Gynekologin vastaanottokäynti

Yleisimmät syyt hakeutua gynekologin vastaanotolle ovat kuukautisvaivat, normaalista poikkeavat vuodot tai hiivatulehdus.
Varsinaisen vaivan selvittämisen lisäksi gynekologin vastaanottoon sisältyy aina myös  yleinen terveydentilan arviointi, sisätutkimus ja rintojen tutkiminen. Tarvittaessa vastaanottokäynnin yhteydessä otetaan Papa-koe ja tehdään ultraäänitutkimus.

Kivuton ultraäänitutkimus on aiheellinen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • alavatsakivut
 • ylimääräinen verinen vuoto
 • epäily hyvänlaatuisesta kasvaimesta tai syövästä
 • raskaudenehkäisyn suunnittelussa
 • lapsettomuustutkimuksissa
 • alkuraskaudessa ja myöhemminkin raskauden aikana eri tilanteissa

Vastaanottokäynnin varaat helposti nettiajanvarauksesta alla olevilta asiantuntijoilta.

TÄHYSTYSLEIKKAUKSET

Tähystysleikkausten eli laparoskooppisten leikkausten osuus gynekologisissa toimenpiteissä on Suomessa selvästi korkeampi kuin useissa muissa maissa. Tähystysleikkauksen etuna on tekniikka, jonka avulla päästään näkemään leikkausalue läheltä ja tarkasti. Tähystyksellä tehdyissä leikkauksissa myös verenvuoto- ja komplikaatioriski pienenee ja pitkäaikaisempia ongelmia kuten kiinnikemuodostusta voidaan vähentää.
Tähystystä käytetään myös diagnostisessa tutkimuksessa. Sen avulla voidaan esimerkiksi endometrioosi löytää ja hoitaa samassa toimenpiteessä.

Tähystysleikkauksella hoidetaan esimerkiksi kohdunpoistoja mm. myoomien tai vuotohäiriöiden takia, mikäli lääkehoidolla tai hormonikierukan avulla ei saada riittävää apua. Lisäksi munasarjakystia ja endometrioosiongelmia hoidetaan tähystyskirurgian avulla. 

Tähystysleikkaukset endometrioosin hoidossa

Noin 10-15 prosentilla naisista on endometrioosia. Endometrioosi aiheuttaa muun muassa kuukautis- ja yhdyntäkipuja sekä vaikeuttaa raskaaksi tulemista. 

Endometrioosipesäkkeet ovat nykykäsityksen mukaan kuukautisveren vuodosta vatsaonteloon syntyneitä kipeitä pesäkkeitä. Niitä voi olla munasarjoissa, vatsakalvolla, suolessa tai virtsarakossa. Tähystysleikkauksessa pesäkkeet poistetaan, jolloin kivut loppuvat tai ainakin vähenevät. Tutkimuksissa on todettu, että lievänkin endometrioosin poisto on joissain tapauksissa hyödyllistä lapsettomuuden hoidossa, sillä endometrioosikudos aiheuttaa epäedullisen ympäristön hedelmöittymiselle. Samassa tähystyksessä voidaan selvittää ovatko munanjohtimet avoimet.
 

Tähystysleikkaukset myoomien poistossa

Myoomien vuoksi tehdään usein kohdunpoisto. Tämäkin toimenpide voidaan tehdä tähystyksellä, jolloin potilaan toipuminen on nopeaa. Kohtu voidaan myös säilyttää ja myoomat poistaa kohdusta tähystyksen avulla, mikäli potilas suunnittelee vielä raskautta.

Virtsankarkailuleikkaukset

Virtsankarkailusta eli virtsainkontinenssista kärsii joka viides 35-55-vuotias nainen. Haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Yli 70-vuotiaista naisista säännöllisestä virtsankarkailusta kärsii noin 60 %.  Tärkeimmät virtsankarkailun tyypit ovat ponnistuskarkailu (ponnistusinkontinenssi), pakkoinkontinenssi tai näiden yhdistelmä.

Hoidon tarpeellisuuden arviointi
Virtsankarkailua on turha salata ja hävetä. Ongelmasta kannattaa puhua asiantuntevan gynekologin kanssa, sillä vaivaan on olemassa tehokkaita hoitoja. Lievässä virtsankarkailussa lantionpohjan lihasharjoittelusta voi olla apua, mutta virtsankarkailua voidaan hoitaa myös leikkauksella.

Gynekologi valitsee oikean hoidon haastattelun, gynekologisen tutkimuksen ja lantionpohjan lihasten voiman selvittelyn perusteella. Hoitomuodon valintaan vaikuttaa virtsainkontinenssin tyyppi.
Ponnistukseen liittyvä virtsankarkailuleikkaus 
Jos konservatiivisilla hoidoilla ei saada hyvää tulosta, ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu voidaan hoitaa leikkauksella. 
Virtsaputkea tukemaan asetetaan verkkomainen nauha ns. TVT/TVT-O-leikkaus. 
Nauhaleikkaukset tehdään paikallispuudutuksessa, ja leikkausten pitkäaikaistulokset ovat hyviä. Tavallisesti vaiva korjaantuu lähes kokonaan. 
Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa tai kevyessä unessa. Kotiin pääsee muutaman tunnin seurannan jälkeen saman päivän aikana eikä erillistä ompeleiden poistoa tarvita..
Leikkauksen jälkeen potilas saa viiden vuorokauden sairasloman, jonka aikana tulee välttää voimakasta ponnistelua.

Pakkoinkontinenssi 
Pakkoinkontinenssi diagnosoidaan, jos virtsankarkaamista edeltää pakonomainen virtsaamistarve.
Pakkoinkontinenssi voi liittyä virtsatietulehduksiin, aiempiin virtsateiden tai muihin gynekologisiin leikkauksiin, tai taustalla voi olla jokin neurologinen sairaus. 
Pakkoinkontinenssia hoidetaan lääkkeillä, joilla pyritään rauhoittamaan tahattomasti supistelevaa rakkoa. Tähän vaivaan on tullut käyttöön myös uusi lääkehoito, joka lisää rakon kapasiteettia. 


Sekamuotoisen inkontinenssin (ponnistus- ja pakkoinkontinenssi) hoito määräytyy sen mukaan, kumpi karkailumuoto on vallitsevampi. Joskus tarvitaan sekä leikkaus- että lääkehoitoa.

 

Leikkaushoito kohdun ja emättimen laskeumissa

Joka viidennellä naisella on gynekologinen laskeuma eli kohdun ja/tai emättimen laskeuma elämänsä aikana, synnyttäneistä jopa kahdella kolmesta. Laskeumat ovat seurausta sidekudosheikkoudesta.

Sidekudosheikkouteen vaikuttaa:

 • perinnöllisyys
 • raskaus ja synnytys
 • ikääntyminen
 • ylipaino
 • tupakointi

Gynekologisen laskeuman oireet:

 • paineen ja pullistuman tunne lantionpohjassa
 • virtsaamisvaikeudet
 • ulostamisvaikeudet
 • toistuvat virtsatietulehdukset
 • vaikeus saada virtsarakko täysin tyhjäksi

Joskus selkeä laskeuma voi kuitenkin olla oireeton, ja toisaalta lieväkin laskeuma saattaa aiheuttaa elämänlaatua haittaavia oireita.

Hoitomuodot:

Lieviä laskeumia hoidetaan lantionpohjanlihaksia vahvistavalla jumpalla tai erilaisilla emättimen tukirenkailla, hankalat laskeumat leikkaamalla. Hoitomuodon pohdinnassa keskeistä on potilaan oma kokemus oireiden vaikeusasteesta sekä gynekologin diagnoosi siitä, mikä osa lantionpohjassa laskeutuu. 

Leikkaushoito korjaa pysyvästi 70-80% laskeumista.

Lue lisää gynekologiemme palveluista
Gynekologin vastaanotto nuorille

Jo nuorena on hyvä luoda kontakti gynekologiin, jolta tarvittaessa saat nopeastikin apua erilaisiin terveyttä koskeviin tilanteisiin.

Lue lisää
Rintasyöpä ja siihen liittyvät tutkimukset

Rintojen omatarkkailu on tärkeää jokaiselle naiselle. Omatarkkailua on tarvittaessa hyvä täydentää mammografia- ja ultraäänitutkimuksilla. Eiran sairaala on mukana tulemassa Roosa nauhaa!

Lue lisää

Varaa nyt aika gynekologin vastaanotolle!

VARAA VASTAANOTTOAIKA HELPOSTI NETTIAJANVARAUKSESTAMME.

Mahdollisen leikkauksen ollessa kyseessä voit hakeutua gynekologiseen leikkaukseen joko Eiran gynekologien vastaanoton kautta tai suoraan omalta gynekologilta saadulla lähetteellä. 

Meillä tehdään vuosien kokemuksella sekä tähystysleikkaukset kuin muutkin gynekologiset leikkaukset

Seuraavat vapaat ajat
ma 24.9.
18:20
20 min
Mikkola Tomi
Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Eiran sairaalan gynekologit
Mikkola Tomi Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri Varaa aika
Rangdell Ritva Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Söderström-Anttila Viveca Naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Varaa aika
Tuomikoski Pauliina Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Hinnasto
Gynekologia Hinta  
Gynekologin vastaanottokäynti
Hinta ei sis. papa-koetta ja UÄ-tutkimusta
alk. 80 €  
Gynekologinen irtosolunäyte eli papa-koe 55,50 €  
Mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus
Lääkärin lähetteellä
170 € 
Kela-korvauksen jälkeen 144 €
 
Gynekologiset toimenpiteet Hinta  Eiran Terveystili* 
TVT virtsankarkausleikkaus, paikallispuudutus ja sedaatio 2616 € 225 €/kk
Kohdun tähystysleikkaus, nukutuksessa alk. 3275 € 280 €/kk
Kohdun laskeumaleikkaus, nukutuksessa
5108 €
432,60 €/kk
Kohdun poisto, nukutuksessa
6124 €
517,25 €/kk
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € ja Kanta-maksu 0,95 €.  Hintoihin ei sisälly laboratorio- tai röntgentutkimuksia.
* Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää tilinavausmaksun ja -käsittelymaksut yht. 83 €).