MITÄ ON AKNE?

Akne on ihon talirauhasten ja karvatuppien tulehdus, jonka aiheuttaa iholla normaalisti esiintyvät bakteerit, yleisimmin Propionibacterium acnes. Liiallinen talin tuotanto aiheuttaa ihossa kroonisen tulehduksen sekä pigmenttihäiriöiden muodostumista ja lisääntymistä. Talinerityksen lisääntymisen myötä talitiehyet tukkeutuvat. Tukosta kutsutaan komedoksi, joka koostuu keratiinista ja talista. Tukoksen seurauksena iholle ilmaantuu mustapäitä, valkopäitä, papuloita ja finnejä.

 

Eri aknetyypit:

Akne voidaan jaotella eri tyyppeihin siinä esiintyvien oireiden mukaan:

  1. Ei-tulehduksellisessa aknessa ihossa esiintyy mustapäitä / valkopäitä / papuloita.
    Valkopäät ovat pieniä ihonvärisiä näppyjä. Ne syntyvät kuten mustapäätkin ihohuokosen tukkeuduttua. Erona mustapäihin on, että valkopäät ovat umpeutuneet ihon pinnalta.

    Papulat ovat ihon pinnalla olevia kiinteitä ja punoittavia näppylöitä, joten sisällä on valkopää. Myös papulan aiheuttaja on ihohuokosen tukos. Papula ei nouse selkeästi koholle ihon pinnasta.

  2. Tulehduksellisessa aknessa ihossa on edellämainittujen lisäksi tulehtuneita märkäpäisiä näppylöitä eli finneja (pusteli).

  3. Vaikeassa ja syvässä aknessa ihossa on syviä märkäpesäkkeitä ja onteloita, joista jää arpia iholle.
 

Mikä aiheuttaa aknea?

Akne on erityisesti nuorten sairaus, joka puhkeaa murrosiässä 12-16 vuoden iässä kun testosteronin eli mieshormin eritys käynnistyy ja lisää ihon talineritystä. Aknen perimmäistä syytä ei kuitenkaan tunneta ja ei tiedetä, miksi jotkut sairastuvat akneen.

Taipumus akneen on perinnöllistä, ja mikäli vanhemmalla on ollut murrosiässä vaikea akne, kannattaa lapsen tullessa murrosikään tämä huomioida ja varata aika aknen hoitoon ajoissa.

Aknen syntyyn vaikuttavat oleellisesti 

  • ihon lisääntynyt talineritys, 
  • talirauhasten lisääntynyt bakteerimäärä ja 
  • talirauhastiehyiden tukkeutuminen.

Naisilla on usein enemmän oireita ennen kuukautisia.

 

Mikä pahentaa akneoireita?

Akneoireisiin voi itse vaikuttaa jonkin verran välttämällä sitä pahentavia ulkoisia tekijöistä kuten: 

  • tupakointia,
  • alkoholia,
  • rasvaista ja paljon sokeria sisältävää ruokaa,
  • ihoa liiallisesti kuivattavaa saippuapesua.
Myös muut ulkoiset tekijät, kuten puutteellinen hygienia, rasvaiset voiteet ja lämpö/kuumuus voivat pahentaa akneoireita. Lääkkeistä aknea voivat pahentaa tietyt hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, kortikosteroidit, litium, jotkut epilepsialääkkeet, testosteroni ja anaboliset steroidit.

 

Missä aknea esiintyy?

Aknea esiintyy yleensä kasvoilla, mutta myös selässä ja rinnassa. Aknesta kärsivillä esintyy myös päänahan rasvoittumista ja tali-ihottumaa.

 

Aikuisiän akne

Joissakin tapauksissa oireet jatkuvat vielä aikuisiässä yli 40-vuotiaanakin. Aikuisiän akne on lisääntynyt etenkin naisilla. Hormonaaliset muutokset, hormonaalinen ehkäisy ja stressi saattavat laukaista aikuisiän aknen erityisesti naisilla. Miehillä aikuisiän akneen liittyy usein paksu, rasvainen iho, sekä nuorempana esiintynyt akne.

Ruusufinni ja karvatupentulehdus muistuttavat aknea ja siksi onkin tärkeää ennen hoidon aloittamista selvittää mistä on kyse.

Aknen hoito

Hyvän aknehoidon perusteena on ensin kartoittaa aknen tyyppi. Onko kyseessä ei-tulehduksellinen / tulehduksellinen vain vaikea akne. Lisäksi pitkäjänteisellä oikein suunnitellulla hoidolla saadaan parhaat tulokset. Usein erilaisten hoitomuotojen yhdistäminen ja tehostaminen tuovat hyvän lopputuloksen.

Hoitamaton akne voi olla kivulias, erityisesti jos kyseessä on tulehtuneet märkäiset näppylät tai kystat.

Jos akne ei pysy lieväoireisena, aknen kanssa ei kannata jäädä yksin.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle. Ihotautilääkärin tekemän ihoanalyysin perusteella määritellään juuri sinun iholle sopiva paras hoitomuoto.

Aknen kotihoidon ja lääkehoidon tukena meillä Eirassa kokenut esteettinen sairaanhoitaja-kosmetologi tekee mekaanisia ihonpuhdistuksia sekä antaa erilaisia laitehoitoja. Laitehoidot voidaan lisätä hoitosuunnitelmaan, kun ihon tulehdus on ensi hoidettu.

Lisäksi aknen hoitoa tukemaan valitaan ihon tarpeita tukevat medikaaliset ihonhoitotuotteet.

Älä jää aknen kanssa yksin!

Akne on hoidettavissa ja mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä paremmin vältytään arpien muodostumiselta.

Varaa aika kokeneille ihotautilääkäreillemme ja anna heidän arvioida ja suunnitella juuri sinun ihollesi paras mahdollinen hoito.

Varaa aika ihotautilääkärille

Aknen perushoito kotona

Kotikonstein aknea voi hoitaa ph:ta alentavilla puhdistustuotteilla, mutta liiallista pesua on kuitenkin syytä välttää. Liiallinen pesu kuivattaa ihon pintaa ja pahentaa entisestään akneihoa. Akneihon hoidossa on kosteutus tärkeää. Vastaanotolla sairaanhoitaja-kosmetologimme valitsee juuri sinun ihollesi parhaiten sopivat kotihoitotuotteet.

Säännöllisesti tehty hellävarainen kuorinta ehkäisee pinnan kuivumista ja tukkeutumista.

Voit varata suoraan nettiajanvarauksestamme ajan 60 minuutin ihon mekaaniseen puhdistukseen ja hellävaraiseen kuorintaan esteettiselle sairaanhoitajallemme tästä.

Aurinkohoitotuotteet aknen hoidossa: Aurinko pahentaa aknea, koska lämpö lisää talintuotantoa. Auringon haitalliset vaikutukset tulevat näkyviin viiveellä. Aknearvet ovat myös herkästi pigmentoituvia, joten aurinkosuojaus on tärkeää. Fysikaalinen aurinkosuojavoide on parempi vaihtoehto, kun iho on tulehtunut ja herkistynyt, koska kemiallinen suojavoide muuntaa UV säteilyn lämmöksi. Fysikaalinen aurinkosuoja muodostaa ihonpinnalle säteilyä heijastavan pinnan, eikä se imeydy ihoon. Suosittelemme ZO Skin Healthin aurinkosuojia, jotka eivät tuki akneihoa ja sisältävät laajakirjoisen suojan (UVA, UVB spf50, sinivalo- ja infrapunasuoja) iholle.  

 

Aknen hoito lääkevoiteilla ja lääketableteilla

Akne ei aina parane kotihoidolla vaan toisinaan tarvitaan lääkehoitoa. Aknen hoito kannattaa aloittaa ajoissa, jotta voidaan estää pysyvien aknearpien muodostuminen.

Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun oireet häiritsevät jokapäiväistä elämää ja kotikonstit eivät enää riitä. Ihotautilääkäri auttaa valitsemaan juuri sinulle sopivimman hoidon ja seuraa hoidon tehoa.
Lääkehoidon valitaan vaikuttaa aknen tyyppi. Tavallisimmat aknen hoitomuodot ovat:

  • paikallishoito lääkevoiteilla
  • sisäinen antibioottihoito yhdistettynä paikallishoitoon
  • yhdistelmäehkäisypillerit
  • isotretinoiinihoito

 

Paikallishoito lääkevoiteilla


Paikallishoitoa lääkevoiteilla käytetään lievän ja keskivaikean aknen hoidossa sekä niille, jotka eivät halua tai voi syödä lääkkeitä aknen hoitoon.

Hoidon vaikutus ei ala heti ja siksi on tärkeää, että hoitoa ei lopeteta liian aikaisin, vaan jatketaan suunnitelman mukaisesti
Lääkevoiteet voivat aiheuttaa ihon kuivumista ja punoitusta etenkin hoidon alussa. Hoidon jaksottaminen, perusvoiteiden käyttö ja aika yleensä vähentävät ärsytysoireita.
Paikallishoidon teho säilyy hyvin myös pitkällä aikavälillä.

Antibioottihoito

Keskivaikean ja vaikean tulehduksellisessa aknen hoidossa tarvitaan yleensä rinnalle antibioottihoito. 
Antibioottikuuri on pitkäkestoinen 3-6 kk ja akne saattaa uusiutua hoidon jälkeen. Siksi on tärkeää jatkaa paikallista lääkevoidehoitoa myös antibioottikuurin rinnalla ja sen jälkeen.

 

Yhdistelmäehkäisypillerit aknen hoidossa

Aikuisiän aknea voidaan naisilla hoitaa myös antiandrogeenia sisältävillä yhdistelmäehkäisypillereillä, mikäli ehkäisy on muutenkin tarpeen. Yhdistelmäpillerihoidon vaikutus akneen näkyy yleensä noin 3–6 kuukauden jälkeen.

 

Isotretinoiinihoito

Pitkittyneissä tai muille hoidoille reagoimattomissa aknemuodoissa käytetään isotretinoiinihoitoa. Isotretinoiini on tehokas hoitomuoto, mutta sen käyttöön liittyy käyttörajoituksia, jotka ihotautilääkäri kartoittaa yhdessä potilaan kanssa. Isotretinoiini on A-vitamiinijohdannainen, joka käyttö edellyttää hoidon aikana maksa-arvojen ja veren rasva-arvojen seurantaa sekä naisilta säännöllisiä raskaustestejä.

Hoidon aikana tulee välttää alkoholin käyttöä maksan rasituksen välttämiseksi. Lääke aiheuttaa vakavia sikiövaurioita ja siksi hoidon aikana tulee käyttää kahta eri ehkäisymenetelmää. Isotretinoiini kuivattaa ihoa voimakkaasti ja herkistää auringon säteilylle, joten ihon suojaus on tärkeää hoidon aikana.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle

Tervetuloa Eiran sairaalan kokeneiden ihotautilääkärien vastaanotolle!

Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto. Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito. Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hanna Raitio Eiran sairaalassa, erityisosaaminen kemialliset ihonkuorinnat, täyteainehoidot, mesaterapia, kryopolyysi. Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ke 27.11.
12.30
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.

ke 27.11.
16.00
20 min
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito.
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ke 27.11.
16.20
20 min
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito.
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää ihotaudeista ja palveluista
Arpien-korjaus-laserilla.jpg

Arpihoito Nd: YAG fraktionaalisella laserilla

Teemme arpihoitoa uudella edistyneimmällä Nd: YAG fraktionaalisella laserlaitteella. Käyttämämme fraktionaalinen laserhoito nopeuttaa hoitotuloksia. Hoitomuoto - ja kesto määräytyy aina yksilöllisesti hoidettavan arven mukaan.

Lue lisää
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Iholuomiklinikka

Mietityttääkö luomi tai ihomuutos? Oletko runsasluominen? Onko ihosi palanut useasti? Älä murehdi turhaan, vaan anna asiantuntijamme arvioida, onko syytä huoleen. Varaa aika Eira Iholuomiklinikalle ihotautilääkärin tekemään luomitarkastukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Asiat selviävät tutkimalla!

Lue lisää
PDT-punavalohoitoon käytettävä laite Eiran sairaalassa.

PDT eli fotodynaaminen hoito

PDT-hoito eli fotodynaaminen hoito on ei-leikkauksellinen hoitomuoto, jota käytetään ensisijaisesti okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän eli pintabasaliooman hoitoon. Hoito sopii etenkin alueille, jotka ovat kosmeettisesti näkyvällä paikalla ja halutaan välttää arpien syntyminen.

Lue lisää
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa. Se kehittyy hitaasti ja yleisyys lisääntyykin siksi iän myötä. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan tyvisolusyövän jo alkuvaiheessa, jolloin pystytään estämään sen eteneminen syvempiin kudoksiin. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowenin tauti

Bowenin tauti on ihon uloimman kerroksen pinnallinen syöpä, vaikkakin harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste, aurinkokeratoosi. Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane perusvoiteen tai kortisonivoiteen avulla. Varaa aika kokeneille ihotautilääkäreillemme helposti nettiajanvarauksestamme. He arvioivat onko syytä huoleen.

Lue lisää
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 116 €
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 30 min alk. 156 €
 
Erikoislääkärit
 
Hjerppe Anna, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Koskenmies Sari, Ihotautien erikoislääkäri
Raitio Hanna, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri 
 
Ihomuutosten poisto  
PDT fotodynaaminen valoaktiivihoito UUTTA! alk. 650 €
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 510 €
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  alk. 221 €
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti