko ihosi palanut useasti? Älä murehdi turhaan, vaan anna asiantuntijamme arvioida, onko syytä huoleen. Varaa aika Eira Iholuomiklinikalle ihotautilääkärin tekemään luomitarkastukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Asiat selviävät tutkimalla!

Lue lisää
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 116 €
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 30 min alk. 156 €
 
Erikoislääkärit
 
Hjerppe Anna, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Koskenmies Sari, Ihotautien erikoislääkäri
Raitio Hanna, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri 
 
Ihomuutosten poisto  
PDT fotodynaaminen valoaktiivihoito UUTTA! alk. 650 €
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 510 €
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  alk. 221 €
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti