Pitkät juontokeikat tuntuvat jaloissa

Ammattitaitoisen juontajan työ voi näyttää helpolta, mutta se on fyysisestikin rankkaa. Pitkät juontokeikat tuntuvat jaloissa, Heidi Willman kertoo. ”Keikan jälkeen jalat ovat väsyneet, niitä jomottaa ja ne on pakko nostaa ylös.”

Jalkojen nostaminen sohvalle helpottaa väsyneitä jalkoja. Jos jaloissa on suonikohjuja, jalkojen nostaminen ylös ei enää riitä, Heidi tietää.

Heidin suonikohjujen hoito aloitettiin Eiran sairaalassa vuoden 2024 keväällä. Hoitokertoja oli kaksi. ”Paineen tunne poistui jaloista heti ensimmäisellä kerralla.” 

 

Suonikohjut ovat merkki laskimoiden vajaatoiminnasta

Suonikohjut ovat laajentuneita pintalaskimoita. Syy niihin on pintalaskimoiden vajaatoiminnassa, joka voi tuntua jaloissa jomotuksen ja paineen tunteena ja aiheuttaa turvotusta ja yöllisiä jalkakramppeja, verisuonikirurgi Hanni Alho kertoo.

”Jos jaloissa on edellä mainittuja oireita tai suonikohjuista on ulkonäköhaittaa, niitä kannattaa näyttää verisuonikirurgille.” Laskimoiden vajaatoiminta voi joissain tapauksissa johtaa säärihaavaan.

Heidi sai ensimmäiset suonikohjunsa pian täysi-ikäisen esikoisensa odotusaikana. Suonikohjut tulivat reisiin, eivätkä ne alkuvaiheessa aiheuttaneet minkäänlaisia oireita. Reisien harakanvarpaat oli helppo piilottaa polvimittaisten hameiden alle. Kun kohjuja alkoi tulla pohkeisiinkin, ne alkoivat rajoittaa Heidin vaatevalintoja.
”Oireet ja ulkonäköhaitta olivat yhdessä liikaa. Varasin ajan Eiran sairaalaan verisuonikirurgille.”

 

Jalat ovat siistit keskimäärin noin puolen vuoden kuluttua hoidosta, ja osalla aiemminkin.

 

Esitutkimus tuo tietoa tulevasta

Suonikohjujen hoito alkaa verisuonikirurgin tekemällä esitutkimuksella. Hän tutkii ultraäänen avulla veren virtausta alaraajojen laskimoissa ja selvittää, mistä pintalaskimorungoista suonikohjut tulevat.

"Sopiva hoito valitaan kullekin potilaalle tapauskohtaisesti, ja hoidossa voidaan yhdistää eri tekniikoita", Hanni Alho kertoo.

Heidin suonikohjut hoidettiin vaahtoruiskutuksella. Se soveltuu hyvin pinnallisiin, kiemuraisiin kohjuihin. Esitutkimuksessa potilas voi kysyä hoidosta. Heidi halusi tietää, sattuuko vaahtoruiskutus. Heidillä on neulakammo ja vaahto viedään suoneen pistämällä.

"Vaahtoruiskutuksessa käytettävä aine pistetään pienellä neulalla tai verisuonikanyylin kautta. Ruiskutus tuntuu neulan pistojen verran", Hanni Alho kertoo. Yleensä yksi vaahtoruiskutuskerta kestää 30–60 minuuttia.

Suonikohjujen-vaahtoruiskutus-willman-alho-2.jpg

 

Vaahtoruiskutus saa suonen häviämään

Vaahtoruiskutuksessa suoneen ruiskutetaan lääkeainetta, joka vaahdotetaan. Vaahto leviää kohdesuoniin ja tukkii suonen, joka arpeutuu ja häviää vähitellen, Hanni Alho kertoo. "Toimenpiteessä käytettävä lääkeaine poistuu elimistöstä aineenvaihdunnan mukana."

Kaikki suonikohjut eivät välttämättä poistu kertahoidolla. Hoitoa täydennetään tarvittaessa noin kuukauden kuluttua, kun potilas tulee kontrollikäynnille.

"Hyytyneiden laskimoiden kutistuminen vie kuukausia. Jalat ovat siistit keskimäärin noin puolen vuoden kuluttua hoidosta, ja osalla aiemminkin." Suonikohjuja hoidetaan kaikkina vuodenaikoina. Jos haluaa jalat kesäksi kuntoon, hoito tulee aloittaa yleensä viimeistään alkutalvesta.

 

Tukisukkahoito on omahoitoa

Vaahtoruiskutuksen jälkeen tulee välttää kaksi viikkoa saunomista ja hikiliikuntaa. Tukisukka puetaan jalkaan toimenpiteen yhteydessä, ja sitä käytetään noin viikko.

"En ole sukkahousuihminen, mutta asennoiduin tukisukkahoitoon minun osuutenani tässä prosessissa. Se osuus oli kesähelteistä huolimatta yllättävän helppo", Heidi kertoo.

Kun tukisukkahoito päättyi, Heidi jatkoi omahoitoa hieromalla hoidetuille alueille ihonalaisten verenpurkaumien ja laskimotukkotulehdusten hoitoon tarkoitettua voidetta.

Suonikohjut häviävät ja niiden poistuminen näkyy viiveellä. Heidille tuli mustelmia vielä viikkojen jälkeen ensimmäisestä toimenpiteistä. Jälkimmäisestä toimenpiteestä toipuminen oli nopeaa.

"Reilun kahden viikon kuluttua matkustin Espanjaan."

 

Jännitystä voidaan lieventää

Toimenpiteeseen liittyvä jännitys on hyvin yleistä, ja sitä voidaan lievittää. Heidiä helpotti tieto, että potilas on koko toimenpiteen ajan perillä tapahtumista. Yksikään pisto ei tullut yllätyksenä, Heidi kertoo.

"Muutamassa kohdassa neulan pisto tuntui napakalta, mutta tunne meni muutamalla irvistyksellä nopeasti ohi."

Heidi kiittelee Eiran sairaalan ammattilaisia taidosta kohdata toimenpidettä jännittävä potilas. "Lääkäri ja hoitaja osasivat lievittää jännitystäni ja ohjata juttelemalla huomioni toisaalle." Jälkimmäisellä kerralla Heidi ei jännittänyt toimenpidettä lainkaan.

"Eiran sairaalassa potilasta kuunnellaan ja palvelu on henkilökohtaista. Suosittelen Eiran sairaalaa muillekin."

 


Asiantuntijana

Verisuonikirurgi Hanni Alho Eiran sairaalassa, erityisosaaminen suonikohjujen, valtimosairauksien ja laskimosairauksien hoito. 

Hanni Alho
Verisuonikirurgian erikoislääkäri

Teksti: Toimittaja Virve Järvinen

Eroon suonikohjuista!

Varaa nyt aika verisuonikirurgille laajaan suonikohjujen esitutkimukseen. Hän selvittää juuri sinulle oikean hoitomuodon. 

Esitutkimus sisältää vastaanottokäynnin ja laajan ultraäänitutkimuksen.

*Hintaan lisätään Kanta- ja poliklinikkamaksu

Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää suonikohjuhoidoista
Verisuoni_suonikohju_terveetpohkeet_600x450.jpg
Suonikohjujen hoito vaahtoruiskutuksella

Vaahtoruiskutus sopii pienille ja keskisuurille suonikohjuille sekä myös aiemmin leikattujen ja sittemmin uusiutuneiden suonikohjujen hoidoksi. Toimenpide kestää vain noin puoli tuntia ja et tarvitse sairauslomaa hoidon jälkeen.

Lue lisää
Suonikohju_esitutkimus_elokuu_600x450.jpg
Suonikohjujen hoito lasermenetelmällä

Suonikohjujen laserhoito on yleisin suonikohjujen hoitomuoto. Kyseessä on tehokas ja moderni hoitomuoto, jossa ultraääntä hyödyntäen hoidettavaan suoneen viedään laserkuitu, jonka lämpöenergian vaikutuksesta hoidettava suoni tuhoutuu.

Lue lisää
Railo_600x450.jpg
Vaivaavatko suonikohjut? Kokenut kirurgi vastaa yleisimpiin kysymyksiin

Verisuonikirurgian erikoislääkäri Mikael Railo Eiran sairaalasta on hoitanut tuhansia suonikohjupotilaita. Haastattelussa hän kertoo, miten tunnistaa suonikohjut, millaisia oireita ne aiheuttavat ja milloin ne kannattaa hoidattaa.

Lue lisää
Suonikohju_Halmesmaki_600x450.jpg
Suonikohjut haittaavat terveyttä

Suonikohjut ovat laajentuneita laskimoita. Ne voivat heikentää elämänlaatua ja olla sairauden merkki. Suonikohjujen poisto on aiempaa helpompaa. Lue verisuonikirurgi Karoliina Halmesmäen haastattelu miksi suonikohjut tulee hoidattaa.

Lue lisää