Yhdellä kolmesta on suonikohjut

Suonikohjut ovat laajentuneita pintalaskimoita. Ne ovat merkki laskimoiden vajaatoiminnasta. Se syntyy, kun laskimoläpät löystyvät ja veri pääsee valumaan alaraajoihin. Tällöin verenpaine laskimoissa nousee ja osa laskimoista laajenee.


”Moni sairastaa laskimoiden vajaatoimintaa tietämättään”, verisuonikirurgi Anders Albäck kertoo. Arviolta ainakin yhdellä kolmesta ihmisestä on suonikohjut.
”Näkyvät suonikohjut ja laskimovajaatoiminnan oireet haittaavat monen ihmisen elämänlaatua.”

 

Oireet pahenevat iltaa kohden

Suonikohjutaudiksi kutsutun laskimoiden vajaatoiminnan oireet ovat yleisiä ja tulevat vähitellen. 

”Jaloissa tuntuva paineen tunne, väsymys, yölliset krampit tai suonenvedot ovat usein ensimmäisiä oireita.”
Suonikohjujen alueella voi tuntua arkuutta ja kipua. Kohjuihin saattaa ilmaantua pinnallisia veritulppia. ”Oireet pahenevat iltaa kohden. Jalkojen nosto ylös helpottaa niitä, ja aamulla oireet ovat poissa.”

Tukisukka helpottaa oireita, mutta ei paranna laskimoiden vajaatoimintaa.

Tukisukka ei poista suonikohjuja

Ihminen tottuu suonikohjutaudin oireisiin. Moni alkaa pitää niitä normaaleina elämään kuuluvina vaivoina eikä hakeudu hoitoon. Osa sinnittelee tukisukan kanssa. 

”Tukisukka voi helpottaa oireita, mutta se ei paranna laskimoiden vajaatoimintaa eikä poista suonikohjuja”, Albäck painottaa.

Laskimoiden vajaatoiminta selviää välittömästi vastaanotolla jalkojen ultraäänitutkimuksessa.
”Tutkimus on helppo, eikä siihen tarvitse valmistautua mitenkään.”

 

Laskimovajaatoiminta on etenevä sairaus

Moni miettii, onko parempi hoitaa suonikohjutauti heti vai odottaa vaivan pahenemista. 

”Suonikohjut kannattaa hoitaa, jos niistä on itselle haittaa”, Albäck sanoo.
Ne kannattaa hoitaa aina, jos on oireita ja tutkimus paljastaa laskimoiden vajaatoiminnan. Hoitamattomina suonet ennen pitkää laajenevat, laskimovajaatoiminta pahenee ja kohjut lisääntyvät.

”Tauti on edennyt pitkälle, jos jalat ovat turvoksissa vielä yön jälkeen.”
Erilaiset ihomuutokset, kuten säären iholle ilmaantuva ruskehtava värimuutos, ihottuma ja ihon kovettuminen ennakoivat säärihaavaa. 

 

Laser hoitaa vajaatoiminnan, vaahtoruiskutushoito viimeistelee lopputuloksen

Laskimoiden vajaatoimintaa ja suonikohjuja hoidetaan Eiran sairaalassa laserilla ja vaahtoruiskutushoidolla. Laserilla hoidetaan isompia, syvemmällä sijaitsevia suonia. Pieniin, pinnallisiin suoniin käytetään vaahtohoitoa. Vaahtoruiskutushoito soveltuu myös luutasuonten hoitoon.


”Laserhoidossa sairaaseen laskimoon viedään lämpöä, joka polttaa suonen umpeen. Poltettu suoni kuihtuu ja eriytyy verenkierrosta.”
Vaahtohoidossa sairaaseen laskimoon ruiskutetaan suonta tukkivaa ainetta. Sen seurauksena suoni arpeutuu ja poistuu pikkuhiljaa.
”Vaahtohoitoa käytetään myös hoidon viimeistelyyn, jolloin lopputuloksesta tulee siisti.” 

 

Jalat toipuvat nopeasti

Vaahto- ja laserhoidot ovat potilaalle varsin helppoja hoitoja. Vaahtohoito on tunnissa ja laserhoito puolessatoista tunnissa ohi. ”Vaahtohoidon jälkeen potilas voi halutessaan palata töihin.” Laserhoidosta on hyvä mennä loppupäiväksi kotiin lepäämään ja pitää pari päivää sairauslomaa. 

”Jalat toipuvat nopeasti, eivätkä ole hoidon jälkeen erityisen kipeät.” 

Toimenpiteen jälkeen pidetään noin viisi päivää tukisukkaa ensin vuorokausi koko ajan ja jatkossa päiväaikaan.  ”Sukka ja rauhallinen kävely huolehtivat jalan nestekierrosta. Hikiliikunnasta kannattaa pitää parin viikon tauko.” 

 

Jalat kevenevät, särky on poissa

Laserhoidosta voi syntyä mustelmia, jotka häviävät muutamassa viikossa. Vaahtohoito näkyy jaloissa pieninä muhkuroina ja värjäyminä, jotka poistuvat yleensä parissa kolmessa kuukaudessa.
Laskimovajaatoiminnan oireet häviävät pian toimenpiteen jälkeen. Jalat kevenevät, ja särky ja paineen tunne on yleensä poissa.
”Hoidon jälkeen potilaat monesti ihmettelevät, miksi he eivät tulleet aiemmin hoitoon.” 

Verisuonikirurgi Anders Albäck Eiran sairaalassa, erityisosaaminen suonikohjujen, valtimosairauksien ja laskimosairauksien hoito. 

Anders Albäck
Kirurgian- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri

Teksti: Toimittaja Virve Järvinen

Eroon suonikohjuista!

Varaa nyt aika verisuonikirurgille laajaan suonikohjujen esitutkimukseen. Hän selvittää juuri sinulle oikean hoitomuodon. 

Esitutkimus sisältää vastaanottokäynnin ja laajan ultraäänitutkimuksen.
Alennus koskee kampanjan aikana tehtyjä esitutkimuksia.

*Hintaan lisätään Kanta- ja poliklinikkamaksu

Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää suonikohjuhoidoista
Suonikohju_esitutkimus_elokuu_600x450.jpg
Suonikohjujen hoito lasermenetelmällä

Suonikohjujen laserhoito on yleisin suonikohjujen hoitomuoto. Kyseessä on tehokas ja moderni hoitomuoto, jossa ultraääntä hyödyntäen hoidettavaan suoneen viedään laserkuitu, jonka lämpöenergian vaikutuksesta hoidettava suoni tuhoutuu.

Lue lisää
Verisuoni_suonikohju_terveetpohkeet_600x450.jpg
Suonikohjujen hoito vaahtoruiskutuksella

Vaahtoruiskutus sopii pienille ja keskisuurille suonikohjuille sekä myös aiemmin leikattujen ja sittemmin uusiutuneiden suonikohjujen hoidoksi. Toimenpide kestää vain noin puoli tuntia ja et tarvitse sairauslomaa hoidon jälkeen.

Lue lisää
Railo_600x450.jpg
Vaivaavatko suonikohjut? Kokenut kirurgi vastaa yleisimpiin kysymyksiin

Verisuonikirurgian erikoislääkäri Mikael Railo Eiran sairaalasta on hoitanut tuhansia suonikohjupotilaita. Haastattelussa hän kertoo, miten tunnistaa suonikohjut, millaisia oireita ne aiheuttavat ja milloin ne kannattaa hoidattaa.

Lue lisää
Suonikohju_Halmesmaki_600x450.jpg
Suonikohjut haittaavat terveyttä

Suonikohjut ovat laajentuneita laskimoita. Ne voivat heikentää elämänlaatua ja olla sairauden merkki. Suonikohjujen poisto on aiempaa helpompaa. Lue verisuonikirurgien haastattelu miksi suonikohjut tulee hoidattaa.

Lue lisää